Ingatlanosok kíméljenek

Adott egy XVI. kerületi budapesti lakás. Adott egy kedvezőtlen gazdasági környezet. Adott egy csapat dögkeselyűként lecsapó, hihetetlen összegeket elkérő ingatlanos - és adott az elhatározás, hogy kitesszük a táblát: Ingatlanosok kíméljenek. Csakazértis. Mert a lakásnak mennie kell.

Linkblog

Friss bejegyzések

Az ingatlanosokról - avagy miért döntöttem úgy, hogy kíméljenek

2011.02.18. 23:59 - Fuckup_with_marmelade

Sokat gondolkoztam mostanában, hogy miért is írtózom ennyire az ingatlanosoktól. Ők is csak a munkájukat végzik.

A fizetendő magas jutalék miatt? Igen. A lakásunk után általában 5-600.000Ft jutalék járna nekik. Plusz ott az alku. Ők a vevő oldalán állnak, az a céljuk, hogy SOS elmenjen az ingatlan, hogy az eladót meggyőzzék arról, hogy jó lenne belemenni egy komolyabb alkudozásba. Így könnyű sikeresnek lenni. Hitegessük fél évig az eladót, hogy sokat ér az ingatlan, megér annyit amennyit az eladó kér érte. Néha felvisznek 1-1 vevőjelöltet, az eladó elhiszi, hogy vannak érdeklődők a lakásra. Konkrét vevő viszont nincs. Akkor jön a zseniális ötlet: csökkentsük drasztikusan az árat, a vevőktől kapott visszajelzések alapján ez a gond a lakással. Az eladó bepánikol, leviszi az árat - ami egyébként 99%, hogy valóban jó döntés, a mértéke viszont megkérdőjelezhető.

Persze szeretnek arra hivatkozni, hogy ez marhaság, ilyenkor az ő jutalékuk is csökken - de számoljunk egy kicsit.

Adott egy 12 millkóért hirdetett lakás. Ebből a jutalék (legyen egy átlagos bruttó 5%) 600.000 Ft. Viszont a kutya se viszi el az ingatlant, sok vevőt kell kivinni, ez ugye idő és pénz az ingatlanosnak. Ha viszont ráveszi az eladót, hogy menjen le 11 millkóra akkor a jutaléka még mindig 550.000 Ft. Valóban bukott 50e Ft-ot, de ez csak a látszat. Azt mondják, hogy az átlag 5%-os jutalékból a konkrét ügynök max. 1-2%-ot kap kézhez. Mennyi is a különbség? 2% mellett összesen 20.000 Ft. Mínusz benzinköltség, idő, telefonhívások, idő, idő, idő.

A szerződéseik is piszkálják a csőrömet.

Hihetetlen dolgok szerepelnek bennük. Íme néhány kedvenc, a teljesség igénye nélkül.

  • Ha mindkét fél rábólintott az alkura és mégsem jön össze az üzlet akkor is jár a jutalék, ráadásul 1,5-ös szorzóval. Ejjmiakő. Új biznyic a láthatáron. Hozzunk kamu vevőket, fizettessünk velük 100e Ft komolysági díjat, írassunk alá velük valami papírt aztán léptessük le őket. A tulaj megkapja a fájdalomdíjat, az iroda meg egy 12m-s lakásnál majdnem 1 millkót. Bombaüzlet. Válságbiztos. (egy zuglói iroda szerződésében találtam)
  • Írassuk alá, hogy ha az iroda által bemutatott vevőjelölt kutyája/macskája/aranyhörcsöge vagy egy ismeretlen távoli rokona, cégtársa, kollégája, névrokona stb. veszi meg a lakást akkor ugyancsak jár a jutalék. Szigorúan kihagyva azt a pontot, hogy ha erről az eladó bizonyíthatóan tud.
  • Ha nem adja el az ingatlanos a lakást akkor utólag kiszámlázza a teljes hirdetési költséget - az persze nem szerepel a szerződésben, hogy költségkeret, előzetes egyeztetés az ügyféllel stb. Én a helyükben rögtön csinálnék egy külső marketinges céget és azzal gyártatnék kamu számlákat.
  • A foglalót az iroda őrzi, mert az olyan jó az eladónak. Tényleg? Soha nem gondoltam volna
  • Hetente hívnak, hogy ápolják a lelkem - na meg, hogy nehogy elfelejtsem őket. Hú vazze - ez már maffiamódszer.

A telefonhívásokról se feledkezzünk meg (ezt hívják azt hiszem hideghívásnak - amikor csak begyűjtik az eladókat a rendszerbe). Nem mutatkoznak be, rabolják az időmet. Egyre többen már csak morzéznak. Tudják, hogy az ember visszahívja a nemfogadott hívásokat, mert nem szeretne lemaradni egy vevőjelöltről.

Pont emiatt én már csak hétvégén hívok vissza ismeretlen számot -olyankor még soha nem zargatott ingatlanos.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlanyista.blog.hu/api/trackback/id/tr72671772

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Érdemes-e ingatlanközvetítőt fogadni? 2011.03.03. 23:18:30

Pár hónapja intenzíven lakást keresgélek és pár hete intenzíven lakást próbálok eladni. (Szerencsére nem én fogok költözni, hanem családunk egy idős tagja.) Ez nem sok idő, de belátható, hogy nekem már ennyi is elég arra, hogy nagy "szakértője&quo...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása