Ingatlanosok kíméljenek

Adott egy XVI. kerületi budapesti lakás. Adott egy kedvezőtlen gazdasági környezet. Adott egy csapat dögkeselyűként lecsapó, hihetetlen összegeket elkérő ingatlanos - és adott az elhatározás, hogy kitesszük a táblát: Ingatlanosok kíméljenek. Csakazértis. Mert a lakásnak mennie kell.

Linkblog

Friss bejegyzések

Bedőlt az ingatlanpiac - valamiért csak megéri - valakinek csak megéri...

2011.02.24. 23:46 - Fuckup_with_marmelade

Nincs alacsony kamatozású forinthitel. Tény. Valami azért akad, de elég komoly feltételekkel és elég limitált összeghez juthat csak hozzá az ember. 

Mindez egy bizonytalan gazdasági környezetben, ahol ha valaki munkanélkülivé válik jobb, ha legalább 1 év álláskeresési időszakkal számol. Biztos ami biztos alapon. Ez legalább 1 millió Ft kötelező vésztartalékot jelent. Ha ez nincs, bele se vágjon az ember. 

A devizehiteleknek lőttek - de még ha lennének is, ki az aki meg merné őket kockáztatni? 

Az önerő is kötelező eleme lett a hitelügyleteknek.

Mi még önerő nélkül jutottunk hitelhez, pótfedezet bevonásával. Még ma is hihetetlennek tűnik, hogy egy büdös fillér nélkül belevágtunk. Gondoltunk egyet, összeházasodtunk, kinéztük a lakást, kölcsönpénzből lefoglalóztuk, a foglalót begyűjtöttük az önkormányzattól (ajándékba adták amiért a kerületben maradtunk:), felújítottuk (már amennyire tudtuk) és beköltöztünk. Csórikám pályakezdőként, próbaidő alatt. Lyukasfenekű nadrággal, tele tervekkel, álmokkal.

Nekünk sikerült. Most, 7 évvel később már ott tartunk, hogy a hitel csaknem 30%-át törlesztettük, volt hol laknunk, volt hová gyereket vállalnunk. Elégedettek vagyunk.

Ha eladjuk a lakást akkor lesz pénzünk (hiszen a hitelt átterheltük), tovább tudunk lépni. Nem kell hitelért kuncsorognunk, könnyen ugrálhatunk.

Szerencsések vagyunk.

Na de kinek éri meg, hogy összeomlott a lakáspiac?

Nekünk biztos, hogy nem. A devizahiteleseknek sem. A családoknak sem akik ha bővül a család költözni szeretnének. Az időseknek sem akik a gyerekek kirepülése után már nem tudnak mit kezdeni a házukkal.

Akkor kinek éri meg? Az egyszerű vevőknek? Talán. Ha van náluk elég KP. Ha nem, akkor nekik sem, mert hitel az már nincs. 

A gazdagabbaknak akiknek van felesleges 50-100 milliójuk ingatlanbefektetési céllal? 

Jó kérdés. Ilyen mértékű árzuhanás mellett ami pl. a kerületi kisebb értékű ingatlanokra jellemző tényleg megéri vásárolni. Egy, 3 éve még 30 millióra becsült ház jó, ha 20m-ért eladható. Néha nézem a hirdetéseket és pislogok. Olcsó, olcsó, olcsó - KELL! Ja, hogy pénzünk az nincs rá. 

Na mindegy. 
 

A kérdés csak az, hogy miért nem tesz senki semmit? Miért nem lehet ismét támogatott hitelt adni? Legalább azoknak akik becsődölt devizahitelestől vesznek lakást. Aki devizahitelestől vesz árverezés előtt álló házat az támogatott hitelhez jut. 

Aki kisgyerekes családtól vesz lakást az is támogatott hitelhez jut - csak úgy mint az, aki idősektől vesz lakást.

Kinevezhetnének néhány támogatott kört. 

Azonnal beindulnának a vásárlások. Mert lenne hitel, a fiatalok ismét esélyt kapnának a saját otthonra.

Persze tudom, bérelni is lehet, ahogy azt tőlünk nyugatabbra teszik - na de ki szeretne nyugdíjasan egy ki tudja mekkora nyugdíjból (már ha lesz neki) még albérletre is költeni? 

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlanyista.blog.hu/api/trackback/id/tr402688840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tip 2011.03.03. 09:48:45

Fordítsuk meg a kérdést! Kinek érte meg, hogy az állami támogatások, majd az olcsó devizahitelek éveken keresztül magasan az általános árszínvonal felett pumpálták felfelé az ingatlanárakat?

1. Az építési vállalkozóknak, akik kiugróan magas profitra tettek szert.

2. A régi tulajdonosoknak, akik örököltek, vagy jókor voltak jó helyen (pl. önkormányzati lakást vettek aprópénzért), meg akik befektetésnek (tehát spekulálva, a meggazdagodás szándékával) vettek lakást - nekik is jutott indirekt a masszív állami támogatásból.

A családoknak, akik saját használatra vettek lakást, jóformán semmit nem számított a támogatás, hiszen amennyivel az állam a keresleti oldalon húzta a piacot, majdnem annyival tudták az eladók is a kínálati oldalon emelni az árakat. Sőt, most, hogy az árak a reális piaci szint felé süllyednek, a tőketartozás meg marad, még el is lehetetlenül a költözés. Mindennek oka a piac 10-12 éve tartó állami majd banki (lásd: devizahitel) torzítása.

Az ingatlanárakat hosszú távon a kereslet és a kínálat alakítja. A kereslet akkor erősödik, ha egyre többen szeretnének egy adott környéken lakni, és ha az adott környéken lakók lakásra fordítható jövedelme emelkedik. Ezzel szemben a népesség csökken, a jövedelmekből meg egyre kevesebb telik ingatlanra az élelmiszer- és az energiaárak kiugró növekedése miatt. (Az adótörvények változása ugyan extra nettó jövedelemhez juttatta a lakosság 10%-át - vajon rajtuk keresztül akar az állam újabb áremelkedést elindítani?) A kínálati oldalon meg állandó számú ingatlan van: néhányat építenek, valamennyit lebontanak minden évben, de ez lassú folyamat. Adott mennyiségű áruhoz egyre kevesebb vevő tartozik tehát.

A fenti okok miatt természetes dolog, hogy a lakások értéke az általános árszínvonalhoz képest csökken.

Egy ilyen piacon az árakat állami támogatásokkal (az adófizetők pénzéből: azokéból is, akik nem vesznek lakást) tovább pumpálni azon túl, hogy igazságtalan, csak még nagyobb egyensúlytalansághoz vezet. A lufi kipukkadását nem megoldja tehát, csak elodázza.

Fuckup_with_marmelade 2011.03.03. 10:00:15

Ezzel azért nem értek egyet.

Vegyük a mi példánkat. Egy frissen diplomázott és egy nem versenyszférában dolgozó diplomás. Esélyünk sem volt önerőre, hitel nélkül max. albéretbe mehettünk volna. Oda nem lehet gyereket vállalni (jó, lehet, de nem túl szerencsés).

Volt spéci hitel, 0% önerővel megvettük a lakást. Annyiért amennyiért. Nem izgatott. Meg tudtuk venni, a havi törlesztő nem volt a világ vége (egy albérlet ára). Mondom, 0% önerőre. Őrültek lettünk volna nem megvenni a lakást.

Eltelt 7 év, a hitel 30%-át visszafizettük! Volt hol lakni, volt hová gyereket vállalni. A törlesztőrészlet fix, továbbra is egy albérlet ára.

Ha most nem akarnánk eladni a lakást vagy másikat szeretnénk venni helyette akkor nem izgatna az árzuhanás. Annyiért adnám amennyiért akarom.

A hitelt átterheltük, így egy tehermentes lakást árulunk.

Ha ismét lenne hitel ismét lenne kereslet, ismét esélyt kapnának azok akiknek egyébként esélyük sincs lakást venni.

Az árak emelkedésével azok szívták a legnagyobbat akik nem akartak hitelt felvenni és egy korábbi lakáseladásból finanszírozták volna az új lakást.

Bár én ilyet nem nagyon ismerek. Olyat viszont sokat aki ha nem is kellett, akkor is felvette a hitelt, a lakás kp-ben meglévő árát pedig befektette.

Ez tény. Pazarló rendszer volt. Nagyon.

Akinek nem sürgős jobb ha benne ül a lakásában és kivár.

Vagy eladja fillérekért, vesz rajta egy nagyobbat (ugyancsak fillérekért) és úgy vár ki.

Nem is olyan hülye ötlet...

tip 2011.03.03. 11:21:56

Nem azt állítottam, hogy vonzónak látszott 7 éve bérelt lakásba költözni az államilag támogatott hitel felvétele helyett. (Bár azóta sokan talán másképp döntenének, ha visszamehetnének az időben - 7 éve éppen túl volt a piac a kamattámogatott hitelek okozta árrobbanáson. 3-5 évvel ezelőtti vásárláson meg jószerével csak bukni lehetett.)

Hanem azt állítottam, hogy az árak irreális emelkedését, majd a törvényszerű csökkenést a piacot torzító állami támogatások és felelőtlen banki hitelezés okozta.

Azt állítom továbbá, hogy ha a törvényhozók hagynák csökkenni, majd stabilizálódni az árakat (például azáltal, hogy nem lebegtetnek újabb állami támogatásokat), akkor azok, akiknek szükségük van lakásra, meg tudnák fizetni azt. Ahelyett, hogy az állami támogatáson keresztül felpumpált árakat másokkal fizettetik meg.

"Annyiért adnám, amennyiért akarom" - nem: annyiért, amennyiért a vevő meg akarja venni. Kínálni, na azt bármennyiért lehet, bármeddig.

Perillustris 2011.03.03. 13:31:56

"Nincs alacsony kamatozású forinthitel. Tény. Valami azért akad, de elég komoly feltételekkel és elég limitált összeghez juthat csak hozzá az ember. "

Itt melyik bankra és hiteltípusra gondolsz?

Fuckup_with_marmelade 2011.03.03. 13:40:07

@Perillustris:
A mostani államilag támogatottra gondoltam (nem mindegy a felvevők kora, hogy milyen ingatlanjuk van, az összeg is limitált ha jól tudom, tudtommal használtra nem is lehet felvenni, a THM is elég magas, vételár-limit van, kötelező bizonyos mértékű önerő stb. stb.)

Mi biztos, hogy nem estünk volna bele.

@tip: igaz, a lebegtetés a legrosszabb. Ez a teljesen bizonytalan, kivárós állapot. Ez okozza a legtöbb bajt.

Perillustris 2011.03.03. 14:48:16

@Fuckup_with_marmelade: A moratóriumot be sem szabadott volna vezetni.

A THM a piacinál 2-3%-kal jobb, de ezt "elveszted" az újépítésűek "felára" miatt. Ha meg még sz@rabb is ugyebár...

Fuckup_with_marmelade 2011.03.03. 15:02:33

Igen, a moratórium.... Egyszerűen mindenki kivár.

Kíváncsi leszek mit fognak kitalálni.

Perillustris 2011.10.10. 09:02:58

@Fuckup_with_marmelade: Többek között ezt is sikerült kitalálni.


süti beállítások módosítása