Ingatlanosok kíméljenek

Adott egy XVI. kerületi budapesti lakás. Adott egy kedvezőtlen gazdasági környezet. Adott egy csapat dögkeselyűként lecsapó, hihetetlen összegeket elkérő ingatlanos - és adott az elhatározás, hogy kitesszük a táblát: Ingatlanosok kíméljenek. Csakazértis. Mert a lakásnak mennie kell.

Linkblog

Friss bejegyzések

Tele a t**öm a kilakoltatási moratóriummal!

2011.03.27. 14:38 - Fuckup_with_marmelade

Tele van. A hócipőm is. Még az is, ami nincs. 

 

17 ember látta tegnap a .com-on a lakás adatlapját. Pedig kategóriájában az elsők között hozza ki a rendszer a kerületi lakások között a hirdetést. Nincs eldugva. Nagyon nincs. Még kíváncsiságból sem sasolják. Most pörgetem a képeket - hátha javít a helyzeten. 

Olvasom a híreket - mint ahogy mindenki más, egyszerű halandó - és rágom a gittet. Ugyanazt... moratórium, moratórium, moratórium... 

Húzzák - halasztják. Majd márciusban, majd áprilisban, majd jövőre, majd 20 év múlva.

A másik oldalon persze azok a cikkek is elkezdtek kijönni ami szerint kár a kilakoltatási moratóriumra várni, nem fognak véges időn bezuhanni az árak. A kormány addig húzza-halasztja a dolgot amire ismét belefutnak a téli kilakoltatási moratóriumba, akkor pedig 2012 előtt nem várható, hogy a piacra özönlenek a lakások. Vagy nem.

Közben persze jönnek, jönnek a cikkek: "Átmeneti állami keresletösztönzésre lenne szükség a lakáspiacon", "Az államnak kellene támogatnia a használt lakások vásárlását"...

Az üzenet egyszerű: NE VEGYETEK LAKÁST! VÁRJATOK! Várjatok, várjatok, várjatok...

És az emberek várnak.

Mert mi van, ha megveszik a lakást, közben pedig eltörlik egy átmeneti időszakra az illetéket. Hoppá - néhány százas bukta. Vagy megveszik a lakást, és ismét kijön egy kedvezőbb kamatozású hitel, mondjuk minimális önerővel. Vagy mégiscsak lesz valamilyen adójóváírás. Vagy szocpol. Vagy akármi. Csoda.

Mi van akkor, ha...

Úgyhogy tele a hócipőm.

Az egész tökölődéssel. 

Mindenki bizonytalan - és ez a bizonytalanság mintha irányított, tudatos dolog lenne.

Sokkal rosszabb mintha fixen kijelentenék, hogy NINCS, és kész. Azt benyeli az ember. Mint ahogy azt is, hogy nekünk már nem lesz szocpol. Nem kalkulálunk vele, nem nyújtózkodunk messzebb mint ameddig a takarónk ér. Tiszta sor.

Ez a bizonytalanság viszont még azokat is várakozásra ösztönzi, akik valóban bele mernének vágni egy hitelbe, és meg is kapnák azt. 

Történjen már végre valami. Akármi. 

Pont ez lenne a kilakoltatásra várók érdeke is. Ha tiszta sor lenne, akkor talán megvennék már most az ingatlant, nem kellene kivárniuk a fillérekért elárverezést, az extra horror költségeket - és talán maradna egy kis pénzük a továbblépésre. Ha viszont még a tehermentes lakások sem eladhatók akkor a bezuhant hitelesektől sem lehet megszabadulni - még röhejesen olcsón sem. Hiszen ki tudja - lehet, hogy nemsokára fele annyiért is megvehető lesz. Röhej.

(Egyébként kösz, jól vagyok... hiszen tegnap is jöttek megnézni. Csak valahogy vártam a csodát. Mondjuk, hogy 1 nap alatt elviszik a lakást :) A másik oldalról persze nem véletlenül nyomtam tele mindent a képekkel. Akinek a képeken át nem jön be a lakás, élőben sem fog. Sok felesleges kört megspórolunk. Úgyhogy pont emiatt talán kiesett a turisták elég nagy része - hiszen elég infót kaptak ahhoz, hogy ne rohangáljanak feleslegesen lakásnézőbe... aztán meglátjuk.)

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlanyista.blog.hu/api/trackback/id/tr742775549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nico67_ 2011.03.27. 16:10:19

Én nagyon ellene vagyok a kilakoltatási moratóriumnak. Így sok ember, aki tudna fizetni, sem fizet. És ennek a rendes, fizető emberek fizetik a költségeit. Ez súlyos aránytalanság, ami hatalmas hiba! A kormány hibája!

Ezt a problémát csak tologatjuk. Biztos vagyok benne, hogy az első 100 kilakoltatott család után, hirtelen megugrana a fizetők száma. Csak sírni könnyebb mint dolgozni!
A kormány meg gyáva! Akaratgyenge megélhetési politikusok.

Fuckup_with_marmelade 2011.03.27. 16:16:52

Igen, eszméletlenül sokan gondolják úgy, hogy majd úgyis megmenti őket az állam... még olyanok is akiket 100%, hogy semmilyen körülmények között nem fognak megmenteni. Úgyhogy nem fizetnek.

Emlékszem, anno 93-ban Angliában kilakoltatták az egyik ismerős családot. Én, magyar fejjel ledöbbentem, hogy ilyen lehetséges. Hiszen az az ő házuk volt, hogy vehetik el tőlük azt csak, mert egy kis ideig nem tudták fizetni.

A baj csak az, hogy a legtöbben most is itt tartanak.

Pedig ez a valóság. Ráadásul már 2011 van.

Fuckup_with_marmelade 2011.03.27. 16:18:33

@Nico67_: egyébként nem ennek a kormánynak a hibája - ők egyszerűen félnek, hogy mi lesz a következő választásnál. A szocik úgyis támadnak - még olyanokat is a nyakukbavarrnak amit pont ők csináltak anno.

De ez a tökölődés kiakasztó. Iszonyú sokat árt.

Nico67_ 2011.03.27. 17:38:27

@Fuckup_with_marmelade:
Sajnos ez már politika.
Én konzervatív gondolkodású vagyok. Én azt vallom, azt támogassuk aki dolgozik vagy dolgozni akar. A szocialista világnézet, amikor a szegénységet támogatjuk úgy, hogy közben hibernáljuk a helyzetet, mert elveszik a szavazóbázis. Ezt úgy lehet megtenni, hogy a dolgozóktól elvesszük és odaadjuk a szegényeknek. Így nincs értelme dolgozni, mert a segély az magától jön. Ebbe szoktak a szocialisták belebukni. Mikor már nincs kit lehúzni, akkor mindíg kikerülnek a hatalomból.

De most kicsit csalódott vagyok. Itt egy konzervatív gondolkodású párt és szociálisan elkezd érzékennyé válni, azok kárára, akiket támogatni kellene. Nem lesz így 1 millió munkahely, mert az az 1 millió ember nem fog elmenni dolgozni. Miért menne? Hogy az idáig támogatott léhűtőket továbbra is támogassák? Vagy ha elmegy, akkor elmegy az országból is. Messzire. Hiszen ott várják. Csodálkoznak, hogy nincs orvos az országban? Csodálkoznak, hogy a mérnökök elmennek? A képzési rendszerünk egy vagyont emészt fel, mégsem sikeres. Miért?

Hát ezért nem fognak a lakásárak rohamosan növekedni. Mert lassan nem lesz, aki lakást vegyen. Az a pár kalandor, aki meg marad az országban, az lassú üzemre vált, nem fog beruházni, nem fog kockáztatni.

tip 2011.03.27. 23:20:55

@Fuckup_with_marmelade: majdnem az összes előző kormány hibája: a 90-es évek elején aprópénzért kótyavetyélték el a tanácsi bérlakásokat a jókor jó helyen lévő bérlőknek - azóta nincs gazdaságilag aktív réteg, amelyik tartósan bérlakásban lakik, és egy ilyen helyzetben, mint most, az adásvételek keresleti oldalán megjelenne, és tompítaná az árak zuhanását. Itt már mindenkinek van saját lakása, aki megengedheti magának, sőt, annak is, aki nem. Aztán ott voltak a 90-es évek végén a kamattámogatott hitelek (hány embernek is fizettem akkor meg azóta is a lakását az adómból?), amik a 99-es nagy lakásárrobbanást okozták. Utána jött a szocpol, ami szintén az én adómból is juttatott lakáshoz sokakat, és tovább emelte az árakat (habár reálértékben már alig). Végül a devizahitelek elharapózását figyelte tétlenül az aktuális hatalom - ez az árlufi lassú leengedése helyett a kilakoltatásos mizériának ágyazott meg.

A döntéshozókat pedig a magyar állampolgárok választották, és nem emlékszem egy alkalomra sem, hogy a fenti intézkedéseket tömeges tiltakozás kísérte volna - ellenkezőleg, a magyarok legnagyobb ujjongása mellett történt mindegyik "ingatlanpiacot élénkítő" (értsd: áremelkedést okozó) égbekiáltóan igazságtalan, deklarált céljára (ti. a családok lakáshoz jutásának megkönnyítésére) lényegében alkalmatlan (támogatás versus áremelkedés), felelőtlen eladósodásra ösztönző, majd végül - micsoda meglepetés - válságba vezető intézkedés.

Kedves magyar honfitársaim, a mai helyzet bizony mindannyiunk helyeslésével jött létre, ezért annak fő okai a mi gondolkodásunkban keresendők.

De hogy valami biztatót is mondjak: a 16%-os SZJA egy szűk rétegnek jelentősen növelte a jövedelmét. Jelenleg ez a réteg hivatott a keresletet növelni.

Fuckup_with_marmelade 2011.03.27. 23:48:01

@tip: Ja. A 16%. Nekem is növelte, az elvett GYES meg csökkentette. A csökkentett táppénz meg durván érint.

Az infláció miatt viszont sokkal rosszabbul élünk mint néhány éve.

Most én sem mernék hitelbe beugrani.

XPS 2011.03.30. 16:14:53

@Nico67_: "Itt egy konzervatív gondolkodású párt " Hol?
Mert a kormányzó párt demagóg, revizionista, stb. de nem konzervatív, az biztos.

Nico67_ 2011.03.30. 18:57:30

@XPS: Hát félelmeim nekem is vannak, de a szocialistákat jobban utálom, így felőlem akár királyság is lehet, csak a Szocik vissza ne jöjjenek. Ennyi kárt még a törökök sem okoztak, mint ők.

magdusanyó 2011.04.18. 18:59:26

milyen szép is volt az én fiatalkorom!!! még hírből sem hallottunk ,,,,,kilakoltatásról,,, ??moratóriumról,,, nem fizetésről,sárgacsekk nyavalyáról<<<rózsaszín volt>>> Borzasztóan sajnálom MAGUNKAT, de főleg a kisgyermekeseket, hisz az esti mese helyett <<<tépelődés---egymás okolása---félelem a holnaptól--a JÖVŐTŐL. Hát ezt jól BEVÁLASZTOTTÁTOK!!! Tudom világválság, munkanélküliség--természeti katasztrófa mellett a nagyfokú KÖZÖMBÖSSÉG a NAGYJAINK részéről--csak a semmitmondó szép szavak, amire már nem is tudunk --nincs is értelme ráfigyelni! KIVÍVTUK!!! Oszt jó napot.


süti beállítások módosítása