Ingatlanosok kíméljenek

Adott egy XVI. kerületi budapesti lakás. Adott egy kedvezőtlen gazdasági környezet. Adott egy csapat dögkeselyűként lecsapó, hihetetlen összegeket elkérő ingatlanos - és adott az elhatározás, hogy kitesszük a táblát: Ingatlanosok kíméljenek. Csakazértis. Mert a lakásnak mennie kell.

Linkblog

Friss bejegyzések

Aláírtuk...

2011.04.27. 16:42 - Fuckup_with_marmelade

Úgy tűnik, tényleg elkelt a lakás...

Mondanom se kell, hogy azért még hívogatnak (nem az ingatlanosok)... lehet, hogy tényleg beindult valami a piacon?

· 2 trackback

Vettünk két kispipit...

2011.04.23. 13:36 - Fuckup_with_marmelade

Ha már egyszer itt a Húsvét, és végre tele a kert virággal és fűvel :)

Az egyik pipit Aladárnak hívják, a másikat Eemának :) Aranyosak, szépek :) Jó hangosan csipognak :))))

Zárul Miki mókatára?

2011.04.21. 22:58 - Fuckup_with_marmelade

Jó kérdés.

Most vagy minden rendben lesz és a lakás VALÓBAN elkelt - vagy nem. 

Maradjunk annyiban, hogy legyen csak minden rendben. És akkor már nem lesz miről írni a blogban. Remélem, hogy okafogyottá válik.

A szerződés már majdnem kész, az összes necces pontot átbeszéltük, mindenki leOK-zott mindent (pedig nagyon sok kritikus pont volt), most azt várjuk, hogy a vevők ügyvédje elkészítse azt a verziót amit már az ügyvédünknek is megmutatunk (eddig mi dolgoztunk helyette). Ő már csak ránéz, és mehet.

Kedden este aláírjuk és érkezik a foglaló. Ha a vevőink megkapják a foglalót az ő vevőiktől. Ez mondjuk már holnap este kiderül. Utána 2 részletben jön a vételár. Megegyeztünk a kötbérben, a dátumokban, a felelősségekben. Könnyen, teljesen jól együttműködve. Remélhetően az ügyvéd végső verziója is teljesen rendben lesz, és nem kell még 2 kört futni.

Véges időn belül a Földhivatal is lepucolja a tulajdoni lapot (nekünk péntekre ígértek valamit... remélem tényleg kész lesz - na nem mintha nem lehetne csúszás...).

Mindenesetre benyomok egy kis statisztikát:

Létező legelső hirdetés: valamikor tavaly nyáron, egy, az online expresszbe a válsághoz képest brutál magas áron felpakolt hirdetés, lényegében nulla érdeklődés mellett. Jött 1-2 érdeklődő, de semmi értelmük nem volt. Utána hagytuk az egészet, igazából mi sem voltunk benne biztosak, hogy el szeretnénk adni. Ja, és legyártottam a lakás honlapját, hagy kezdjék el a keresők beindexelni. 

2011 január 5: Az egyik fórumon épp arról beszélgettünk néhányan, hogy miért nem adjuk ki a lakást. Igazából csak ellenérveim voltak. Na de akkor miért nem adjuk el? Tényleg. El kellene adni! Tényleg el kellene adni? Marhaság. Mélyponton a piac. Mindegy, akkor legalább...

Marhuljunk egy kicsit!!! Tényleg csak úgy poénból, mindenféle valódi eladási szándék nélkül. Kicsit úgy, hogy ha valaki megveszi ennyiért, akkor vigye.

Előszedtem néhány ezer éves képet, rápakoltam néhány sci-fi figurát, felraktam az Expresszre - és néhány nappal később beküldtem a hirdetés linkjét az egyik blogra. Igazából csak úgy poénból, magam sem gondoltam komolyan, hogy valóban elkezdjük hirdetni a lakást - viszont kíváncsi voltam arra, hogy ennyi elég-e egy posthoz - vagy akár egy Index címlaphoz.

Elég volt. Mindkettőhöz.

A hirdetés hatékonysága persze nulla volt, hiába nézte meg majdnem 3000 ember. Persze jöttek a visszajelzések, hogy milyen jól néz ki a lakás, meg hajrá. Elgondolkoztunk. 

Éééééééééééééés belevágtunk!

Valódi kampány kezdete:  2011. február 1 (?)

--> Irányár: 12,5 m Ft. (vagy még 12,9?) Érdeklődők: meglepően sokan, a többség persze lerázva. A dobogó senkinek sem tetszik (csak annak a néninek, akinek annyira tetszettek a fogasaink... de ő nem számít :) ) Hiába is ajánlgatjuk, hogy kiköltözés előtt lebontjuk. Szívás. Ár levitele 11,9 millára. Az idő pénz. A pénz pedig kamatozik - az pedig még több pénz.

Kampány első felének lezárása: 2011. március 8 (eddigi lakásnézők száma: 4)

--> Tervek: home staging, végleges eladási ár fixálása. Tervezett új ár: 11,9 m FT, lakáshirdetés felfüggesztve

Kampány második fele indulásra kész - de még nem hirdetjük a lakást; csak az ablakba kiragasztott papíron: 2011. március 20

--> Dobogó elbontva, lakás egy része fehérre festve - szín szempontjából semlegesítve! Hirdetések átírva 11,5 millára - ehhez viszont már tartani fogjuk magunkat, alku nélkül.

Rögtön az első két napon meg is nézi két érdeklődő a fehérre festett, dobogómentes lakást. Mindenkinek tetszik. A második érdeklődő néhány héttel később vevőjelöltté válik.

Online kampány második fele indul: 2011. március 26

--> még néhány érdeklődő, komoly jelölt is jön

2011. április 16 - vételi ajánlat a lakásra, a meghirdetett, 11,5 millió Ft-os áron.
 

Egy kis összefoglaló:

Kb. 11-13 ember nézte meg a lakást. Akik végül egy hónappal később ajánlatot tettek voltak sorban a hatodikak.

Intenzív kampány hossza: kb. 2,5 hónap

Ebből holtidő: 2 hét

Árcsökkentés mértéke a kampány kezdetéhez képest: kb. 11%

Árcsökkentés mértéke a válság előtt, banki ingatlanbecslő által adott becsléshez képest: kb. 15%

Összes költség (a munkával nem számolva): kb. 30e Ft

 • Home staging anyagköltség (festék, függöny, képkeretek):  20e Ft
 • Papír/nyomtatás: Talán 1000Ft?
 • Hirdetési díjak: 10e Ft (ezt ne kérdezzétek, hogyan, én sem tudom... ennyi és kész)

Összes munka:

 • Plakátolás: legyen 5 óra (vagy inkább 10? Fogalmam sincs, általában akkor plakátoltam ha eleve ott jártam valahol, olyankor nem nagy szám kiragasztani valamit a hirdetőtáblára)
 • Home staging: ez sok volt, viszont a dobogó elbontása vitte el a legtöbb időt, amit ha eladjuk akkor is el kellett volna bontani.  Szerintem 15 órába belefér a teljes nettó munkaidő.
 • Honlapbuhera:3 óra
 • Hirdetésfeladás: kb. 2-3 óra a teljes kampány alatt 
 • Minden más: fogalmam sincs. Senkit se tévesszen meg az én neten töltött időm. Én sokat vagyok a neten. Nagyon sokat. Hobbiból. Ez nem szükséges a lakás eladásához. Mint ahogy az sem, hogy a látogatottsági statisztikákat szugeráljam - azokat most is nézem, mert érdekel!
   

Összes, az ingatlanosok lerázására fordított idő: eszméletlenül sok. Kategóriákkal több, mint a lakás mutogatása, a vevőjelöltek istápolása. Olyan idő, ami pocsékba ment. 

Kártékonyak? Igen. Levakarhatatlanok? Igen. Csodálkoznak ha köszönés nélkül lerakom a telefont? Nem. 

Engem per pillanat nem érdekel, hogy vannak-e köztük jók. Az sem, hogy az emberek egy részének szükségük van-e rájuk.

NEKEM NINCS! NEM IS VOLT! Hagyjanak békén. (Főleg, hogy a napokban eszméletlenül intenzíven kezdtek el zargatni! Lehet, hogy kikapcsolom néhány hétre a telefonom. )

Kaptunk egy ajánlatot - és elfogadtuk :)

2011.04.16. 15:09 - Fuckup_with_marmelade

Hát megtörtént. Megkaptuk az első vételi ajánlatot - amit el is fogadtunk:)

Az ajánlati ár: 11.500.000 Ft - azaz a meghirdetett ár. Nem sok, de ugyanez egy tipikus környékbeli jutalékkal számoló ingatlanossal 12m lett volna a vevőnek - ami mondjuk egy 12,5 és 12,9 közti irányár, keményen lealkudva.

Egy nagyon szimpatikus fiatal pár venné meg egyébként, biztosak vagyunk benne, hogy boldogok lesznek itt. Tökéletes lesz nekik ez a lakás :)

A lakást üresen adjuk át, nem maradnak benne konyhagépek. Ami marad: csillárok, lámpák, valószínűleg a polcok, apróságok - ja, meg úgy tűnik, hogy a függönyök (már megérte megvarrni őket). Annyiban maradtunk, hogy majd megmondják, hogy mit dobnának ki, azt elvisszük, a többi felcsavarozott izé stb. marad. Valószínűleg május 30-ra kellene kiüríteni a lakást - addigra el kellene készülnie a tárolónknak, ahová a holminkat visszük. 

Megmutattuk a lakás általunk ismert gyengeségeit, mindent amit meg lehet mutatni. Ennél többet szerintem nem tehetünk. A lakás így azonnal beköltözhető, igazából még kifesteni sem kötelező - hiszen nemrég lett festve, azóta senki sem lakott benne.

Az ütemezés végül úgy néz ki, hogy most kaptunk egy vételi ajánlatot és egy százast kísérőnek. Húsvét utáni kedden -tehát kicsit több mint egy hét múlva - foglalóznak (addig él a vételi ajánlat), addigra elkészül a szerződés. Utána max. 2 hónapon belül fizetnek (amilyen ütemben a pénzükhöz jutnak). 

Nekünk ez így megfelelt. Szerintem elég flexibilisek tudunk lenni ahhoz, hogy ne legyen gond. Persze 2 hónapon túl már kötbérezni fogunk, de elég valószínűtlennek tartom, hogy elhúzódna a dolog.

Egy apróság: ha ingatlanos hozta volna ki őket, akkor nem lett volna egy jelképes összeg melletti vételi ajánlat. Nem mentünk volna bele. Kizárólag a foglalóba, ami LEGALÁBB a kifizetendő jutalékot fedezi. Ők 1-1,5 héten belül nem tudnak foglalót lerakni - úgyhogy mindkét fél itt izgulhatott volna. Mi amiatt, hogy akkor most mi várható - ők pedig amiatt, hogy esetleg valaki lefoglalózza előttük.

Mindez azért, mert az ingatlanosok szerint ők ebben a pillanapban már el is végezték volna a munkájukat. Elhozták a vevőt, kérik a jutalékot.

Kár, hogy ez nem igaz. Vagyis részben igaz - kiközvetítettek egy komoly vevőJELÖLTET.

Mi viszont csak egy ajánlatot kaptunk, ami egy hétig él (ezt kapná az eladó akkor is, ha ingatlanossal árulná). A vevőjelöltek akármikor visszatáncolhatnak. Buknak egy százast, de visszatáncolhatnak (mint ahogy a mi vevőjelöltjeink vevőjelöltjei is - ami dominóként borítaná a mi tranzakciónkat is). 

Persze, most mindenki mondhatja, hogy ő ingatlanosként leellenőrizte volna a vevőjelölteket, így nála ilyen nem fordulhatna elő. Maradjunk annyiban, hogy előfordulhatna. Hiszen a vevőjelöltnek is a kezében egy vételi ajánlat - így elvileg megvan a pénz a lakásra.

Ez viszont egy olyan kockázat amit egyszerűen nem lehet az eladóra lőcsölni. Tőlük független.

A munka pont emiatt szerintem kizárólag akkor zárul, amikor megvan az adásvételi. Szerintem sikerdíj - és nem közvetítési díj.

Tudom, tudom... amíg vannak olyan emberek akiket ez nem érdekel, akik aláírják, hogy már a vevőjelölt kiközvetítése is sikernek számít addig vígan él az ingatlanos.  
 

A blogot azért még folytatom... csak még nem tudom mivel. (Remélem nem azzal, hogy gáz van az eladás körül :))))))))))))

Kezdetnek pl: Érdekel esetleg valakit egy eladó váci 50nm körüli lakás? Pont olyan stílusú mint a miénk. 6-7 milla körül árulják (most nem tudom pontosan). Ha érdekel, akkor megkérdezem a tulajt a részletekről :)

Ps: ha megvan a foglaló akkor körbejárom a környéket és mindenhonnan lepucolom a hirdetésünket, ne csúfítsa már a lakótelepet...

Hmmm... szombaton ki tudja mi lesz... helyzetjelentés

2011.04.15. 14:28 - Fuckup_with_marmelade

Hívtak, lehet, hogy konkrét ajánlat is lesz...

Akkor jövő hétig várunk a nyomtatott hirdetésekkel.

( most leültek a hirdetéseink, már rég hirdetnünk kellett volna a nyomtatott sajtóban is, csak nem volt hozzá kedvünk - plusz az online hirdetéseknél sem voltam túl aktív - konkrétan nullával volt egyenlő az aktivitásom, a környéket is végig kellene plakátolni... ha holnap nem jön konkrét ajánlat, akkor max. vasárnapig kirakok még néhányat. Az ingatlan.com meg per pillanat egy kalap xar... 4 megnyitás/nap és hasonlók... lista elején, korrekt árnál)

Lakáseladók Vigyázzatok! Újfajta csalási kísérlet? Vagy csak nekem új?

2011.04.13. 21:06 - Fuckup_with_marmelade

Címkék: lakás eladó csaló xvi ingatlanmaffia

Nya. Összefoglalva a dolgot.

Ma hívott valaki és azt állította, hogy a cégének keres ingatlant. Állítólag a ****** Malom Kft.-nek keres irodát.

Tömören ez volt a beszélgetés lényege:

Írjak alá egy szándéknyilatkozatot ami szerint el akarom nekik adni a lakást. Ők ezt elteszik és a papírt be fogják adni egy pályázathoz.

A pályázatot persze meg fogják nyerni, ez kb. 1 hónap átfutási idő.

1 hónap múlva leraknak 2 milla foglalót - majd újabb hónap múlva átutalják a teljes vételárat.

Csak adjam ki ezt a szándéknyilatkozatot.

Mindezt látatlanul, egy 4. emeleti lakásnál.

Úgyhogy figyelem: nem tudom mire megy ki a játék de valószínűleg nagyon csúnya vége lesz, ha valaki benyeli. Ha bárkit is megkeresne ez a titokzatos malom, akkor óvatosan!

A hívó fél telefonszáma (ucsó 3 szám kitakarva): 0630-5500***

Tömör helyzetjelentés egy hűvös tavaszi napon... csak úgy, a naplómnak :)

2011.04.11. 22:23 - Fuckup_with_marmelade

Érdeklődő hívások száma az elmúlt néhány napban: 0

Zaklató ingatlanosok száma az elmúlt néhány napban: 2

Folyamatban lévő ügyek: 2

Ebből:

 • egy érdeklődő még függőben (várjuk, hogy bejelentkezik-e 3. körre)
 • egy érdeklődő ma visszaírt, hogy még mindig meg szeretné venni, de...

Eladott lakások száma: 0

ingatlan.com hirdetés látogatottsága: béka feneke alatt (maximum 6-8)

Honlap látogatottsága: meglepően jó (gugli az én barátom)

A kampány tervezett végső dátuma: 2011. május vége

Tulajdonlapügy állása: hivatalos panasz jegyzőkönyvezve és beadva a bankhoz, bank befenyítve. A doksik pöcsétes másolatai a kezünkben, amikben fehéren-feketén az áll, hogy beismerik, hogy bizony ezt ŐK szúrták el. Kapkodni fognak. Hála a jó égnek ez nem a lótépé és nem is a zerszte. Kulcsszó: Six Sigma - erre halál büszkék :)
 

Szerintetek?

2011.04.11. 16:04 - Fuckup_with_marmelade

Szerintetek el fogják nekem küldeni a TIPP-től a szerződésmintájukat?

Mondtam a pasinak (ő az akit anno ezer éve egyszer beengedtünk a lakásba, most meg kiszúrta a hirdetést és támad), hogy én most neki engedélyezem, hogy elküldje emilben az ajánlatukat, egyszeri alkalommal, ha érdekel akkor reagálok, de ne hívjanak mert harapok.

Szerintem nem fogja elküldeni...

Anno ezer éve pont ugyanez volt a beszélgetésünk vége: küldje el a mintát, én átolvasom, ha érdekel akkor jelentkezni fogok.

Azóta is küldi :)

(A vicces ebben igazából az, hogy ledöbbent az áron - TÉNYLEG csak ennyiért áruljuk? Akkor simán eladják, a jutalékukkal együtt még 12 milla alatt lesz az ajánlati ár, azonnal elmegy. Most adtak el egyet 12,8-ért a Szolnoki úton. Komolyan mondom, csak kíváncsiságból is belevágNÉK, ha... szóval ott a HA. Nem emlékszem a szerződésükre. Tényleg nem. Arra sem, hogy mik voltak benne a necces pontok. Voltak benne, nem is egy - ez 100%. A részletekre viszont nem emlékszem. Pont ezért lennék rá kíváncsi. Azt tudom, hogy ez a pasi volt az aki alig bírt feljönni a 4. emeletre a súlya miatt, és bizony elég foltos volt az inge. Nem volt túl megnyerő látvány. A mellette lévő nő pedig kifejezetten ellenszenves volt. Telefonban nem olyan gáz az ürge, élőben viszont... hááát... nem túl meggyőző. Minket 2mp. alatt elijesztett.)

Éljen a bolhapiac :)

2011.04.10. 12:38 - Fuckup_with_marmelade

Állat. Ma ismét hozzájutottam egy gyönyörű Chewbaccához :) Kemény 100Ft volt, Hasbro.

Imádom ezeket. Legutóbb 50 pénzért vettem egyet, ami az e-bayen átszámítva 7-8 e Ft körül szokott elkelni. A mostani darab nem tudom mennyit érhet, de 100Ft-ért nem volt rossz vétel :) (a kép csak illusztráció, az általam beszerzett darab sokkal jobban néz ki :)

Igazából pont azért mentem ki az Erzsébet ligetbe a bolhapiacra, mert Star Wars cuccokra vadásztam (szigorúan a 80-as évekből). Ez is jó kör volt :)

Vettem még egy kisebb zsák kinder cuccot is, azok is fillérekbe kerültek, volt köztük egy csomó még megboldogult ifjúkoromból. Teljesen jó állapotban.

Én mondjuk csak hobbiból gyűjtögetek, a végén a gyerekek karmai közé kerül a nagyja (na jó, szigorúan a nem szétszedhető darabok), de szeretek ilyen kacatokat válogatni. Szeretem a bolhapiacokat is. A vaterát már nem annyira, ott azért ha megjelenik valami értékes, azonnal le is csapnak rá - igazi kincset az ember csak az ilyen pici vásárokon talál.

Ez ráadásul gyerekkel is élvezhető, fillérekért felturbóztuk az egyik játékukat (nagy korongok bevagdosva - még a mi gyerekkorunkban volt nagy klasszikus, de újra elkezdték árulni), utána átmentünk a játszótérre és motorozhattak egyet a Ligetben. Jó napjuk volt. Élvezték.

A Kolompos táncházat már kihagytuk, talán majd legközelebb...

Hát ezért is jó ebben a kerületben élni :) Mindig történik valami érdekes (egyébként tegnap pont a repülőtéren volt nagyon jó program, ha nem mentünk volna a Construmára akkor oda mentünk volna).

(Ui: Mindenesetre ha valakinek lenne esetleg egy feleslegessé vált kinder-gyűjteménye, ne fogja vissza magát:) Bármekkora mennyiség elfér nálunk, sok szeretettel várjuk a kis menekülteket :))))
 

usoPreviewPopup

 

usoPreviewPopup
 

usoPreviewPopup
 

usoPreviewPopup
 

usoPreviewPopup
 

usoPreviewPopup
 

Gyerekkel a Construmán: Igen! :)

2011.04.09. 17:39 - Fuckup_with_marmelade

Címkék: budapest kiállítás élménybeszámoló gyerekkel construma bodypainting

Kimentünk. Gyerekkel. Kettővel. Plusz egy babakocsival és egy kismotorral. Na meg 3 zsák hidegélelemmel a gyerekeknek.

Ég és föld volt a tavalyihoz képest. Tavaly úgy éreztük, hogy magasról tojnak ránk a kiállítók. Az ember ott állt, kérdezett volna - de néhány nem éppen lángész és trécselő hostessen kívül nem sokan néztek rá (pl. a Hörmann standjánál - aki mellesleg tavaly még ingyen belépőt is osztogatott a honlapján boldog-boldogtalannak, ám a vendégek fogadására úgy tűnik, hogy nem volt felkészülve). Mindez persze a szakmai napon.

Az idén komolyan (vagy legalábbis komolyabban) foglalkoztak velünk. Pedig sima közönségnapon mentünk.  

Nem bántuk meg. Nem tudom, hogy ez a gyerekek miatt volt-e így, de van egy sanda gyanúm, hogy igen. Egy kisgyerekes család sokkal jobban hangzik mint egy fiatal pár. Ok nélkül nem vonszol ki senki két gyereket a kiállításra.

Akárhová benéztünk azonnal lerohantak, segítőkészek voltak. A gyerekeket is elárasztották mindennel. Volt olyan stand ahol külön hostess volt a mini játék halastó mellett és játékmackót, színezőt és ceruzákat adott a gyerekeknek amíg a kollégája az általuk árult szigetelést bemutatta. Egy másik cég gumicukorral és játékkamionnal várta a gyerekeket. Na meg cukorral. Sok cukorral.

El tudjátok képzelni, hogy reagál egy, cukrot korábban csak pirosbetűs ünnepeken látott gyerek a mindenhol ott figyelő cukorkákra? Igen, jól sejtitek. Bevadul tőle.

A végén már volt olyan kiállító akit befenyítettünk, hogy csak akkor hallgatjuk végig amit mond, ha nem ad cukrot a gyereknek. Akkor lufit adtak. Jó. Éljen. Néha "véletlenül" kidurrant egy, de persze mindig volt olyan lelkes kiállító aki pótolta. Hurrá.

Megtaláltam álmaim teraszajtaját (potom 800e pénzért) - de ez szerelem volt első látásra. Álomszép. Majdnem 4 méter széles, 3 felé osztva. Ha a B-tervet valósítjuk meg (ld. nem adjuk el a lakást, csak felújítunk és hozzácsapunk egy télikertet a házhoz) akkor tökéletes lesz. Max. 2 millkóból kijönne egy hiper-szuper hőszigetelt, biztonsági üveges, tetőablakos masszív, 20-25nm-es félnyeregtetős télikert. 

A magyar cégek mind arra bíztattak, hogy kérjünk konkrét árajánlatot, megegyezünk. A cserépgyártók is. Mindenki.

Úgy tűnik, itt is lehet alkudozni, nem csak a lakásoknál. Elgondolkoztató.

A gépészeti megoldásokkal foglalkozó pavilonon már csak átrohantunk. Egyszerűen nem tartunk ott, hogy konkrétumokról beszéljünk. Minket most a nyílászárók, a szigetelés, a födém és az összes létező télikertes megoldás érdekelt.

Jó volt, megérte kimenni. Mi 4 óra alatt kényelmes tempóban bejártuk, de ha a gépészeti részt is végignnéztük (na meg végigkérdeztük) volna, akkor simán ráment volna az egész napunk.

Azt már csak jövőre. 

Akkor viszont gyerek nélkül.

Szép és jó gyerekkel kimenni, a gyerekek is hihetetlenül élvezték, nem volt se hiszti, se veszekedés, mintagyerekek voltak - de nem tennénk ki őket egy 8 órás tortúrának. A 4 óra pont ott volt a határon, ennyi még belefért.
 

Azért volt vicces pillanata is a kiállításnak. Elterjedt dolog ugyanis a Construmán, hogy bugyiban rohangáló félpucér testfestett lányok osztják néhány cég szórólapját (a fenekükre festett standszámmal természetesen, hogy aki megfordul utánuk még pont megnézhesse). A nagylány is észrevett egy ilyen párocskát, döbbenten kiabálta, jól kieresztve a hangját: "A néniken nincs ruha". "Meg fognak fázni" "Szegények!"  Jó volt :))))

(Megjegyzem elég randa lógó mellük volt a kérdéses szórólapos lányoknak, nem mondhatnám, hogy túl szép látványt nyújtottak. Sokkal feltűnőbbek voltak náluk a rikító zöld pólós szórólapos lányok... tőlük ráadásul még az utánfutóval érkező férfiak is el merték fogadni a szórólapot :) )

Lakást árulni gyerekkel... Rémálom!

2011.04.07. 23:20 - Fuckup_with_marmelade

Ma megpróbáltuk. Második körre jött az egyik érdeklődő (immáron családdal), előrébb hozták a lakás megnézését, borultak a terveink.

A gyerekek pont akkor végeztek a bölcsiben/oviban, úgyhogy igen komoly dilemma volt, hogy mi is történjen. Én nem tudtam elmenni értük, így a szüleimet izzítottuk be, hogy vigyázzanak rájuk (ezúton üzenem a Tipp ingatlanosoknak, hogy ha a jövőben bármelyik szülőmre is hivatkoznának, nem fog bejönni, nem osztogatják senkinek a számom). 

Persze a nagylánynak épp fájt a szeme, nem volt hajlandó velük maradni, úgyhogy irány a lakás. Leült a kanapéra - és üvöltött. Fáj a szeme. Naná. Kidörzsölte.

Lényeg a lényeg. Gáz. Zavaró - és nagyon gáz. Csak remélni tudom, hogy emiatt nem lett rossz szájíze az érdeklődő családnak. 

Update: Azért pontosítanék. Azért gáz, mert ilyenkor az ember a gyerekkel foglalkozik és nem a vevőjelölttel - pont azért, mert a gyerek fontosabb. Viszont a vevőjelölt azért jött, hogy a lakást nézze meg, nem azt, ahogy a gyereket vígasztaljuk. Na meg néha kérdezni is szeretne ami így elég nehézkes.

Persze, mindenki azt állítja, hogy nem zavarják a gyerekek, de ez szerintem nem igaz. Engem is szoktak idegesíteni. A sajátjaim is - hát még az idegen gyerekek. Egyszerűen így vannak programozva. Az eleven gyerek az igazi - de nem akkor amikor az ember üzletről beszél.

Eddig még soha nem próbáltuk úgy megmutatni a lakást, hogy gyerek is volt benne - azt hiszem ezután sem fogjuk. Rémálom a köbön.

Itt az igazság pillanata: Téged mennyire riasztana el egy lakás megvásárlásától egy gajdoló gyerek?

Ui: komolyan dilemmázunk, hogy a Construmára vigyük-e őket. Pro: velünk lennének Kontra: velünk lennének...

Ui2: mielőtt valaki azzal jönne, hogy nem lehet mindenből kirekeszteni a gyerekeket: kötődő-nevelés párti vagyok, kendőző/hordozó, babakocsit csak ünnepnapokon láttak a gyerekek, baby lead weaning, homeopátia stb.. Viszont nem csinálok belőle titkot, hogy van, amikor a gyerek zavaró is lehet. Egy 4 évest legalábbis már nem köthet az ember a hátára lakásmutogatás közben. Bár nálunk a hordozás pont a lakás miatt lett egyértelmű opció. Volt ugyan egy babakocsink a földszinti tárolóban, de nem szerettem. A lépcsőn pedig a legkönnyebben egy magamra kötözött gyerekkel tudtam közlekedni. Úgy marha jó időket futottam :) Tapétázni is tudok ám gyerekkel a hátamon :) Na meg festeni :)

 

Helyzetjelentés

2011.04.05. 11:03 - Fuckup_with_marmelade

Nyertünk egy Carrera játék versenyautópályát :)

Ez persze még nem egyenlő a lakás eladásával - de azért csak jó érzés :) Apró örömök az életben :) (nem is olyan apró... évek óta tervezzük, hogy veszünk egyet, csak nem volt elég helyünk hozzá :)

A .com-os hirdetésünk viszont szó szerint SEMMIT nem ér. Viszont nem is izgat. Kb. 12 alkalommal nyitották meg tegnap az adatlapot. Pedig az ár alacsonyabb mint a hasonló lakásoké, most egy teljesen átlagos kép fut alatta. Ahhoz pedig, hogy hívjanak, néha meg is kéne nyitni az adatlapot. Na mindegy. Csak azért írom le, hogy figyelmeztessem magam: max. 1000Ft-ot adhatok ki a jövőben a .com-os hirdetésekre. Max. 1 kép. Ennyi.

El kéne gondolkoznom az offline hirdetéseken. Expressz meg még 1-2. Csak az időzítés a kérdés. Most azért figyelem a .com-os adatlapot (és a honlapomat), hogy amíg ilyen alacsony a nézettség nincs értelme máshol hirdetni. Ha azt látom, hogy nő az érdeklődés, na majd akkor.

Abba az érdekes helyzetbe kerültünk, hogy egyáltalán nem érdekel mi van a lakás körül. Május végéig várunk, de én már a kiadáson töröm a fejem.

Bár inkább semmin... vagyis azon, hogy mikor kapjuk meg a nyereményünket :)))

 

Nem érdemes várni a lakásvásárlással... egy kis sajtószemle...

2011.04.05. 10:45 - Fuckup_with_marmelade

2011. április 05., kedd, 07:31
Szerző: hvg.hu


Nem érdemes áresésre spekulálni az ingatlanpiacon, a kilakoltatási moratórium július eleji feloldásával várhatóan nem realizálnak számottevő engedményeket a majdani vásárlók – írja ingatlanpiaci szakemberekre hivatkozva a Világgazdaság.

Az elmúlt hónapokra jellemző volt, hogy a többségében készpénzes, nem befektetői vevőréteg kivárt az ingatlanpiacon, a kilakoltatási moratórium feloldásának esetleges árcsökkentő hatását remélve - írja a lap keddi számában. Több szakértői elemzés is szólt arról korábban, hogy nem érdemes a csodára várni, hiszen egyik szereplőnek sem érdeke áron alul a piacra szabadítani nagy tömegben az eladósodottak ingatlanjait, a vásárlók egy része mégis úgy gondolta, megvárja a tavaszi eseményeket – állítja a Duna House elemzése.

Rutai Gábor, az ingatlanközvetítő vezető elemzője szerint akik még az idén szeretnének lakhatási céllal ingatlant venni, ne számítsanak a moratórium feloldásának vélt hatásaira. A júliusi – esetleges – feloldást követően ugyanis nem kezdődnek el tömeges árverések, értékesítések. A bankoknak először is köteles eljárási rendjük van a lefolytatásra, vagyis legalább 2 alkalommal kell felszólítást küldeni, ez újabb heteket jelent, illetve érdekük a megegyezés erőltetése is, ami további hónapokat vesz igénybe. Ha csak ezt vesszük figyelembe, könnyen bekövetkezhet, hogy csupán a lomha adminisztrációs eljárás miatt is az ügymenetek nagy része belecsúszik a következő téli időszakba, vagyis a következő kilakoltatási moratórium periódusába. A most érintett ingatlanok nagy része tehát legkorábban 2012 tavaszán jelenhet meg a piacon.

Az is jól látható, hogy a nehéz helyzetbe került adósok kezelését akár a moratóriummal, akár az eszközkezeléssel meg fogja oldani a kormányzat, ezek az ingatlanok azonban nem kerülnek olcsón a piacra – tette hozzá Rutai Gábor. Ennek megfelelően a szakember álláspontja az, hogy nem várható változás a lakáspiacon, már csak azért sem, mert a lakásárak a mélyponton vannak, így további esést nem hozhat a moratórium meghosszabbítása. „A történteket kezdik összerakni a vásárlók is, azt tapasztaltuk a tranzakciószámok növekedésében is márciusban. Az év további részére nehéz jóslatokba bocsátkozni, arra számítunk az idén, hogy az árak már megtalálják ideális helyüket” – mondta a szakember.

***

Elkészült a lakáshitelesek mentőcsomagjának kerete

2011.04.05 09:03 - portfolio.hu

Elkészült az a szakmai koncepció, amely révén megkezdődhet a bajba került lakáshitelesek megsegítése - tudta meg a Magyar Hírlap. A cikk rámutat, hogy legalább tucatnyi jogszabályt kell módosítani, de - ellentétben az elmúlt hetek híráramlásával - szó sincs árfolyamrögzítésről. Arról viszont igen, hogy egy meghatározott árfolyamszint felett az állam átvállalja a terheket.

Jelenleg 115 ezer adós tartozik a "kezelhetetlenül" súlyos helyzetűek közé: ők a hitelükkel kilencven napon túli késedelemben vannak, s minden hónap késlekedéssel újabb öt-hatezer adós kerülhet ebbe a táborba - írja a lap.

A kormány előtt lévő szakmai koncepció abból indul ki, hogy első körben a kölcsönükkel három hónapon túli késedelemben lévők helyzetén kell változtatni, akik esetében a tőketartozásuk, vagyis a kamatoktól és különböző díjaktól megtisztított adósság is meghaladja az ingatlan értékének átlagosan a harminc-negyven százalékát.

Az államilag támogatott hitelezésre a költségvetésben ötven-hatvan milliárd forint lesz elkülönítve. Ez a kölcsön váltaná ki a jelenlegi hitelt, feltéve, ha együttműködik az ügyfél. Azokban az esetekben, amikor már piaci eszközökkel nem kezelhető a helyzet, szociális bérlakásokká alakítanák át a jelenleg a hitelezők tulajdonában lévő ingatlanokat - számol be a lap a koncepció keretéről.

A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy mind a hiteleiket nem teljesítő adósok, mind pedig a bankok mentesülnek majd azoktól a tranzakciós költségektől, amelyeket az állam adók módjára hajt be. Jelenleg ugyanis ajándékozási illeték, továbbá egészségügyi hozzájárulás társul egy-egy kölcsön elengedéséhez.

A korábbi kormányzati jelzésekben is szereplő "árfolyam-rögzítés" helyett egy meghatározott árfolyamszint felett az állam átvállalja a terheket (korábban 190-200 forintos tartomámy hangzott el a svájci frankalapú hitelek esetén). Az így képződött hátralék pedig később - a forint erősödése révén - "eltűnne".

A lap arra is kitér, hogy az elképzelések szerint a jogalkotó az eddigi felére szállítaná le az elképesztően magas végrehajtási díjat is, illetve a lakáshitelek esetében a néhány tízezerre becsült adóstársak helyzete is változhat. Ők korábban zálogkötelezettként kerültek a rendszerbe, az új szabályozás alapján már nem az adóssal szemben támasztott követelményeknek kellene megfelelniük.

A fenti információk alapján valóban közeledik az álláspont a kormány és a bankszektor között. Az eddigiek alapján az látszik, hogy a probléma megoldása mind az állami költségvetésnek, mind a bankszektornak áldozatokkal jár, de várhatóan sikeresen kezel egy fontos társadalmi problémát.

Érdekes alaprajzrajzoló progi - természetesen legális és ingyenes...

2011.04.03. 14:28 - Fuckup_with_marmelade

A tulajdonostol.com küldte ma reggel ezt a linket, azonnal belaktam. Szerintetek? (Gáz, de nem tudom beilleszteni a wordpress oldalba... letiltották a futtatását... azért ide berakom, hogy ilyen is van, ráadásul szó szerint néhány perc alatt összehozható, teljesen hülyebiztos)

Tudjátok mit? Nesze nektek komolytalan hirdetés !

2011.04.02. 15:59 - Fuckup_with_marmelade

Címkék: budapest lakás olcsó eladó 16. xvi.

Ha már nem viszik a lakást, legalább szórakozok egy kicsit :)  (Könyörgöm, nyugtassatok meg, hogy ilyet nem ad fel ingatlanos... )

Add tovább :))))))))

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na még mielőtt elszállnék... itt ez az állat jó lakás. Mert tényleg az.

Ráadásul még világos is. Jó, jó. Tudom, mindenki ezt állítja - na de mit lehet állítani egy déli és nyugati fekvésű lakásról? Világos. Pont.

Ráadásul ritka jó helyen van, a főváros legbiztonságosabb kerületében (keress rá!), a kerületnek is a városhoz legközelebb eső lakótelepén, közvetlenül Zugló határában.

Nagyon jó a közlekedés. 5 perc lassú, csigatempós séta, és ott a buszmegálló. Persze, lehetne közelebb is, de akkor hajnalban a HÉV zötyögésére ébrednél. 

A szomszédban ott figyel egy hatalmas kastély, ha szilveszterkor pezsgővel a kezedben kisétálsz a teraszra bármerre is nézel, tűzijátékot látsz. Naná. 4. emelet.


A rezsi alacsony, a fűtés egyedi, minden mérhető. A lakás tágas, nincsenek felső szomszédok, a többi szomszéd nyugis, csendes.

Ráadásul, ha esetleg gyerek is képbe kerül, a szomszédban bölcsi és ovi várja. JÓ bölcsi, JÓ ovi. Tudjuk, a mieink is oda járnak.

Mi szól az ellen, hogy megvedd? Szerintem semmi. Igaz, én elfogult vagyok.

Mi szól mellette? Pl. az ára. Az nagyon jó. Na meg a fekvése. Na meg a lakás. Beleszeretős!

Ideje, hogy körülnézz: http://egyenes.wordpress.com

Ha tényleg tetszik, gyere el, körbevezetünk! Sok szeretettel várunk!
 

Lakáspiaci Hungarikum: Bedönthető hitel!

2011.04.01. 22:25 - Fuckup_with_marmelade

Címkék: budapest ingatlan lakás lakáshitel eladó xvi hitelkárosultak bedőlt hitelesek

Vegyél te is bedőlt hitelestől. Óccsó. Megéri. Még államilag támogatott hitel is jár hozzá. Csak arra figyelj, nehogy egy még éppen fizetni tudótól vásárolj. Főleg ne olyantól, aki esetleg még néhány hónapig bírja, és csak utána dől be. Csak azért, hogy így majd más vehesse meg a lakását kedvező feltételekkel. Utólag meg verheted a fejed a falba, ha kiderül, hogy csak 1-2 hónapon múlt és te is jogosult lettél volna a támogatott hitelre, de elkapkodtad a vásárlást.  

Vagy tudod mit? Vegyél inkább olyantól aki még nem dőlt be. Viszont ha igény van rá, akkor hajlandó meginogni egy kicsit. Tényleg csak egy kicsit, így a papírmunka se lesz vészes.

 

 

 

 

 

 Ideje újracímkézni a lakáshirdetést. Pokolba a tehermentessel! A bedönthető hiteles lakásoké a jövő. Extrák: Zárható ajtók, nyitható ablakok, igény szerint bedönthető hitel. Csak igényeseknek!

Persze ha mázlid van, akkor újra beindul a devizahitelezés, így ha mégis peched lenne és belebuksz, a frissen megvásárolt lakásod ismét a piacon lehet. Eeeez az. Pörgessük fel az ingatlanpiacot. Hagy forogjon, hagy pörögjön.

Persze ha még nagyobb mázlid van, akkor az árfolyamingadozások során felhalmozott összeg egy elkülönített számlára kerül, aztán vagy ki kell fizetned egyben, vagy hatalmasra duzzad a tartozásod... de 4-5 évig nyugodtan élsz. A hülyének is megéri.

Amikor kijöttek a hírek, az első gondolatom az volt, hogy utána fogok járni, mit is takar a bedőlt hitel. Elég lesz-e elindítani a bedöntést akkor, ha jön a vevő. El kell-e jutni a végrehajtási szakaszba - mert akkor már nem is olyan vonzó ez az egész. Sok-sok apró kérdés. 

Most komolyan. Nooormális? 

Már napok óta ezen filozofálok - ezzel vannak tele a hírek, úgy tűnik, nem én voltam az egyetlen akiben felmerült, hogy meg fogja érni bedőlni hagyni a hiteleket.

Ilyenkor bánom, hogy tehermentes a lakás. 

Persze ezek még csak tervek, még gondolkoznak rajta. Ülnek, ücsörögnek. Nemsokára lefut a szezon, ismét hibernálódik az ingatlanpiac. 

Ez van. Volt valahol egy csomag xilites rágóm, de nem találom. Így marad a gitt...  (tényleg... pedig nemrég vettem... hol lehet???)

Itt az idő - válasszatok!

2011.03.30. 23:33 - Fuckup_with_marmelade

Önjelölt ingatlanyistaként fotóboltoljunk egy kicsit. Te melyik képre kattintanál ha lakást keresnél? :) A döntésednél kérlek vedd figyelembe, hogy a .com-on a képek hangyap*csnyi méretben jelennek meg... 

Btw. Imádom Scratet... van itthon belőle kettő - valahol. A gyerekek ugyanis lenyúlták. Persze épp most jött ki egy magazin aminek a mellékletében lesz Scrat is - de annyi pénzt nem adok ki érte. A Pólusban láttam Scrattie-t is 750-ért. Lehet, hogy ha egyszer arra járok vissza is megyek érte - aztán vagy lesz még belőle - vagy nem. Olyan gáz, hogy Scrat önmagával néz farkasszemet - ahelyett, hogy egy csókos fogú mókuslánnyal hadakozna :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Én egyébként a harmadik és a negyedik kép között vacilálok... a 3. képen Scrat olyan töketlen... vagyis makkatlan... az utolsó képen viszont kivont fogakkal, kéjes vigyorral a száján markolja legféltettebb makkját. 

Ui: döntöttem... a 3. kép mutatott a legjobban kis méretben... vélemények? :)

Ezt magyarázza meg nekem aki tudja...

2011.03.29. 21:02 - Fuckup_with_marmelade

Címkék: budapest ingatlan hitel eladó olcsón kedvezményes moratórium

Tudom, tudom... minek filozofálok ezen ennyit. Ez van. Mondjuk úgy, hogy szakmai ártalom. Szeretek grafikonokkal tökölődni. Szeretem a grafikonokat - és a statisztikákat. 

Csak az zavar amikor nem értem mi miért történik, mi befolyásolja a dolgokat. Itt van pl. egy hirdetés. Vagyis kettő. Ugyanolyan feltételekkel feladva, ugyanabban a kategóriában. Egyetlen különbség, hogy a második hirdetésen az ár fél millkóval alacsonyabb mint az elsőn. Az elsőn a kiugrást azt értem. Ez a "hülyekép" szindróma tünete - Darth Vader mindenkit klikkelésre késztetett. Előtte viszont egy sima képpel hirdettem.

Na mindegy. 

Csak azon filózok, hogy mi történt. Már nem úgy számolják a kattintásokat mint korábban? Korábban elég gáz volt - a sajátjaimat is beleszámolták és gondolom azt is amikor valaki tízszer ráment ugyanarra a hirdetésre. Logikus döntés lenne. Elég egy kis süti a gépre és máris reális számokat mutat a statisztika. 

Komolyan érdekelne, hogy mi okozza ezt az eltérést.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Most elvileg jön a tavasz - az emberek nézelődnek. Mégis korábban, a fagyok közepén kattintottak többen? 

Na mindegy... csak filozofálgatok. 

Nem hívnak túl sokan a lakás miatt. A Tipptől hívtak jónéhányszor, utoljára már hívószámkijelzés nélkül. Ha nem állnak le akkor megy a feljelentés zaklatásért.

Ja, meg hívott egy néni, hogy neki annyira tetszik a lakás, hanyadik emeleten van. Mondtam, hogy 4. Nagyon csalódott volt - mondta, hogy végülis érthető, ha alacsonyabban lenne, már rég elvitték volna. Mondtam, hogy igen. Rég. 

Ha tényleg bedobják, hogy akik bebukott hitelestől vesznek lakást azok kedvezményes hitelhez jutnak akkor feladom. Kiadjuk a lakást és xarunk az egészbe. 

Csak ezért nem fogunk elcsúszni a törlesztőrészletekkel. 

Na megyek, feladom még néhány helyre a hirdetést.

(ja... az ingatlanbazar.hu csak időpocsékolás - röhejesek a látogatottsági adatai az adatlapnak. Sok-sok nap alatt nulla...)

Tele a t**öm a kilakoltatási moratóriummal!

2011.03.27. 14:38 - Fuckup_with_marmelade

Tele van. A hócipőm is. Még az is, ami nincs. 

 

17 ember látta tegnap a .com-on a lakás adatlapját. Pedig kategóriájában az elsők között hozza ki a rendszer a kerületi lakások között a hirdetést. Nincs eldugva. Nagyon nincs. Még kíváncsiságból sem sasolják. Most pörgetem a képeket - hátha javít a helyzeten. 

Olvasom a híreket - mint ahogy mindenki más, egyszerű halandó - és rágom a gittet. Ugyanazt... moratórium, moratórium, moratórium... 

Húzzák - halasztják. Majd márciusban, majd áprilisban, majd jövőre, majd 20 év múlva.

A másik oldalon persze azok a cikkek is elkezdtek kijönni ami szerint kár a kilakoltatási moratóriumra várni, nem fognak véges időn bezuhanni az árak. A kormány addig húzza-halasztja a dolgot amire ismét belefutnak a téli kilakoltatási moratóriumba, akkor pedig 2012 előtt nem várható, hogy a piacra özönlenek a lakások. Vagy nem.

Közben persze jönnek, jönnek a cikkek: "Átmeneti állami keresletösztönzésre lenne szükség a lakáspiacon", "Az államnak kellene támogatnia a használt lakások vásárlását"...

Az üzenet egyszerű: NE VEGYETEK LAKÁST! VÁRJATOK! Várjatok, várjatok, várjatok...

És az emberek várnak.

Mert mi van, ha megveszik a lakást, közben pedig eltörlik egy átmeneti időszakra az illetéket. Hoppá - néhány százas bukta. Vagy megveszik a lakást, és ismét kijön egy kedvezőbb kamatozású hitel, mondjuk minimális önerővel. Vagy mégiscsak lesz valamilyen adójóváírás. Vagy szocpol. Vagy akármi. Csoda.

Mi van akkor, ha...

Úgyhogy tele a hócipőm.

Az egész tökölődéssel. 

Mindenki bizonytalan - és ez a bizonytalanság mintha irányított, tudatos dolog lenne.

Sokkal rosszabb mintha fixen kijelentenék, hogy NINCS, és kész. Azt benyeli az ember. Mint ahogy azt is, hogy nekünk már nem lesz szocpol. Nem kalkulálunk vele, nem nyújtózkodunk messzebb mint ameddig a takarónk ér. Tiszta sor.

Ez a bizonytalanság viszont még azokat is várakozásra ösztönzi, akik valóban bele mernének vágni egy hitelbe, és meg is kapnák azt. 

Történjen már végre valami. Akármi. 

Pont ez lenne a kilakoltatásra várók érdeke is. Ha tiszta sor lenne, akkor talán megvennék már most az ingatlant, nem kellene kivárniuk a fillérekért elárverezést, az extra horror költségeket - és talán maradna egy kis pénzük a továbblépésre. Ha viszont még a tehermentes lakások sem eladhatók akkor a bezuhant hitelesektől sem lehet megszabadulni - még röhejesen olcsón sem. Hiszen ki tudja - lehet, hogy nemsokára fele annyiért is megvehető lesz. Röhej.

(Egyébként kösz, jól vagyok... hiszen tegnap is jöttek megnézni. Csak valahogy vártam a csodát. Mondjuk, hogy 1 nap alatt elviszik a lakást :) A másik oldalról persze nem véletlenül nyomtam tele mindent a képekkel. Akinek a képeken át nem jön be a lakás, élőben sem fog. Sok felesleges kört megspórolunk. Úgyhogy pont emiatt talán kiesett a turisták elég nagy része - hiszen elég infót kaptak ahhoz, hogy ne rohangáljanak feleslegesen lakásnézőbe... aztán meglátjuk.)

Helyzetjelentés - egy gyönyörű, napsütéses szombati napon...

2011.03.26. 12:58 - Fuckup_with_marmelade

Címkék: budapest ingatlan lakás eladó xvi ingatlanyista ingatlanosok kíméljenek

Tegnap aktiválták a hirdetésünket az ingatlan.com-on. Néztem a statisztikát: 16 látogató. Ebből 15 valószínűleg mi voltunk. Siralmas. Meg se találják.

Na majd holnap.

Néztem az ingatlanbazárt is, ott 4 nap alatt 3 látogatót sikerült begyűjteni. Teljesen felejtős. A kiemelés meg elég fura náluk, azt hiszem nem ér meg 500 pénzt 7 napra. 

Még nem adtuk fel a hirdetést az expresszbe. Majd.

Tegnap hívott valaki, hogy merrefelé van a lakást - mert ő egy másik fajtát ismer, annak annyira tetszik az elosztása. Hát ez nem olyan. Azért még megnézi a neten a honlapot. OK.

Ma reggel is hívott valaki, a szomszéd utcában lakik, megnézné. Jött is, a lányával - neki keresi a lakást. A lánya egy szót se szólt, az arcán semmi érzelem nem látszott a lakásnézés közben. Fogalmam sincs, hogy egyáltalán tetszett-e neki. Az anyja jó kérdés. 1000%, hogy nem ez volt az első megnézett lakás, abban is biztos vagyok, hogy komolyan alkudozik a háttérben legalább 1-2 lakásra. Profi lakáskereső. Céltudatos, határozott. Abban is biztos vagyok, hogy pontosan tudja, hogy ezek a lakások milyenek, az anyagukat, előnyeiket, hibáikat stb. 

Ő pont déli fekvésűt keres, ezért nézte meg ezt is.

Amikbe belekötött (pezsgőt bontunk - az első belekötős érdeklődőnk :) ):

- Mi ez a furcsa hang a konyhában (A redőny - fúj a szél, ettől néha zizeg. Fel kell húzni / le kell engedni - vagy le kell szerelni)

- Miért van kiszedve az ajtó a nappalinál. (Jobban néz ki, sokkal tágasabb)

- miért tapétáztuk le a lakást,  jobb a vakolt fal, úgy jobban látszik a vakolat (Szeretjük a fűrészporos tapéta felületét. Ha vakolatos fal kell, akkor ott a beépített szekrény és a kamra + a WC. Ott még meg lehet nézni a tapéta nélküli falak állapotát.)

- penészedik a plafon, azért van álmennyezet? (Nem penészedik - a szigetelés miatt van fenn, spórolunk vele 2 fokot (télen fűt - nyáron hűt), ezzel kiküszöböljük a 4. emeleti lakásoknak a plafonból eredő hibáit - a tetőt pedig nemrég szigetelték, de másik irányba lejt a tető, így még ha akarna se tudna beázni. Az aránylag friss tetőszigetelés miatt viszont nem is akar. Ha valaki komoly érdeklődő akkor megpróbálunk leszedni egy általa kiválasztott lapot és megnézheti...  )

- beépített szekrény ajtaja (Ez sajnos egy olyan dolog amivel mi már semmit sem fogunk kezdeni. Valaki igényelné, valaki nem igényelné az ajtót. Valakinek pont ez a polcrendszer tetszik - valaki meg szereti elrejteni a dolgait. A szekrény váza viszont kíválóan alkalmas arra, hogy tolóajtót szereljenek rá.).

- a WC-ben a fal egy darabja rücskös. Vizesedik a fal, azért van ez a rücsök? (Semmi baja a falnak, csak mi vagyunk bénák. Igazából fizikai képtelenség lenne, hogy vizesedjen, sehol sem fut vízcső a közelében, le volt tapétázva, ráadásul valami olyan ragasztóval amit heteken át vakartunk lefelé - és addig vakartuk amíg a fal is lejött. Nem vészes, nem gáz. Le van festve, alig észrevehető. Lehet, hogy veszek készre kevert glettelőanyagot és 2mp alatt lekenem. Lehet, hogy már holnap - vagy ha jön a következő érdeklődő, előtte néhány perccel. Tökéletesen javítható minimális esztétikai hiba.)

- Közös költségben miért nincs benne a szemétszállítási díj. (Nem tudjuk. A valódi költség havi 2e ft körül van, ez fedezi a lépcsőház világítását, a biztosítást, a könyvelést. A közös költség maradéka  a felújítási alapba folyik. Így soha nem kell a pénztárcájába nyúlni ha valamit meg kell csinálni.)

- Miért ilyen elhanyagolt a lépcsőház. Ott van pl. ez a pókháló. (Ez van. A többi lakásnéző mind rácsodálkozott arra, hogy milyen rendezett a lépcsőház. Bevallom, ez engem soha nem izgatott. A lakók maguk takarítják a lépcsőházat, ez rendben is szokott lenni - a falat pedig a közös költségből akármikor ki lehet festetni - elég ha valaki felveti az egyik lakógyűlésen. A ház is jó állapotban van, a lépcsőház vagy 150cm magasságig végig le van csempézve, a maradék felület festése nem lenne horror összeg. Eddig senki sem vetette fel. Na majd az új tulaj. Szerintem bele fognak menni.) 

Azt is hamar tisztáztuk, hogy ennyi az ára, ha nem megy el véges időn belül, akkor kiadjuk.

Igazából érdekes volt ez a mai lakásbemutató.

Tényleg próbáltuk távolról szemlélni a dolgokat, a kérdésekre próbáltunk teljesen tárgyilagos és korrekt választ adni. Egy sima első körös érdeklődőnek viszont nem állunk neki lebontani a plafonon lévő álmennyezetet. Most vagy elhiszi, hogy nem penészedik - és még a foglaló lerakása előtt alánéz (szívesen segítünk), vagy nem. Ha nem hiszi el, akkor ez van. Családi házat sem szokás az első látogatásnál tégláig lefaragni. Az, hogy mi jön utána az már más kérdés. Ha úgy gondolja, hozhat szakértőt, vagy akárkit. Az általunk ismert hibákat úgyis elmondjuk.

A végén mindenesetre kicsit úgy éreztem, hogy még az a néhány tíz perc is csak időpocsékolás volt. Talán amiatt, mert vártam volna valami visszajelzést. Akármilyet. Az összes eddigi lakásnéző reagált valahogy. Itt semmi reakció nem volt. 

Pont emiatt nem tudom egyértelműen azt mondani, hogy nem esélyes, mint ahogy azt sem, hogy igen (inkább nem). A lányának venné, aki tényleg csak ott állt - nem kérdezett, nem érdekelte. 

Úgyhogy az biztos, hogy a döntést az anya hozza majd, aki pontosan tudja, hogy mit szeretne. Ezt nem osztotta meg velünk - mi pedig nem firtattuk. 

Home Staging - avagy hogyan varázsoljunk 20e Ft-ért lakásból ékszerdobozt még mielőtt meghirdetnénk!

2011.03.24. 00:56 - Fuckup_with_marmelade

Nem kommentálom túl a dolgokat.

Kb. 20e Ft anyagköltséggel (kb. 20l festék, 1-2 kiegészítő amit később magunkkal viszünk) elkészült a nagy mű. Az igazi beleszeretős ékszerdoboz! A lakás, ami mindenki álma :) 

Kihangsúlyozom, hogy csak festéket és takarítószereket használtunk, a nappalira koncentrálva. A hálószobához és a fürdőszobához pedig hozzá se nyúltunk. Ott a fényképezés volt a lényeg.

Beszéljenek a képek. Hátha meggyőzik azokat akik szerint felesleges hozzányúlni egy eladó lakáshoz és felesleges akár 5 perc munkát is rászánni.

Nekik üzenem: ÉRDEMES! Már csak a látvány, na meg ennek a postnak a kedvéért is :)

Fuh. Mi meg a régi képekkel hirdettük a lakást. Nem csoda, hogy nem gyilkoltak érte az emberek.

Akkor íme néhány VOLT --> LETT kép :)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Te megvennéd?

2011.03.22. 01:25 - Fuckup_with_marmelade

 

Helyzetjelentés...

2011.03.20. 23:08 - Fuckup_with_marmelade

A lakás még diszperzitszagú (Hány nap alatt tűnik el? Mennyit kéne szellőztetni???). Viszont állat. Semmi különös, viszont teljesen semleges. Teljesen. Na jó, Ton Schulten képek vannak benne -imádom!- de ennyi kell. Ton Schulten jó. Ebbe a lakásba Ton Schulten kell... (nekem meg egy Ton Schulten óriásplakát kellene...).

Az idő pocsék, esélyünk sincs fényképezni. Úgyhogy várunk. A jó időre.

Per pillanat sehol sem hirdetjük a lakást, a környéken még van néhány 11,9m-s hirdetés, ezeket még nem szakították le. Érdekes, hogy amióta eltűntek az ingatlanosok hirdetései azóta a magánszemélyek hirdetései mind a helyükön maradnak - és senki sem ragaszt rá a másik hirdetésére. 

Talán holnap körbejárom a környéket és én magam fogom a régieket letépni - és újakat ragasztok a helyükre. Teljesen más designt (már kész van, csak ki kell nyomtatni). Remélhetően egyik gyerek sem lesz beteg így megtehetem. 20 perc az életemből és egy tekercs cellux. Belefér.

2 napja teljesen kiganéztuk a lakást. Letöröltük a port, lepucoltam az ablakokat, felmostuk a padlót (fuhh... ráfért... nem is tudtam, hogy ennyire csillog... na ja, egy éve nem volt felmosva... mivel nem használtuk ezért nem éreztem égető szükségét). Most minden csillog-villog. 
 

A takarítás után kiragasztottam az ablakra az eladó táblát. Pontosabban a környéken szokásos sima A4-es papírokra nyomtatott szöveget. Feltűnő. Nagyon.

Tegnap is jött valaki, ma is. 

Jó hosszú szünet után. Ez jó :)

Főleg, hogy látszott az arcokon, hogy bejön a lakás. Persze ott a DE. Mint mindig. Inkább 3 szobás lakás kellene, még el kell adni egy lakást. Tök mindegy. Nem tartunk hosszú bemutatókat, jöjjenek. Nézzék meg. 

Belefér. (Ezek azért nem klasszikus turisták, tényleg itt keresnek lakást a lakótelepen és tényleg keresnek - de... aztán ki tudja. A 3 szobások ára még mindig horror, csak a 2 szobásokból vannak per pillanat eladók. Vagy ugrasztják a lakótelepet vagy kompromisszumot kötnek.)

Remélhetően jövő héten indul az ingatlan.com-os kampány (6e Ft a képekért + 5500Ft kiemelés 2 hétre - két hét után 1 hónap kiemelés nélküli hirdetés - utána újra 2 hét kiemelés).
 

Hát ez van.

Megyek nyomtatni...

Álmaim ingatlanosa...

2011.03.18. 00:10 - Fuckup_with_marmelade

Jól megkaptam N-tól. Idézem: "Magatokban kialakítottatok egy szakmát, teljeskörű munkaköri leírással és azt próbáljátok ráhúzni egy számotokra ismeretlen szakmára! Jelen esetben az ingatlanközvetítőre. Miért? Mert a ti érdeketek ezt kívánja? Hát ez nem így működik."

Valóban.

Most utoljára foglalkozom a témával. Utána már CSAK a lakás eladására fogok koncentrálni, arról írok majd a blogon. Teljes negyed erőbedobással - vagy amennyi van. Nem spilázom túl. Onnantól kezdve valóban csak annyi energiát fogok a lakásra fordítani mint bárki más, aki este hazazuhan, és az este hátralévő részét már a családjával tölti.

7 éve vettük a lakást, nagyon sok lakásban jártunk előtte. Beszéltünk tulajdonosokkal, beszéltünk ügynökökkel. Sokkal. Nagyon sokkal. Még többel. Az ingatlanosok mindent ránk akartak tukmálni - csak olyat nem találtak ami nekünk megfelelt volna. Sokszor kellett várni rájuk, késtek (tudom, hímsoviniszta vagyok de azóta is előítéleteim vannak a fiatal, szőke ingatlanügynök nőkkel kapcsolatban - ruhát igen, ingatlant nem - bocsi, porszívót sem). Máshová beszélték meg a találkozót, így legtöbbször már esélyünk sem volt, hogy még nappal körülnézzünk a VALÓDI környéken. Mindegy, benyeltük, lakás kellett.

A tulajdonosok egyszerűek voltak. Felhívtuk őket, megbeszéltünk egy találkozót, megmutatták a lakást, a tények beszéltek. Kérdeztünk - válaszoltak. Megmutatták a papírokat. Érdekes lakásokat láttunk. Mai fejjel azt mondom, hogy voltak köztük elszalasztott lehetőségek, de erről nem a tulajok tehettek, hanem mi. Túl sokat akartunk.

Valószínűleg simán megvettünk volna egy ingatlanos által közvetített lakást is - de az áruk miatt labdába se rúgtak. Alkudni pedig alig lehetett. Ami pedig jó lett volna, ott a tulajdonos gondolta meg magát. Van ilyen. Úgyhogy a végén bizony az Expresszből vásároltunk - magánszemélytől. Az első látogatás után tudtuk, hogy ez kell nekünk.

Eladóként más szempontok játszanak. Nem szeretnék kamu érdeklődőket. Az idő pénz. Az én időm is. Minden kamu érdeklődő az én szabadidőmet csökkenti. Az is, aki valójában földszintit keres, de az ingatlanos azt mondta, hogy ezt látnia kell. Nem, nem kell. Ha a 3. emeleten infarktust kap, az elkövetkező sokszáz évben ott fog kísérteni a házban.

Nem szeretném ha csak azért, hogy a lelkemet ápolják hívogassanak - főleg ne munkaidőben. Nem is. Máskor sem. Külön kérem őket, hogy ne hívjanak, elhiszem, hogy fontos vagyok nekik - a zargatásuk nélkül is. Nem érdekel, hogy benne van a munkaköri leírásukban. Írásba adom, hogy ne zargassanak csak ha konkrétummal jönnek.

Én tulajdonosként megtehetem, hogy részletesen leírok mindent amit a lakásról tudni kell, felrakok egy csomó képet, a telefonban sem ködösítek. A Google Earth a vásárló jó barátja - azon is megszemlélheti a környéket. A valódi környéket. Akinek nem tetszik az "előzetes", az nem jött el megnézni.  Nem is vonszoltuk ide 6 ökörrel. Lehet, hogy hiba volt?

Az ingatlanos nem írhat le mindent. A 4. emeleti az csak "emeleti", a keleti fekvés az egyszerűen "jó fekvés", a berácsozott ablakú földszinti pedig szimplán kellemes. 

Csúsztatások - jó, férjen bele. Elfogadom. A vevőjelöltek hamar megtanulnak a sorok között olvasni. Na de miért jó az, ha az ingatlanos szóra gondolva az első szavak között a "csúsztatások" szó is beugrik?

Tudjátok mit? Akkor álmodoznék egy kicsit. Álmaim ingatlanügynökéről. Mehet?

Mit várnél el valakitől aki egy 11m körüli lakás eladása után 5-600e Ft jutalékot kap. Tehát profi. 600e körül már vérprofi. Még akkor is, ha a pénz nagy részét az irodája nyúlja le. Engem ez hidegen hagy. Ez egy sokszázezres szolgáltatás amit én fizetek, profizmust várok. Nulla bakival.

Kezdjük az alapokkal:

Legyen normális megjelenésű. Izzadtságfoltos ing nem ér. XXI. század, léteznek megfelelő szagtalanító módszerek. A WC-szagtalanító Chemotox keverékű szagelnyomók nem játszanak. Hiába szellőztet az ember, ha az ügynök maga a kellemetlen szagok forrása. Szerencsére ez nem jellemző, de mivel 4. emeleti lakásról beszélünk, bizony számít, hogy az ügynök is jól viselje a gyűrődést. Nincs is annál kiábrándítóbb, mint amikor az ügynök lihegve érkezik a lakáshoz. Bokáig átizzadva. Sportos ügynökök előnyben.

Legyen pontos. Nagyon.

Ne vigyen ki érdeklődőt olyan címre ami valójában nem is érdekli, mert mondjuk fizikai akadálya van a lakás megvásárlásának (ld. a szívinfarktus tipikus esete)

Ne hívogassa hetente csak lélekápolási céllal a tulajt. Lehet, hogy sok irodával leszerződött, zavarja ha munkaidőben hívogatják - just for fun. Egyeztessen vele, hogy milyen gyakran keresheti lélekápolási céllal. Ha olyan jó emberismerő akkor meg tudja beszélni, hogy a tulaj igényli-e a lélekápolást. Valaki igen. Valaki nem. Én nem. Nekem pl. elég, ha mindig felveszi a telefont és/vagy azonnal visszahív.

Értsen ahhoz amit csinál. Nem hiszek abban, hogy egy néhány hónapos tanfolyam után valakiből profi ingatlanos lesz. Miért is lenne? Egy profitól elvárná az ember, hogy képezze magát, értsen ahhoz a területhez amiben dolgozik. Ha házakat is árul akkor legyen képes a házzal kapcsolatos alapvető kérdésekre válaszolni. Az összesre - amire pedig nem tud, annak nézzen utána. Ezért fizetik. Hogy profibb legyen mint a tulajdonos. Az nem kifogás, hogy a tulajdonos sem tudja. A tulajdonos nem profi. Ezért bíz meg egy méregdrága ügynököt. Ha profi lenne, nem fizetné ki több havi nettóját egy ügynöknek. Ez mocskosul sok pénz. Még akkor is ha sikerdíj. Miért kell, hogy az eladó úgy érezze, hogy az ügynöknek csak szerencséje volt? Talán mert legtöbbször tényleg?

Ha az eladó fizeti, akkor az eladó érdekeit képviselje. Tudom, hogy a fő cél a vevőjelöltek rendszeren belül tartása, ami sokszor ellentétes adott eladó érdekeivel. Ezt még meg is érti az ember, max. nem fogadja el. Tudom. Egyéni szoc. probléma.

Mentesítse az eladót az ingatlan eladásával kapcsolatos munkák alól. Gondolkozzon helyette. Lőjje be a célcsoportot, annak megfelelően építse fel az ingatlan értékesítési stratégiáját. Adja el helyette az ingatlant, készüljön fel belőle, legyen profi a bemutatásánál. A tulajdonos ha nem tud, vagy nem akar az eladással foglalkozni akkor tényleg mentesüljön minden stressz alól. Hiszen ezért fizet. Nem azért, mert kiközvetítették a címét. Képezze ki a tulajt, hogy kell viselkedni ha érdeklődő jön. Pl. ne várja atlétában és (jó esetben) köntösben a vevőjelöltet.

Ja igen. Tudjon fényképezni. Menjen el egy legalább gyorstalpaló tanfolyamra - képezze ki magát. Vegyen normális felszerelést - olyat amivel már nem csak a frigót és a WC melletti tamponosdobozt lehet fényképezni. Nézegessen profi fotókat. Ha olyan jó emberismerő és olyan jól kezeli az embereket akkor beszélje rá a tulajt, hogy a fotózás előtt minden személyes tárgyat pakoljon el. Igen, a száradó alsógatya és a használt gumióvszer sem maradhat. Ezért fizetik - hogy profibb legyen mint a tulajdonos.


Ennyi ugrott be elsőre.

Komolyan kérdezem. TÉNYLEG irreálisak az elvárásaim? Tényleg csak kitaláltam egy szakmát ami nem létezik? Nem lehet, hogy ezek, a tanácsadócégeknél 0. kategóriás követelmények esetleg az ingatlanosokra is ráhúzhatók lennének? 

Na mindegy. Nem az én bajom. Én csak itt ülök és a körmöm reszelgetem... (és megyek aludni :)

Night-night :)
 

Home staging 3 - napi jelentés

2011.03.11. 22:40 - Fuckup_with_marmelade

Tegnap kifestettük a nappalit és befejeztük az előszobát. 

Döbbenet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mi bajunk volt eddig a fehérrel??????? 

Hihetetlen a hatása.

Még nagyon steril, de mintha nem is ugyanaz a lakás lenne. Tiszta, tágas. Pedig semmit sem csináltunk, csak fehérre festettük.

Elkészültek a függönyök is (pillanatok alatt elkészültek, úgy tűnik, profi géppel tényleg könnyen megy a varrás), a maradék anyagból a párnahuzatokat is sikeresen legyártottam. Sima "boríték" stílusúak, azt pillanatok alatt legyártja az ember - viszont jól néznek ki. Nagyon jó ez az anyag. 300Ft körül lehetett métere, cserébe nagyon szép és masszív. Ha elkelt a lakás akkor jön velünk a következő lakásba. Vagy a gyerekszobába sötétítőnek (pont annyi anyag kell oda is mint a régi lakásba... most 26nm-es a szobájuk, egy nagy teraszajtós ablakkal és még egy kétszárnyú ablakkal). Ez a szoba tart vissza attól, hogy akár gondolati szinten is elkezdjek visszavágyni a régi lakásba. 26nm vs. 12nm. És ez csak a gyerekszoba. 

Holnap a konyha jön. Leszereltük a szagelszívót, jobb lesz neki is fehéren. Majd felrakok néhány képet a falra, az ellensúlyozza az ürességet. 

Elég jól haladunk, már csak néhány apróság van hátra - és a bútortologatás. A konyhával max. 1 óra alatt végez az ember (na jó, maszkolással, takargatással, utólagos takarítással legyen 2).

Úgy tűnik azonban, hogy a festékre szánt 4e Ft-os keretet túlléptük (újabb doboz Héra). Nem hiszem, hogy túl sokat használnánk az új dobozból, max. a maradékból kifestjük a lépcsőházat.

Hát itt tartunk. Képeket csak akkor teszek fel, ha már elkészültünk :)

Egyébként tényleg az a ledöbbentő, hogy mininmális erőbedobással mi minden hozható ki egy ilyen lakásból. Az, hogy eltűnt a dobogó nagyot dobott a lakáson. Valóban mennie kellett. Igaz, így olyan "hétköznapi" lett az egész, de pont ez volt a cél. Az nem volt túl szerencsés, hogy mondjuk 1 embernek tetszett, mindenki más meg azon gondolkozott, hogy hová is tenné az étkezőasztalt - mert el se tudta képzelni. Az, hogy mi hogyan oldottuk meg, senkit sem érdekelt. Hiszen neki már van asztala, azt szeretné berakni jövendőbeli otthonába.

Lepucoltuk a lakást - a színek se fogják vissza az érdeklődők fantáziáját. Meglátjuk milyen visszajelzést kapunk.

Az ajtó nélküli nappali marad. Pedig az is megosztó. A fiataloknak tetszik, modernné teszi a lakást. Az idősebb korosztály azonnal azon agyal, hogyan tudna ismét ajtót varázsolni a kibontott fal helyére.

Majd csak kiderül. Nemsokára meghirdetjük a lakást és kirakjuk az ablakokba az eladó táblát.süti beállítások módosítása