Ingatlanosok kíméljenek

Adott egy XVI. kerületi budapesti lakás. Adott egy kedvezőtlen gazdasági környezet. Adott egy csapat dögkeselyűként lecsapó, hihetetlen összegeket elkérő ingatlanos - és adott az elhatározás, hogy kitesszük a táblát: Ingatlanosok kíméljenek. Csakazértis. Mert a lakásnak mennie kell.

Linkblog

Friss bejegyzések

Nem érdemes várni a lakásvásárlással... egy kis sajtószemle...

2011.04.05. 10:45 - Fuckup_with_marmelade

2011. április 05., kedd, 07:31
Szerző: hvg.hu


Nem érdemes áresésre spekulálni az ingatlanpiacon, a kilakoltatási moratórium július eleji feloldásával várhatóan nem realizálnak számottevő engedményeket a majdani vásárlók – írja ingatlanpiaci szakemberekre hivatkozva a Világgazdaság.

Az elmúlt hónapokra jellemző volt, hogy a többségében készpénzes, nem befektetői vevőréteg kivárt az ingatlanpiacon, a kilakoltatási moratórium feloldásának esetleges árcsökkentő hatását remélve - írja a lap keddi számában. Több szakértői elemzés is szólt arról korábban, hogy nem érdemes a csodára várni, hiszen egyik szereplőnek sem érdeke áron alul a piacra szabadítani nagy tömegben az eladósodottak ingatlanjait, a vásárlók egy része mégis úgy gondolta, megvárja a tavaszi eseményeket – állítja a Duna House elemzése.

Rutai Gábor, az ingatlanközvetítő vezető elemzője szerint akik még az idén szeretnének lakhatási céllal ingatlant venni, ne számítsanak a moratórium feloldásának vélt hatásaira. A júliusi – esetleges – feloldást követően ugyanis nem kezdődnek el tömeges árverések, értékesítések. A bankoknak először is köteles eljárási rendjük van a lefolytatásra, vagyis legalább 2 alkalommal kell felszólítást küldeni, ez újabb heteket jelent, illetve érdekük a megegyezés erőltetése is, ami további hónapokat vesz igénybe. Ha csak ezt vesszük figyelembe, könnyen bekövetkezhet, hogy csupán a lomha adminisztrációs eljárás miatt is az ügymenetek nagy része belecsúszik a következő téli időszakba, vagyis a következő kilakoltatási moratórium periódusába. A most érintett ingatlanok nagy része tehát legkorábban 2012 tavaszán jelenhet meg a piacon.

Az is jól látható, hogy a nehéz helyzetbe került adósok kezelését akár a moratóriummal, akár az eszközkezeléssel meg fogja oldani a kormányzat, ezek az ingatlanok azonban nem kerülnek olcsón a piacra – tette hozzá Rutai Gábor. Ennek megfelelően a szakember álláspontja az, hogy nem várható változás a lakáspiacon, már csak azért sem, mert a lakásárak a mélyponton vannak, így további esést nem hozhat a moratórium meghosszabbítása. „A történteket kezdik összerakni a vásárlók is, azt tapasztaltuk a tranzakciószámok növekedésében is márciusban. Az év további részére nehéz jóslatokba bocsátkozni, arra számítunk az idén, hogy az árak már megtalálják ideális helyüket” – mondta a szakember.

***

Elkészült a lakáshitelesek mentőcsomagjának kerete

2011.04.05 09:03 - portfolio.hu

Elkészült az a szakmai koncepció, amely révén megkezdődhet a bajba került lakáshitelesek megsegítése - tudta meg a Magyar Hírlap. A cikk rámutat, hogy legalább tucatnyi jogszabályt kell módosítani, de - ellentétben az elmúlt hetek híráramlásával - szó sincs árfolyamrögzítésről. Arról viszont igen, hogy egy meghatározott árfolyamszint felett az állam átvállalja a terheket.

Jelenleg 115 ezer adós tartozik a "kezelhetetlenül" súlyos helyzetűek közé: ők a hitelükkel kilencven napon túli késedelemben vannak, s minden hónap késlekedéssel újabb öt-hatezer adós kerülhet ebbe a táborba - írja a lap.

A kormány előtt lévő szakmai koncepció abból indul ki, hogy első körben a kölcsönükkel három hónapon túli késedelemben lévők helyzetén kell változtatni, akik esetében a tőketartozásuk, vagyis a kamatoktól és különböző díjaktól megtisztított adósság is meghaladja az ingatlan értékének átlagosan a harminc-negyven százalékát.

Az államilag támogatott hitelezésre a költségvetésben ötven-hatvan milliárd forint lesz elkülönítve. Ez a kölcsön váltaná ki a jelenlegi hitelt, feltéve, ha együttműködik az ügyfél. Azokban az esetekben, amikor már piaci eszközökkel nem kezelhető a helyzet, szociális bérlakásokká alakítanák át a jelenleg a hitelezők tulajdonában lévő ingatlanokat - számol be a lap a koncepció keretéről.

A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy mind a hiteleiket nem teljesítő adósok, mind pedig a bankok mentesülnek majd azoktól a tranzakciós költségektől, amelyeket az állam adók módjára hajt be. Jelenleg ugyanis ajándékozási illeték, továbbá egészségügyi hozzájárulás társul egy-egy kölcsön elengedéséhez.

A korábbi kormányzati jelzésekben is szereplő "árfolyam-rögzítés" helyett egy meghatározott árfolyamszint felett az állam átvállalja a terheket (korábban 190-200 forintos tartomámy hangzott el a svájci frankalapú hitelek esetén). Az így képződött hátralék pedig később - a forint erősödése révén - "eltűnne".

A lap arra is kitér, hogy az elképzelések szerint a jogalkotó az eddigi felére szállítaná le az elképesztően magas végrehajtási díjat is, illetve a lakáshitelek esetében a néhány tízezerre becsült adóstársak helyzete is változhat. Ők korábban zálogkötelezettként kerültek a rendszerbe, az új szabályozás alapján már nem az adóssal szemben támasztott követelményeknek kellene megfelelniük.

A fenti információk alapján valóban közeledik az álláspont a kormány és a bankszektor között. Az eddigiek alapján az látszik, hogy a probléma megoldása mind az állami költségvetésnek, mind a bankszektornak áldozatokkal jár, de várhatóan sikeresen kezel egy fontos társadalmi problémát.

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlanyista.blog.hu/api/trackback/id/tr752801238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása