Ingatlanosok kíméljenek

Adott egy XVI. kerületi budapesti lakás. Adott egy kedvezőtlen gazdasági környezet. Adott egy csapat dögkeselyűként lecsapó, hihetetlen összegeket elkérő ingatlanos - és adott az elhatározás, hogy kitesszük a táblát: Ingatlanosok kíméljenek. Csakazértis. Mert a lakásnak mennie kell.

Linkblog

Friss bejegyzések

Tudod mit Medve? B**** meg a porszívód!

2011.03.10. 16:44 - Fuckup_with_marmelade

Megy a nyuszika az erdőben a Medve háza felé és hangosan gondolkodik: Milyen szép dolog a barátság, nekem nincs porszívóm, a Medvének van, biztos kölcsönadja egy órára... Bár, a múltkor is, amikor elkértem a fűnyíróját, mintha dörmögött volna valamit maga elé... És amikor tegnap visszavittem a fűnyírót, olyan mogorva volt...  Lehet, hogy irigy ez a Medve? Oda se fogja adni a porszívóját, amilyen rosszindulatú...

Odaér a Medve házához, belöki az ajtót és bekiabál:

 - Tudod, mit Medve? B**** meg a porszívód!

 
 Mostanában egyre többször érzek így.

Itt ülök, filozofálok, olvasom a tippeket, az ajánlásokat, a szagértők tapasztalatait. Hergelem magam.

Ennyi. Itt ülök és a körmömet reszelgetem. A lakást nem fényképeztük körbe, nem adtam fel hirdetéseket, nem plakátoltam körbe a környéket. Semmi. Csak ülök és olvasok. Közben hányást törölgetek a padlóról. Hurrá.

Jönnek a tippek: 10,5-nél nem ér többet. Biztos. Így látatlanban is megmondom. Mert ennyit ér. 

Felejtsem el a 11,9-et. Nem is már a 11,5-öt is. Ha olcsóbban adnám már a bankban kamatozna a pénz. Sokkal jobban járnék. Ne akarjak már irreális áron kiszállni belőle. Nem érdekes mennyiért kínálják a környékbeli lakásokat, az is irreális.

Menni fog, hajrá.

Hány éves is vagy királyfi? 

Én meg itt ülök. Nem fut egyetlen normális reklám sem, a honlapomon lényegében semmi tartalom, ami rajta van, az sem túl vonzó. Tudom. A képek semmit sem érnek.

Tudom, hogy mindenkinek igaza van. Minden szempontból! Tudom, hogy mindenki segíteni szeretne. A sok éves tapasztalatokat osztják meg velem. Nagyon sokat tanulok - még akkor is, ha nem látszik. Forog az agyam. Ha holnap kezdenénk az építkezést lehet, hogy nem gondolkoznánk, megfogadnánk az okosok tanácsát, hozzá sem nyúlnánk a lakáshoz, belőnénk egy durván nyomott árat és hajrá. Mert lehet, hogy megérne ennyit az a tény, hogy van pénzünk építkezni.

Viszont nem kezdjük. Tény, hogy néhány hete volt egy olyan pillanat amikor előfordulhatott volna - de szerencsére elmúlt. Igazából a legrosszabbkor vágtunk volna bele. Jövő héten kezdek új munkakörben, új munkatársakkal - mindent előről kezdve. Sokat kell majd tanulnom. A pici is bölcsis, egy ovissal már könnyebb. Úgyhogy semmi sem hajt minket.

Ebből a szempontból borzalmas eladók vagyunk.

El akarjuk adni, de nem minden áron. Ez nem jó. Tudom, hogy az a jó eladó aki teljesen elszánt, akinek nincs B terve, aki mindenképp el akarja adni. Akinek már nincsenek elvei, nem írtózik zsigerből az ingatlanügynököktől, nem érdekli mit ír alá - csak menjen a lakás. Teljesen ésszerűen jár el. 

Tudom, hogy nem szabad érzelmeket vinnem a lakás eladásába. Ez csak egy lakás. Egy eladó lakás a sok közül. Néhány fal egy nagy házban. Az érdeklődők megnézik, rácsodálkoznak, tetszik nekik - és nem hívnak fel. Nem szabad ebből érzelmi kérdést csinálni, színtiszta üzlet, semmi más. Hiába érzem, hogy szépen átalakítottuk - ha ezt az érdeklődők nem érzik, ott ette meg a fene. Ha pont az átalakítások miatt menekülnek akkor pláne. Ez a lakás kicsit más mint a többi. Mi büszkék vagyunk arra, ahogy a nappalinál kibontottuk a falat és megnöveltük a teret. Ez viszont lehet, hogy sokakat elriaszt. Hiányzik az ajtó.

Ami egy fiatalnak bejön, az egy 20 évvel idősebbnek ijesztő.

Ami egy gyerektelen párnak vonzó, az egy gyerekesnek riasztó. 

Úgyhogy itt ülök és hergelem magam, hogy ha nem megy el normális áron a lakás akkor kiadjuk. Lélekben kezdünk átállni a kiadásra, a lakást is úgy kezdjük átalakítani, hogy ki lehessen adni.  

Pedig MEG SEM PRÓBÁLTUK ELADNI...

Ez így marhaság. Eladjuk. Eladjuk. Eladjuk. Asszem ideje lesz észhez térnem és a lényegre koncentrálnom.

A lakás annyiért fog elmenni amennyit adnak érte - pontosabban amennyit az ajánlatok közül elfogadhatónak tartok. Most azt mondom, hogy 11,5 - de nem tudom.

Tudom, hogy ha kiadjuk akkor sokkal többet hoz a konyhára mintha bankban kamatozik. Viszont macera. Be kell rendezni, nem tudom mi lesz az internettel stb.

Nem hergelem magam.

Semmi értelme.

Elég rosszul viselem ha tehetetlennek érzem magam - most pedig annak érzem magam. Szívem szerint a lakást takarítanám, készíteném fel az eladásra. Elindítanám a kampányt és hátradőlnék - de csúszunk. Én meg itt ülök és alig várom, hogy végre folytathassam amit tegnap elkezdtem (hja...) 

Jövő héten vége a szabimnak. Hét közepén kezdek. Új terület, új munkakör, új munkatársak. Izgalmas lesz. Már nagyon várom.

A lakás eladását is befolyásolni fogja, én már csak akkor tudok ott lenni a bemutatásnál ha este 6 után jönnek. Úgyhogy normális forgatókönyv kell, elő kell készíteni mindent. Nem lesz nagy munka, csak sajnálom, hogy nem lehetek ott.

Tudod mit Medve? Mégiscsak kérném azt a porszívót. Köszi :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlanyista.blog.hu/api/trackback/id/tr972728330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nico67_ 2011.03.11. 23:32:12

Ez így nem volt túl optimista bejegyzés!

Azért kiváncsi vagyok, hogy a munkaszerződésed simán aláírtad, vagy azon is módosíttattál.
:-)

Fuckup_with_marmelade 2011.03.12. 12:31:40

2 napja írtam, csak szórakozott a blogmotor. Azóta eszméletlenül sokat haladtunk :) Állatul néz ki a lakás, ha nem adjuk el, akkor pik-pakk kiadjuk :)

Érdekes, a munkaszerződések legnagyobb részét is alku után szokták megkötni. Ott van pl. a béralku. Vagy az egyéb juttatások kérdése.

A többi feltételnél pedig ugyanaz a helyzet mint az ingatlanos szerződéseknél. Ha az ember nem akar 3 műszakban dolgozni akkor nem jelentkezik a kérdéses munkára. Ha nem elfogadható, nem felel meg pl. a munkaköri leírás, nem írja alá. Vagy inkább nem is jelentkezik.

Ki ír alá boldogan olyan munkaszerződést, ahol kikötik, hogy a legkisebb, egy teljesen idegen által elkövetett hibánál is azonnal ugrik az ember egy éves fizetése. Vagy akár a másfélszerese.

Megjegyzem én eddig még egyetlen ingatlanost sem hívtam fel, hogy szeretném ha a lakással foglalkoznának. ld. nem jelentkeztem a hirdetésükre. Ők próbálják magukat rám tukmálni. Ha nem dobnak be valami bomba ajánlatot akkor miért is kaparnék, hogy aláírhassam a kifejezetten egyoldalú és kizárólag őket védő szerződésüket?

Te voltál az egyetlen akinek ez alapján a blog alapján írtam, mivel azt írtad, hogy simán átírod a szerződést plusz a jutalék is annyi lett volna amennyitől még nem ugrik a lakás ára horrorisztikus magasságokba. Persze azonnal lebeszéltél, hogy nincs értelme ingatlanossal dolgoztatni. Elfogadtam, igazad van, megköszöntem a tanácsokat.

Így viszont már nincs semmi ami kimozdíthatná a mérleg nyelvét a pozitív irányba.

Evvan.

Fuckup_with_marmelade 2011.03.15. 23:36:29

Hát én ezt most nem értem... elvileg érkezett ide egy komment... de nem látom. Blogmotor - blogmotor... nem leszünk így barátok...

Fuckup_with_marmelade 2011.03.15. 23:40:28

MIndenesetre: tényleg süt a nap, ma belefutottam valakibe aki épp letépett egy cetlit a hirdetésemről. Galád módon azonnal le is rohantam, hogy hoppá, azt bizony mi áruljuk, sok szeretettel látjuk ha meg szeretné nézni plusz, hogy a lakás 11,5m, nem 11,9...

Igazából nem tudom miért tépte le, mert kérdezni nem kérdezett. Na mindegy :)

Az idő tényleg gyönyörű, a lakás állat, nemsokára körbefényképezzük...

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2011.03.16. 14:25:09

"Tudom, hogy ha kiadjuk akkor sokkal többet hoz a konyhára mintha bankban kamatozik."

Biztos vagy ebben? Mennyiért tudod kiadni? 11.5M bankban havi 61 ezret kamatozik, lekötés nélkül, a kamatadó levonása után. És nem kell kifesteni a bérlő távozása után...

Fuckup_with_marmelade 2011.03.16. 20:45:19

@Szárnyati Gézа: Igen, mi is a csökkenttel néztük... (igazából 4% körüli -infláció alatti!- kamattal számoltunk, de van jobb lehetőség is persze - logikus, hogy az ember ha oda jut megkeresné a legjobbat...)

60 körül lehet kiadni, ha jól költségelünk akkor az adó része nem vészes.

Az eladás a cél persze... sajnos itt a rossz idő, a legközelebbi szép napon fényképezünk...

Pénteken vagy szombaton plakátolunk... (ha jó idő lesz akkor hétvégén.... egy kis séta a gyerekekkel a környéken nem árthat :))

tip 2011.03.17. 10:21:14

Így lesz a kiadott lakás 7,2%-os bevételéből 3,45%-os nominális hozam:

www.tothandras.hu/blog/index/2006-07-24/8-szornyu-teny-az-ingatlanbefektetesekrol

Elfogult írás, de van benne sok igazság. 2006-ban írták; a szerző már akkor (a legnagyobb össznépi ingatlanlufifújás idején) figyelmeztetett, hogy a fák és az ingatlanárak nem nőnek az égig.

Ha már a bankbetéttel hasonlítotok össze, akkor számoljatok TBSZ-szel, ott nincs kamatadó.

tip 2011.03.17. 17:15:40

Sőt, ha a lakás árát nem bankbetétben tartanátok, hanem a házhoz felveendő hitelt csökkentenétek vele, akkor nem is a betéti kamatot, hanem a hitelkamatot kell összevetni a bérbeadás hasznával.

Fuckup_with_marmelade 2011.03.17. 20:59:45

@tip: Tényleg elgondolkoztató - bár vannak benne csúsztatások (de kicsire nem adunk - a nagy meg nem számít :) ).

Én ennek ellenére azt mondom, hogy a támogatott hitelek miatt a csúcson igenis megérte (forint)hitelből befektetési céllal lakást venni és azt kiadni... Nem a lakásárak emelkedésére bazírozva - egyszerűen arra, hogy a hiteltörlesztés kiszámítható volt, várhatóan majdnem teljesen (legtöbbször teljesen) le lehetett fedni a bérleti díjjal. 20 év után pedig ott egy potya lakás. Sokan vettek csak kiadásra lakást. Pl. mert már volt egy másik lakásuk korábbról (tudod... ha adnak, fogadd el... és nem volt kikötés az államilag támogatott hitelnél, hogy ne legyen másik lakás a tulajdonában!)

Nem véletlen, hogy vége lett a támogatott hiteleknek.

Az már a mi egyéni szoc problémánk, hogy eladás előtt nem akartuk kiadni, nehogy lelakja valaki (plusz a lakásban lévő cuccainknak is kellett volna egy raktár, volt több dolog amit semmiképp nem hagytunk volna ott). Inkább benyeltük a veszteséget.

De nem rinyálok, holnap felmosom a lakást és ha végre kisüt egyszer a nap akkor fényképezünk - és meglátjuk.

A lakás most teljesen más - visszanézve a képeket TÉNYLEG mintha egy másik lakás lenne. A régiben valószínűleg jó ha az emberek 10%-a tudta volna elképzelni, hogy hol lehetne egy étkezőasztal vagy a kanapé. Most meg adja magát. Pedig maga a tér most is szokatlan a kibontott fal miatt - de megfordul az arány - most ha jól sejtem 90% már el tudná képzelni, hogy mit tudna a lakással kezdeni.

Úgyhogy optimista vagyok (eltekintve persze ettől az esős időtől aminek nem örülök - olyan jó volt, hogy itt a tavasz)

Fuckup_with_marmelade 2011.03.17. 21:05:21

@tip: Jaaa... és nem veszünk fel hitelt a házhoz, mert a lakást már hitelből vettük - a lakásra felvett hitelt visszük tovább, abból építkezünk (már átterheltük, minden papírmunka elintézve, földhivatal ezer éve letudva - úgyhogy a lakás az makulátlan).

Volt egy kósza gondolat, hogy felveszünk hozzá még valamennyit - de elvetettük. Amíg ebből a pénzből eljutunk, addig eljutunk. Utána majd lépésenként haladunk. Majd csak lesz valahogy.

tip 2011.03.18. 11:18:34

@Fuckup_with_marmelade: hogy új vagy régi a hitelszerződés, az mindegy. Csak az számít, hogy a ház felépítése után marad-e még tőketartozás - ha igen, akkor ennek a kamatkiadását lehetne elkerülni a lakás eladásával, ezért a hitelkamatot és nem a betéti kamatot kell összevetni a bérbeadás hasznával.

A hitel- és a betéti kamat közötti különbség a banki kamatmarzs, ami általában a bank üzemeltetési költségeit és profitját fedezi - manapság azonban a válságadó és a százezer nem fizető lakáshiteles törlesztőrészlete is bele van számolva, ezért most kicsit több, mint máskor szokott lenni.

Fuckup_with_marmelade 2011.03.18. 22:48:55

@tip: Mi automatice a hitelkamatot hasonlítjuk (aktuális kamat + kezelési áll szemben az ugyanabban az időszakban keletkező akármekkora bevétellel ... )

(a befizetett tőke után nem megkapott kamattal most nem számolok, mert az egyéb bevételt is kamatoztathatja az ember...)

Azt viszont nem igazán értem, hogy a ház felépítésének és a tőketartozásnak mi köze egymáshoz (egyszerűen nem tud rákattanni az agyam)... ha a lakás után hitelt kap az ember - mondjuk 100%-ot, közben lakást vált, amibe ugyanúgy teljes egészében beleforgatja a lakás eladása után kapott pénzt akkor hót mindegy, hogy mekkora a tőketartozás adott pillanatban. Ez csak egy információ.

Ha a lakás eladásáért kapott pénzt (saját tőkét + tőketartozást) egy az egyben egy másik ingatlanba forgatja, nem marad semmi amiből az idegen tőkét törleszthetné. Hiszen itt semmi más nem történt mint átrendeződött a források összetétele. 100% bankhitel helyett mondjuk már 30% önerőből vásárol.

Kivéve persze, ha sikerül egy sokkal jobb kondíciójú hitelt találnia a 30% önerő mellett, alacsonyabb kamattal. (haha :)

Persze ha valaki kedvezőtlen kondíciójú hitellel rendelkezik akkor érdemes előtörleszteni - de azt is ésszel... (ki kell számolni hol van az a pont amikor már nem éri meg előtörleszteni).

A kamatrés pedig per pillanat pofátlanul magas. A saját felelőtlen hitelezési gyakorlatukból eredő kockázatot fizettetik meg a hitelfelvevőkkel.

Fuckup_with_marmelade 2011.03.18. 22:51:03

(egyébként nem értek a lovakhoz, józan paraszti ésszel végiggondolva írom ezt, a hitelezésről én is csak annyit tudok mint bárki más...)

tip 2011.03.19. 20:02:04

@Fuckup_with_marmelade: a ház felépítésének meg a tőketartozásnak annyi köze van egymáshoz, hogy a házépítés jó drága szokott lenni, a tőketartozás meg ettől általában nő :)

Komolyra fordítva a szót: az számít, hogy a lakás eladása nélkül mondjuk van X tartozásod, a lakásért kapható pénz Y. Ha nem adod el a lakást, akkor X után hitelkamatot fizetsz, és lesz esetleg Z hasznod a bérbeadásból. Ha eladod, akkor X-Y után fizetsz hitelkamatot (illetve ha Y>X akkor lesz valamennyi kamatbevételed). Nyilván a magas kamatrés miatt érdekelt leszel az előtörlesztésben, habár a bank ezt igyekszik majd megakadályozni.

A felelőtlen hitelezéshez meg kettő kellett: a negyedéves bónuszra hajtó bankár meg az ingatlanmániás magyar nép. Akinek bármi áron kellett a saját lakás. Aztán most meg csodálkozik, hogy tényleg bármi áron kapta meg, és annyit nem is ér... Nem tudom, most mire is számítanak a piaci szereplők, ki hajtaná itt fel tömeges vásárlással az árakat - a magyarok ki vannak tömve ingatlannal (világviszonylatban igen magas a saját tulajdonú lakások aránya), ráadásul a Ratkó-unokák már megvették az első lakásukat (erős a gyanúm, hogy az ő keresletük is húzta a piacot mostanáig). Névleges áremelkedést az infláció felpörgetésével lehetne elérni, és sajnos pont ezen mesterkednek most. De ez már nem ide tartozik.

Fuckup_with_marmelade 2011.03.19. 22:35:42

@tip: Ha valaki felvesz X Ft hitelt amiből folyamatosan törleszti a tőkét akkor hogyan nőhet az összeg? (végig forinthitelről beszéltem - ráadásul a támogatottról).

Ez még mindig magas. Vagy csak rossz banknál vagyunk amelyiknél havonta kb. a havi törlesztőrészlet 50%-ával csökken a tőketartozásunk.

Azt hiszem teljesen más hajóban evezünk.

Az Y>X persze előfordulhat, de ebben az esetben csak az adja el a lakást aki vagy oltári nagy bajban van (na ők várják most a csodát) vagy még ennyiért is megéri neki eladni mert mondjuk egy sokkal jobb ingatlanba tud ugyanazzal a pénzzel beszállni (olyankor bizony valóban érdemes... ).

Jelenleg Mo-n egyébként nem véletlenül kell mindenkinek saját lakás. Ha nincs saját lakás, akkor nyugdíjasan az utcára kerülhet mindenki. A nyugdíjából (már ha lesz egyáltalán!!!!) örül majd ha nem hal éhen, nemhogy még albérletre is költsön. Az állam pedig nem fog az emberek feneke alá lakást tolni. Nyugdíjasan lehet menni a híd alá. A pénz elértéktelenedik, az ingatlan pedig ott lesz - lesz hol lakni (jó esetben persze - háborúval stb. inkább ne számoljunk,)

Ilyen kilátásokkal az a racionális döntés ha az ember bizony megpróbál saját ingatlanhoz jutni és azt nagyon véges időn belül kifizetni.

A nyugdíjas éveire pedig nagyon kevés magyar tud majd normális összeget félretenni (nekem is van önkéntes nyugdíjpénztárban számlám de ha annyit tennék bele mint amennyit javasolnak éhenhalnánk - vagy a gyerekek felnevelésére vagy a megtakarításaink növelésére futja. Mi inkább gyereket vállaltunk.).

Egyébként nem az árak felhajtására vár a piac szerintem (már vagy 20% zuhanásnál simán tart amit szerintem már mindenki benyelt) hanem arra, hogy egyáltalán legyen valami kereslet - amit a kilakoltatási moratórium állandó hosszabbítása is keményen visszafogott. Én magam is azt mondtam, hogy ha most akarnánk vásárolni akkor kivárnánk. Az embereknek viszont (pont azért mert ez így szokás) előbb vagy utóbb lakás kell.

A családi házak már jó kérdés. Ott tényleg óriási gáz van/lesz.

tip 2011.03.19. 22:59:44

@Fuckup_with_marmelade: valóban másra gondoltunk: én nem feszegettem azt a kérdést, hogy mennyi a lakás valamikori vételára és a jelenleg fennálló tőketartozás viszonya, mert ez a mostani eladás/kiadás döntésre semmilyen hatással nincs. Csak azt próbáltam ecsetelni, hogy milyen esetben kell a hitelkamatot (amikor nettó adós vagy) és mikor a betéti kamatot (amikor nettó megtakarító vagy) szembeállítani a bérbeadás hasznával.

A magyarországi lakásbérlés anomáliái pedig szerény meglátásom szerint a magyar fejekben gyökereznek. Mivel szinte mindenki kényszermegoldásnak tartja, következésképp kevesen is élnek vele, ezért a politika sem igyekszik a bérlők kedvében járni, így a törvényi háttér is a tulajdonhoz jutást favorizálja (szocpol, kamattámogatás, fészekrakó, illetékkedvezmény az egyik oldalon, a bérbeadás megadóztatása a másik oldalon) illetve nem nyújt kellő védelmet a bérlő-bérbeadó üzletfeleknek. Ezáltal csak tovább erősíti az össznemzeti prekoncepciót, miszerint tulajdon jó, bérlés rossz, és itt a kör be is zárult.

Sokszor jó lenne az alternatívákat költségszinten összehasonlítani, de honfitársaink általában addig jutnak, hogy a lakbér ablakon kidobott pénz, ergo a saját lakás, bármennyibe is kerüljön, gazdaságilag racionális döntés.

Aztán amikor ez az össznépi esztelenség katasztrófába fordul (lásd: százezer magyarországi lakás értéke csak papíron létezik, mert a tulajdonosa nem tudja kifizetni azt), akkor megintcsak jön a politika, és a pénz elértéktelenítésével igyekszik felnyomni a nominális árakat és levinni a hitelek reálértékét, a megtakarítók kisemmizése árán. Régi recept, és szomorú a tanulsága: a felelőtlen eladósodást, a lufifújást igazolja utólag.

Érdekes módon tőlünk nyugatabbra a többség (nyugdíjasok is) jól elvan bérlakásban. Nem azért, mert ott olyan hűdejó nyugdíjak vannak, hanem mert az egész társadalom másképp gondolkozik a kérdésről.

Fuckup_with_marmelade 2011.03.19. 23:12:59

@tip: Megkérdezhetem, hogy hány évig éltél eddig külföldön? (plusz, hogy hol van az a nyugatabbra).

Kint sem ilyen egyszerű a helyzet - plusz teljesen másképp néz ki a lakásbérlés is. Nem mindegy, hogy egy 2 szobás lakás bérleti díjának és az alaprezsiknek a kifizetése után marad-e pl. valamennyi pénz ennivalóra, ruházkodásra, utazásra. Itthon ez még egy átlag, 2 keresős családnál is sokszor kérdéses, nemhogy egy egyedül élő nyugdíjasnál. OK, hogy már kevesebbet eszik, de én pl. egy átdolgozott élet után nem szeretném ha a város legolcsóbb albérletében kellene meghúznom magam, mert csak arra futja.

Itthon egy vagyonuk van az embereknek : az ingatlanuk. Ennyi. A fizetések a béka feneke alatt vannak, nem lehet megtakarítani. Egy dolog van ami miatt valamennyire biztonságban érzik magukat: a saját ingatlan. Akinek nem sürgős, az most nem adja el. Úgy nem izgatja, hogy mennyit változott az ingatlana értéke. Él benne.

A hitelek meg elég sokszor azért durrantak akkorát mert a lakáshitel mellé csak befigyelt egy kis autóvásárlási is, egy kis plazmaTV is. A végén meg szépen elúsztak. Persze ez ha mondjuk nem veszítik el az állásukat ideiglenesen még kibírható lett volna - sokszor a megemelkedett devizahitel is, de minden összeadódott.

Szerintem a valóban kizárólag lakáshitelesek azért nincsenek olyan sokan. A most bajban lévők igen komoly része nem lakásvásárlás miatt úszott el - egyszerűen ingatlanalapú volt a hitele.

Nem véletlen, hogy őket most sem fogják megsegíteni.

Mondjuk hitegetni sem kellett volna őket, most sokkal nagyobb bajban vannak mint mondjuk fél éve.

Az ingatlanpiac meg megy utánuk.

tip 2011.03.20. 00:20:15

@Fuckup_with_marmelade: az, hogy itthon csak az ingatlan a vagyon, nagyrészt az utóbbi évtizedekben kialakult sztereotípiák és a törvényi szabályozások (főleg a piactorzító állami támogatások) kölcsönhatásaként kialakult kollektív pszichózis eredménye. Meghaladja egy komment lehetőségeit, hogy ezt részletesen kifejtsem (röviden ott az előző kommentben), elnézést.

A bedőlt hitelek számáról:

www.pszaf.hu/bal_menu/jelentesek_statisztikak/tovabbi_jelentesek

2010. évi harmadik kockázati jelentés szerint 105 ezer a bedőlt jelzáloghitelek száma. Sajnos nem találtam forrást arra, hogy ezen hitelek közül mennyi a lakáshitel. A mostani piaci hatást tekintve azonban mindegy is, hogy ezeket a hiteleket mire költötték, a lényeg, hogy fedezetként az ingatlan áll mögöttük.

Száz családot ki lehet lakoltatni. Ezret is. Tízezret már nagyon nehezen. Százezret biztosan nem. Ennek társadalmi hatásai forradalomba torkollnának (nem afféle fülkeforradalomba meg bársonyosba, hanem igaziba), és gazdaságilag is értelmetlen lenne, hiszen ki is tartana igényt az ő lakásaikra, mind a százezerre.

Alapvetően két megoldás lehetséges: vagy recsegve-ropogva összeomlik a közgondolkodás, és mérsékelt reálértékcsökkenés leírása után valamilyen befektetők (állami? privát?) átveszik a tulajdonjogot, és tőlük bérlik a lakók a lakásokat. Habár ilyen demográfia és fizetési morál mellett megnézem én azt a magánbefektetőt, amelyiknek ez megéri. Húsz év félreértelmezett privatizáció és esztelen lakástámogatás után eljutunk oda, ahonnan indultunk: a jelentős számú állami bérlakáshoz.

A második megoldás: elengedik a hiteleket (modern kifejezéssel élve elinflálják a pénzt, bár ez a devizahiteleknél nem lesz olyan egyszerű). Az állam nagylelkűsége miatti meghatódottságomat csupán az fogja vissza, hogy ezzel ő nem a saját kintlévőségét engedi el, hanem a megtakarítók reálvagyonát csökkenti (vagyis reálvagyont csoportosít át a megtakarítóktól az adósokhoz).

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2011.03.20. 20:09:28

@Fuckup_with_marmelade: Vagy csak rossz banknál vagyunk amelyiknél havonta kb. a havi törlesztőrészlet 50%-ával csökken a tőketartozásunk.

Ez bankfüggetlen, az annuitásos törlesztés jellemzője. A futamidő elején a a havi törlesztőrészlet nagy része kamat, aztán az időben előrehaladva egyre nagyobb rész a tőketörlesztés.

Fuckup_with_marmelade 2011.03.20. 21:19:06

@Szárnyati Gézа: Tudom... bár a grafikont még nem sikerült összehoznunk (amiatt érdekelt volna, hogy hol van az a pont ameddig még érdemes előtörleszteni - de nekünk soha nem lesz érdemes mert ha lesz annyi pénzünk amiből előtörleszthetnénk azt be fogjuk építeni).

Mondjuk tény, hogy még én is meglepődtem azon, hogy itt rögtön a leges-legelején 30% körül volt a tőketörlesztés aránya és 5 év után már meghaladta az 50%-ot (most kicsivel több mint 50%).

Fuckup_with_marmelade 2011.03.20. 21:28:39

@tip: Igazából hót mindegy mi alakította ki ezt a gyakorlatot. Ez van, ezzel kell élni.

Egyébként most úgy rémlik mintha már lenne megoldás a devizahitelesek gondjaira - de ott is csak azokat mentik akik lakáshitel miatt dőltek be. A lényeg az, hogy később nekik is vissza kell majd fizetniük mindent az államnak.

A többiek meg jó kérdés. Ideje, hogy a bankok is elkezdjenek gondolkozni - ki tudja. Lehet, hogy ők fogják első körben beindítani a bérlakásprogramokat az eladhatatlan kategóriás ingatlanoknál (az eladhatóaktól a tulaj is meg tud szabadulni ha van egy kis esze). Az eladhatatlannál pedig legalább minimális pénz vissza tud kúszni a bankba.

Vagy felvásárolják bizonyos üzleti körök vésztartalék ingatlannak. Persze bagóért.

Vagy tényleg állami bérlakás lesz belőlük és az ilyen környékek méginkább le fognak értékelődni.

A közelben van egy lakótelep ami kívülről nézve egész kellemes kis hely. Nyugis, szellős. Van ovija, közértje, több játszótere.

Na meg egy munkaügyi központja és mocskosul sok szociális bérlakása.

Aki nem ismeri a környéket lehet, hogy véletlenül megvesz ott egy lakást - aki ismeri az inkább elkerüli. Pedig nagyon jó környék lenne, de én csak azért nem jelentkeztem át oda ahol most lakunk nehogy a gyerekek ahhoz az ovihoz tartozzanak körzetileg. Ugyanez a helyzet az iskolával. Nem amiatt mert maga az ovi vagy az iskola rossz, hanem a sok problémás gyerek miatt.

Úgyhogy fel fognak értékelődni azok a környékek ahol nincsenek tömegével ilyen ingatlanok.


süti beállítások módosítása