Ingatlanosok kíméljenek

Adott egy XVI. kerületi budapesti lakás. Adott egy kedvezőtlen gazdasági környezet. Adott egy csapat dögkeselyűként lecsapó, hihetetlen összegeket elkérő ingatlanos - és adott az elhatározás, hogy kitesszük a táblát: Ingatlanosok kíméljenek. Csakazértis. Mert a lakásnak mennie kell.

Linkblog

Friss bejegyzések

44.350 db cég foglalkozik per pillanat ingatlanokkal... Nem sok ez egy kicsit?

2011.03.07. 17:30 - Fuckup_with_marmelade

 Ez azért elgondolkoztató... majdnem 45e cég... ők osztoznak a teljes piacon.... Tényleg az a jó ha minden bokorban ott lapul egy ingatlanos? Jó, tudom. Ha nincs ennyi cég, akkor munka nélkül maradnak az ügynökök és mehetnek Zepter porszívóval vagy üdülési joggal házalni. Hideghívásban úgyis profik, már megszokták az elutasítást és az ellenséges hangnemet. Az a néhány aki valóban ért ahhoz amit csinál, maradhat. Letisztul a szakma, mindenki jobban jár.

Ami méginkább elgondolkoztató:

"Ha egy régebben 25 millióra taksált lakás most 22-ért cserél gazdát, azon a közvetítő 3 százalékos jutalék mellett 90 ezer forintot veszít, de még mindig van átlagosan 660 ezer forint bevétele. Amennyiben viszont ezt a lakást meg sem hirdetik, akkor a bevétel nulla és ez az ami igazán komoly problémákat okoz a szektorban."

Hát ez az. Az árak pedig lefelé mennek. Minél nyomottabbak, annál több tranzakció várható. Lesz egy pont amikor már a kutyának is lakást vesz az ember - ingyé adják, hitelesé volt. Vegyél gyorsan kettőt. Tudod mit? Vegyél mindjárt fél tucatot. Akkor még kedvezményt is kapsz. Mondjuk amikor majd eladod őket. A jutalékból. 5 év után úgysem kell adózni a nyereség után.

Ma komolyan elgondolkoztam. 1 hónap "mindentbele" - utána viszont átírom az eladó táblát kiadóra...

Átírom a honlapot, a hirdetéseket. Utánanézek a kiadás jogi/adózási hátterének, a buktatóknak, a biztosítékoknak.

Nem vagyunk bebukott hitelesek. Nem vagyunk komoly gondban. Most még építkezésre sem kell a pénz - viszont nem fektethetjük a pénzt másik lakásba, mert akármikor kellhet. 

Van egy pont, amikor az ember tükörbe néz és megkérdezi magától, hogy most mi vaaaaan?

7 éve vettük a lakást. Nem várjuk, hogy megtérüljön a befektetés, a felújításra szánt pénz is bukta. A konyha ára, az újracsempézés, a vízszerelés, a gázszerelés, az új redőny, a 200e-s bejárati ajtó. Megy a levesbe. Benyeljük. Két millkóval olcsóbban adjuk mint amennyit 7 éve ért (amennyire a banki értékbecslő felbecsülte). Benyeljük.

3 milliót + a teljes felújítási költséget viszont nem nyeljük be. Majd ha tudjuk, hogy megéri benyelni, benyeljük. még pezsgőt is bontunk. Most viszont nem.

Ez nem változtat a kampányunkon, maximum a hosszát befolyásolja. Nem fogja megérni sokáig hirdetni. Vagy elmegy hamar - vagy egyáltalán nem megy el.
 

Tudjátok mit? Innen szép nyerni. Adok magunknak egy hónapot.
 

 

***

Nyomott árak mellett a forgalom növekedésére készülnek az ingatlanosok
Gazdaság.hu | 2011. március 7. hétfő, 16:38 

Miközben csaknem minden régióban emelkedik az ingatlanügyletekkel foglalkozó cégeket érintő felszámolások száma, országosan 1300-zal gyarapodott és 44350-re nőtt az ingatlanos cégek száma. "Az alvó piacon sok cég ment tönkre, de nem kizárt, hogy hamarosan fordul a kocka - és bár még mindig nyomott áron - de jóval több számban lesz tranzakció a piacon. A közvetítőknek pedig ez a legfontosabb mutató a tevékenységben – értékeli a helyzetet Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

A múlt év végén 44 350 cég foglalkozott ingatlanügyletekkel Magyarországon az Opten céginformációs adatbázisának adatai szerint. Ez 1303-mal több az egy évvel korábbi számhoz képest, annak ellenére, hogy tavaly összesen 1260 céget számoltak fel ezen a területen. A KSH adatait vizsgálva az látszik, hogy mind az ingatlanügynöki, mind a saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadás, üzemeltetés, mind pedig az ingatlan adásvétel altevékenység kategóriában emelkedett a működő társaságok száma.

„Ezek a számok nem tükrözik a piac valós állapotát, az ágazat továbbra is nagy bajban van, de több technikai és néhány alapjaiban befolyásoló tényező is a vállalkozások számának növekedése irányába hat" – mondja Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. Az egyik ok a közvetítői rendszer struktúrájában keresendő. Amíg volt elég megbízás, addig az ügynököknek megérte egy-egy nagyobb franchise-hálózathoz csatlakozni, a piac összeomlása óta azonban mind többen érzik úgy, hogy azt a kevés üzletet, ami van, érdemesebb saját szakállukra megkötni. Emellett egyre több ingatlanfejlesztő dönt úgy, hogy saját kézbe veszi a forgalmazást, mert az alacsony árak miatt nem akarnak költeni a közvetítőkre. Üzletileg mindkét megoldás kockázatos, ám ilyen sovány piacon sokan vállalják ezeket a kockázatokat.

A technikai okok mellett az is motiválhatja a cégalapításokat, hogy akár már a közeli jövőben is jelentősen emelkedhet a megbízások száma. Arra senki nem számít, hogy árak tekintetében ingatlanpiaci boom előtt állnánk, de az gyakorlatilag biztosra vehető, hogy a megbízások száma jelentősen megnő, miután a bedőlt hitelek mögött fedezetként szolgáló ingatlanok - akár csak részekben is - várhatóanmegjelennek a piacon.

„A közvetítők számára az áresés volt a kisebbik baj, sokkal nagyobb problémát okozott számukra, hogy nem voltak tranzakciók" – mondja Csorbai Hajnalka. Ha egy régebben 25 millióra taksált lakás most 22-ért cserél gazdát, azon a közvetítő 3 százalékos jutalék mellett 90 ezer forintot veszít, de még mindig van átlagosan 660 ezer forint bevétele. Amennyiben viszont ezt a lakást meg sem hirdetik, akkor a bevétel nulla és ez az ami igazán komoly problémákat okoz a szektorban.

Ebben hozhat változást a bedőlt lakáshitelek kezelésének változása, hiszen a bankok mellett eladóként jelennének meg a piacon azok az ingatlan tulajdonosok is, akik szeretnék megelőzni a banki árverést. „Sok múlik az ezzel kapcsolatos kormányzati intézkedéseken, de alighanem jól számítanak azok, akik szerint a mainál is nyomottabb árakon, de több tranzakció mellett lehet keresnivalójuk a piacon" – véli az Opten stratégiai igazgatója.

Régiókra bontva

A közép-magyarországi régióban 2010 végén 28 570 vállalkozás foglalkozott ingatlanpiaci ügyletekkel, 3,4 százalékkal több mint egy évvel korábban. A felszámolások 706 céget érintettek, ami csaknem 41 százalékos növekedés 2009-hez képest. Bár a cégalapítási kedv 16 százalékkal csökkent, így is csaknem 1900 új vállalkozás jött létre.

Nyugat-, Dél- és Észak-Dunántúlon is emelkedett az ingatlanügyletekkel foglalkozó cégek száma. Bár a Nyugat-Dunántúlon csaknem megduplázódott a felszámolások száma – 79-ről 131-re nőtt -, a Dél-Dunántúlon eggyel még csökkent is.

Ami az ország Dunától keletre eső részét illeti, Észak-Magyarországon 2010 decemberében 6 százalékkal több cég tevékenykedett a szektorban, mint 2009-ben, pedig 55-ről 78-ra nőtt a felszámolási eljárás alá vont ingatlanos vállalkozások száma. Az Észak-Alföldön és a Dél-Alföld régióban hasonló trendek érvényesülnek , előbbiben 2627, utóbbiban pedig 2493 cég működik.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlanyista.blog.hu/api/trackback/id/tr32719056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

telkoe 2011.03.07. 22:44:00

Nagy csodat nem irt.. Amig a bankok vodorrel a dontottek a lakaspiacba a penzt es mindeni aki ala tudta irni a nevet a nevet kapott hitelt progott a piac. A porgo piacon megeltek a dilettans ingatlanosok es az emelkedo arak miatt nem tunt fel senkinek hogy teljesen irrealis penzeket kernek.

A piac leallt, a banki hitel ritka madar lett. A piac tele van bedolt hiteles lakassal amit profik vasarolnak fel es adnak tovabb vagy adnak ki berbe. Akinek jelenleg penze van vasarolni az meg valoszinuleg nem ingatlanossal akar targyalni.

Nico67_ 2011.03.07. 23:19:45

Ez azért rossz adat, mivel a legtöbb ingatlanközvetítő hálózatnál dolgozó ügynök vagy vállakozó, vagy saját céggel rendelkezik. Az ügynökök nem bejelentett alkalmazottak, hanem számlaképes üzletkötők. A legtöbbször még az előírt OKJ-s vizsgával sem rendelkeznek, mivel a cégeknél ez nem volt előírás, elég volt 1 alkalmazott, akinél megvolt ez a vizsga. Az ellenőrzések következtében próbálnak meg lóhalálában OKJ-s képzéseket indítani, mert idáig csak 1-2 hetes gyorstalpaló rendszerhasználatot oktattak.
Nagyon sok üzletkötőnek most kellett céget alapítani, mert nem érte már meg a munkaerő közvetítőknek alkalmazni őket.

Arról nem beszélve, hogy a nagyobb cégeknél a fluktuáció 30-50% körüli, ami azt jelenti, hogy havonta "képzik ki" a jövőbeni tehetségtelen üzletkötök hadát, akik 3-6 hónap szenvedés után, az ingatlanközvetítést örökre maguk mögött hagyva szerencsétlenkednek tovább az életben. Természetesen egy kényszerből alapított inaktív ingatlanos céggel a nyakukon.
Miért? Mert ezek az emberek 30-50 ezer forintot fizetnek az 1-2 hetes rendszerhasználati tanfolyamért, 50-60 ezer forintot az OKJ-s tanfolyamért és valószínű havonta 10-30 ezer forint "asztalpénzt" is fizetnek és amíg dolgoznak, addig is ingatlanokat hoznak be a rendszerbe, amit, miután kiléptek, természetesen nem vihetnek magukkal, így az irodát gazdagítják.
Ez a modernkori kizsákmányolás egyik formája. Sok-sok ember bedől a trükknek, gyarapítva a cégadatbázist.

Ezenkívül nagyon sok cég(üzletkötő) "alvó" állapotban van, gondolom a jövőbeni gazdasági fellendüléskor elő fognak kerülni. Most valami kényelmes 8 órás munkában lapulnak és várják a fellendülést.

Na ezért ez a hatalmas szám. Valóságban nem kell megijedni.
Én örülnék a legjobban, ha ez a mostani helyzet még húzódna egy picit, tisztulna a piac és tényleg csak a jól képzett szakemberek maradnának életben. Nekünk ez a célunk, ezért is fizetjük ki a jutalék 80%-át az üzletkötöknek. Viszont megválogatjuk a munkatársainkat.

Nico67_ 2011.03.07. 23:23:51

Szerintem azért május közepéig toljátok ki az értékesítés időtartamát. :-)

Fuckup_with_marmelade 2011.03.08. 21:41:16

@telkoe: Vagy elkezdenek akciózni (mint a DH legutóbb)...

1-2% körül látom a reális jutalékszintet. Ez még nem teszi eladhatatlanná a lakást.

Egyébként tény, hogy pl. egy átlagos építész egy hatalmas ház teljes megtervezéséért sem kap ennyit.

Na ez röhej.

Fuckup_with_marmelade 2011.03.08. 21:52:08

@Nico67_: Másnak is így kellene gondolkoznia. "kissé" motiváltabb lenne az ügynök a magasabb ár elérésére.

Azért lássuk.
10 millkós ház, 200e jutalék. Ebből 160.000 az ügynöké.
10 millkós ház 9m-ért eladva 2 hónappal korábban: 144.000 az ügynöké

Hát nem tudom. Én még mindig nem látom elég motiváltnak arra, hogy a lehető legmagasabb árat próbálja elérni.

Tényleg komoly dilemma - mindenesetre sokkal motiváltabb az 1,6% jutalékával mint mondjuk egy DH-s az 1% jutalékával.

Szóval május közepe. Elgondolkoztató :)

Igazából azon dilemmáztam, hogy melyik a jobb. 1 hónap intenzív kampány vagy mondjuk 2 hét kampány, 2 hét vagy 1 hónap szünet, 2 hét kampány. Csak mert ha ugyanazok az emberek keringenek a rendszerben akkor mi értelme 1 hónapon át keményen nyomni? Na de mi van ha...

Sok a ha.

Azért nincs olyan magas keret a hirdetésre.

Mindenesetre az összes ablakot tele fogjuk pakolni eladó táblákkal. Sajna (bár inkább nem sajna) egyetlen ablak sem néz a főútra, így maradnak a céltudatosan kóborló emberek.

Fuckup_with_marmelade 2011.03.08. 21:53:44

Közben rájöttem, hogy a lakásunk a nagyon nem vonzó kategória lehet az ügynököknek... alig járna utána jutalék. A komolyabb, 20m+-os lakásokhoz képest.

Nico67_ 2011.03.08. 22:20:01

@Fuckup_with_marmelade:
Ez a gondolkodásmód a nagy franchise hálózatoké. Ők mondják, hogy az alacsony százalékkal dolgozók bénák, ha még egy 5%+ÁFA-ás közvetítői szerződést sem tudnak kiharcolni, akkor hogyan fogják a magasabb eladási árat ?
:-)
Hát, lehet hogy az általunk kiharcolt ár alacsonyabb lesz mint az övéké, de hogy a tulajdonos zsebében több pénz marad ezután, az is biztos. Nem hiába nő a forgalmunk és még alíg múlt fél éves a cég. A tanácsadó pedíg nem veszít egy fillért sem. Ő ugyan annyiért harcol, nálunk 1,6%-ért, mintha a DH-nál harcolna az 5%, 35%-áért, azaz 1,75%-ért.

Pár újabb adat, egy kis statisztika.
Egy átlagos üzletkötőnek 20-25 lakás bemutató után van 1 eladása.
Egy átlagos lakás (8-15M Ft) értékesítési időpont 50-80 nap. (Az enyém 68 nap)
Ezekből láthatod, hogy egy kizárólagos szerződést én minimum 3 hónapos időtartamra kötök. Kevesebbre nem. Több időtartamra értékfüggő, de például 50 M Ft felett nem kötök kizárólagos szerződést.
Mivel most te saját magad biztad meg az ingatlan értékesítésével, nyugodtan mehet a 3 hónap.
Két hetes ciklusok jók.

A lényeg, hogy te bizz az eladásban, és cetli!!! Tudod, a környékre, közért, busz, hévmegálló...stb.

:-))

Fuckup_with_marmelade 2011.03.08. 22:24:02

@Nico67_: Köszi :) Tudom, cetli :)

Most valami feltűnőbb cetli a cél - nem a sima, a többivel egybeolvadó.

Majd hétvégenként felpakoljuk a gyerekeket és cetlizünk :)

(még azon filóztam, hogy felhívom a kedvenc pizzériám, hogy mennyiért tűzik hozzá a cetlim a pizzájukhoz. Ma kérdeztem a futárt de mondta, hogy ma nincs bent az üzletvezető... )

Fuckup_with_marmelade 2011.03.08. 22:26:23

Egyébként itt az ideje egy új ingatlanos generációnak aki teljesen felborítja az eddig megszokott módszereket....

Kicsit leszállva a magas lóról.

(megjegyzem a Tippnél pl. azt akarták velünk elhitetni, hogy a lakásoknál marhaság, hogy tavasszal többen keresnek lakást. Remek. Éljen a téli költözés és felújítás. Mi végigcsináltuk, senkinek sem kívánom)

telkoe 2011.03.09. 09:59:01

@Fuckup_with_marmelade:
Sok valtozas lesz meg :) A DH mar erzi hogy szorul a hurok, modszeresen probaltak teleszemetelni az ingatlan.com-t hogy maganvevok / keresek nehogy megtalaljak egymast.

El tudom kepzelni hogy a jovoben nem szazalekra adjak el a lakasokat hanem 100-150 eFtert elkeszitik a lakas eladasi csomagjat (alaprajz, fotok, muszaki leiras, energiacertifikat stb) es egy elore megadott ideig reklamozzak. Utana a tulaj eldonheti hogy hogyan viszi a dolgot tovabb. A klasszikus dilettans ingatlanos aki keptelen egy alaprajzot / hasznalhato fotot kesziteni el fog tunni. A piacban nincs mar annyi penz hogy finanszirozza oket es a mostani vevok nem lesznek a marketingblablara.

Nico67_ 2011.03.09. 12:48:36

@telkoe:
Ingatlanközvetítőre mindíg szükség lesz. A szocializmusban sokan megszokták, hogy a munkahely egy szükséges rossz és kötelező. Rájöttek, hogy sok minden más magán dolgot lehet abban az időben csinálni, így nem volt szükség ránk. Amióta demokrácia van és érték lett a munka, amivel pénzt kereshet az ember, felértékelődik az idő. Jelen modern korban, versenyhelyzetben a modern időgazdálkodás és hatékonyság növelése sok szakmát erősített. Minket is. A mi ügyfeleink normális gondolkozású emberek, kevés szabadidővel, modern életszemlélettel kiadják ezt a "kulimunkát" az erre szakosodott szolgáltatóknak. azaz nekünk.
Természetesen mindíg voltak és vannak olyan multifunkcionális emberek, akik mindenhez értenek, így az ingatlan értékesítést is bevállaják, sőt, ha étterembe mennek, ott kirugdossák a szakácsot a konyhából és főznek maguknak. Utólag természetesen csak az alapanyagért akarnak fizetni.
A munkanélküliség természetesen gyengíti a mi poziciónkat is, de egy normális, jól működő társadalomban szükség van ránk. Én remélem ebben az irányba haladunk és a szocializmus kora nem jön vissza.
A munka, legyen az termelő, tudományos vagy kereskedelmi, fizikai vagy szellemi, felértékelődik.
Mellettünk, nyugat európában, ahová szeretnénk csatlakozni az ingatlan közvetítés teljesen elfogadott és megbecsült szakma. A jutalékok 1,5 és 5 % között mozognak.
Pár példa:
Hollandia 1,5%
Belgium 3%
Dánia 3-4%
Norvégia 2,5%b
Svédország 3-7% min 2500 EURO
Ausztria 6%
Németroszág 5%
Svájc 2,5-5%
Spanyolország 5%
Olaszország: 3-5%
Magyarország: 1,5-5%
Románia 3%
Anglia 1,5-2,5 %

Kérek mindenkit, mielőtt véleményt alkotna egy szakmáról vagy annak képviselőiről, csak akkor tegye, ha teljeskörűen ismeri azt a területet, amit éppen fumigál.
Különben az is előfordulhat, hogy a véleményével saját magát minősíti és könnyen nevetségessé válhat.

tip 2011.03.09. 16:16:51

@Nico67_: Nyugat-Európában, konkrétan Németországban az ingatlanközvetítő ugyanolyan szitokszó, mint Magyarországon. A tulajdonos árulta ingatlanok lényegesen vonzóbbak a vevők szemében, csakúgy, mint Magyarországon (google: ohne makler). A közvetítőre itt is igaz: általában azt a problémát oldja meg, amit önmaga okoz, nevezetesen: nem hagyja, hogy az üzletfelek maguktól megtalálják egymást.

Az 5%-os német eladási jutalék a magasabbak közül való: a jutalék törvényi maximuma ugyanis tartományonként változik (3-6% között van). S hogy Németországban is igény van az ügyfelek részéről a szakma megújítására, jelzi a fapados ingatlanközvetítők megjelenése (pl. csökkentett jutalék, fix áras szolgáltatási csomagok, jutalék megosztása vevő és eladó között). Legújabb fejlemény, hogy a jutalékokat mesterségesen magasan tartó szokás, nevezetesen hogy az eladó rendeli meg a szolgáltatást, de a vevő fizet érte, a német parlamentben is vitát váltott ki. Sajnos az ingatlanos lobbi egyelőre elérte, hogy ne tegyék kötelezővé a "megrendelő fizet" elvet, de a kérdés felvetése önmagában jelzi, hogy sokáig nem maradhat minden a régiben.

Az, hogy erre a szakmára szükség van, nem jelenti azt, hogy ne férne rá egy alapos ésszerűsítés. Az ingatlanosok elpofátlanodtak az árak felpumpálásának időszakában, hát most a tartós visszaesés idején kell racionalizálni, ami bizony a szolgáltatás árának csökkentését is fogja jelenteni.

Nico67_ 2011.03.09. 20:45:50

:-)
@tip: Jónak mondod. Ezért hoztuk létre a cégünket, pont most! :-)

Amúgy, amit én olvastam, ott és ausztriában is inkább az irreális bérleti jutalék mértéke verte ki a biztosítékot.

Az "eladó köti a szerződést és a vevő fizeti a jutalékot" konstrukció pedig egyáltalán nem ördögtől való dolog. Egyrészt jó nekünk közvetítőknek, mivel növeli a kizárólagos szerződések arányát.
Másrészt olcsóbb a vevőnek, mivel a jutalék nem terheli a lakás árát, így illetéket sem kell utána fizetni.

Számokban: egy 10 M Ft -os ingatlant értékesítése esetén:
Eladási ár: 10 M Ft -adás vételi szerződésben!
Ingatlanközvetítői jutalék: 4% + ÁFA azaz 500.000 Ft
Vevő fizetendő illetéke 10 M Ft után: 320.000 Ft

Ha vevő fizeti a jutalékot, akkor eladási ár: 9,5M Ft az adásvételi szerződésben!
Közvetítői jutalék 500.000 Ft számlázva!
Vevő fizetendő illetéke: 300.000,- Ft

Azaz 20.000 Ft-ot spórolna így a vevő. Ez az eladási ár 0,2 %-a!!
Ebben is van igazság, nem? Vagy akkor melyik igazságtalan? Egy szolgáltatásra miért fizetünk illetéket?
:-))

Fuckup_with_marmelade 2011.03.09. 21:18:56

@telkoe: Az ingatlan.com-os sztori aq DH-val érdekelne, sehol sem találtam róla konkrétumokat a neten, csak homályos célozgatásokat (ld. a spamelés miatt volt az egész kitiltás)

Nem tudom mi lesz a jövő. Egyre több olyan szolgáltatás jelenik meg ami néhány tizesért komplett csomagokat kínál az eladóknak. Mondjuk a többség tényleg azoknak szól akik nem az internetes generációhoz tartoznak, akik azt se tudják hol nézhetik meg, melyik netes hirdetési felület mennyit ér (Alexa stb.)

Az igazi gond pedig az, hogy magát a lakásmutogatást egyetlen, még a lakásban lakó eladó sem tudja megúszni. Pedig az a leggázabb része az egésznek, nem a hirdetés. Az veszi el az ember idejét, az estéit, az energiáját.

Én még mindig azt mondom, hogy a klasszikus ingatlanosnak magas jutalékért akkor van igazán létjogosultsága ha ő végzi el a teljes munkát - kap egy kulcsot, és az eladónak tényleg semmi dolga. Az az a pont amikor az ember azt mondja, hogy valóban megérte az árát.

Egyébként a magyar bérszínvonal mellett 5-600e Ft nettó fizetésért a többség kivesz 3 hónap fizetésnélkülit... az marha sok pénz ha az ember csak a hirdetést ússza meg vele (a többségről beszélek, nem a felsővezetői rétegről)

Fuckup_with_marmelade 2011.03.09. 21:28:23

@Nico67_: Én még mindig nem így érzem.

A legtöbb ember ideje teljesen értéktelen, 100e nettó mellett is ingatlanost fogadnak és persze, hogy sírnak amikor 6 havi nettójuk a jutalék. Ez rohadt sok pénz.

A jól keresők ideje más kérdés, ott valóban nem mindegy. Bár egy családi ház esetén ki tudja.

Nagyon magasak a jutalékok. Pont abban a kategóriában ahol nem a topmenedzserek forognak. Panelek, 15m alatti lakások.

Ez valamilyen szinten egy kényszer. Mindent ellepnek az ingatlanosok, elhitetik, hogy nélkülük nem megy.

Pedig sok havi nettóért megy. Motiváció kérdése az egész.

Ha nagyon sokan kezdenek ingatlanos nélkül hirdetni ebben a piaci szegmensben előbb vagy utóbb képtelen lesz piacképes áron hirdetni az aki ingatlanossal dolgoztat.

Vagy benyeli az igencsak borsos buktát vagy elkezd kikupálódni és maga adja el a lakást.

Minál többen tesznek így, annál kisebb esélye lesz annak aki ingatlanossal dolgoztat. Luxus lesz.

Ez vagy azt jelenti majd, hogy az ingatlanos valóban extra szolgáltatásokat nyújt (a közműátírástól a kutyafüléig mindent elintéz - így valóban megéri majd az árát), vagy elfelejti ezt a piaci szegmenst.

A környéken egyre többször látom, hogy tulajdonos hirdeti a lakást. Ahogy lefelé mennek az árak, egyre többször.

Ez azért elgondolkoztató.

tip 2011.03.09. 22:56:12

@Nico67_: hogy miért baj az, ha nem a megrendelő fizet? Azért, mert ez a legtöbb lehúzós üzlet alapja. (Lásd még: biztosítás alapú egészségügy, bankkártyás fizetés és a többi.)

Megvilágítanám egy példával, hogy mire gondolok. Van mondjuk egy ügynök, aki 3%-ért dolgozik. Van ugyanakkor egy másik ügynök is, aki 5%-ért dolgozik. Mindketten megélnek a munkájukból. Nomármost, melyik ügynököt bízza meg az eladó, ha tudja, hogy neki kell fizetnie? És melyiket akkor, ha tudja, hogy neki valójában mindegy a jutalék mértéke, mert nem ő fizeti, hanem a vevő?

A vevő által fizetett jutalék pszichológiailag azt eredményezi, hogy irracionális mértékű jutalékok jönnek létre a piacon, ugyanis ha a megbízónak mindegy az ár, akkor a szolgáltató majdhogynem tetszése szerint növelheti azt. Míg a megrendelő fizet elv alkalmazása esetén a megbízó közvetlenül szembesül a szolgáltatás árával, így valódi verseny alakulhat ki a piacon.

Ehhez képest a 0,2% illeték-különbség elenyésző.

Gyakorlati példa: Bajorországban 3% a jutalék törvényi plafonja, a szomszédos Hessenben 5%. Ennek megfelelően minden hesseni ügynök el is kéri az 5%-ot - hülye lenne olcsóbban dolgozni, ha a megbízójának úgyis mindegy. Ugyanakkor érdekes módon a bajor ügynökök sem halnak éhen. Eme abszurd helyzetet a megrendelő fizet elvvel lehetne megszüntetni, és akkor a jutalék törvényi maximálására sem lenne szükség. Nem csoda ugyanakkor, hogy a közvetítők prüszkölnek a megrendelő fizet elv ellen, hiszen az számukra kényelmetlen versenyhelyzetet, végül is a jutalékaik szerény mérséklését eredményezné.

Nico67_ 2011.03.10. 10:45:35

@tip:
Érdekes a véleményed.
Azt a következtetést vontam le belőle hogy
- teljesen mindegy 3 vagy 5% a díj, minden üzletkötő megél,
- Magyarországon valódi piaci verseny van, mivel nálunk az eladó fizet, azaz fejlettebbek vagyunk németországnál.
- kérhetek bárkitől 20 ezer forinttal többet, hisz az elenyésző.

:-)

tip 2011.03.10. 10:58:12

@Nico67_: Rossz a következtetés, kiforgattad a szavaimat (az "árnyékbokszolás" nevű érvelési hibát követted el).

1. Azt állítottam, hogy 3%-os jutalékért is érdemes lehet közvetítőként dolgozni, számtalan példa van erre; valamint hogy a jutalék vevőre tolásával nincs közvetlen nyomás az 5%-ért dolgozó ügynökökön, hogy próbálnák racionalizálni az üzletüket és csökkenteni az áraikat - vagyis nincs verseny.

2. Ez igaz, Magyarországon tipikus a megrendelő fizet elv, ennyiben jobb a helyzet, mint Németországban.

3. A húszezer forint (0,2%) nyereség a kétszázezer forint (2%) jutaléktöbblet okozta veszteséghez képest elenyésző.

Egyébként stimmel.

Nico67_ 2011.03.10. 11:10:33

@Fuckup_with_marmelade:

Érdekes, hogy számodra csak fekete és fehér van.
A véleményed határozott. Bár csak a saját ismereteidre támaszkodik. De ezt magad is írod. "a környéken"
De mi van azokkal az emberekkel akiket nem ismersz? Mi van a nem környékbeliekkel. Következtetéseket vonsz le, úgy, hogy nem ismered, csak a piac 1%-át. A közvetítők zsebében turkálsz, majd magad is elismered, hogy szűkös az eklézsia, nem fog menni a full hirdetés több hónapon keresztül. Természetes, hogy lázasan betegen nem tudsz foglalkozni a lakással. Meg nyaralás alatt sem, meg amikor kirándulni mész akkor sem, meg munkaidőben sem...

Kiváncsi vagyok, ha eladod a lakást, akkor a végén számszerűsíted-e azt, hogy mennyibe került ez neked. Találj ki magad számára egy munkaóradíjat, és számold ki azt is mennyi időt foglalkoztál a lakással, utazással, szórólapozásal, díszítéssel, varrással, dobogószereléssel, festéssel...stb.
Majd számolj hozzá olyan dolgokat, hogy 10 M Ft mennyit kamatozott volna a bankban az értékesítés ideje alatt. Ez is a veszteség rovatot fogja növelni.

Kiváncsi vagyok a végeredményre, bár én már most megmondom neked, hogy tényleg csak azért csinálod, hogy magad jó érezd. :-)

Nico67_ 2011.03.10. 11:21:12

@tip: 3%-os jutaléknál az illeték, amit a jutalékra fizetsz 12.000 Ft. 10 M Ft vételár esetén. 30 M Ft-nál 36000 Ft, ... és így tovább.
Tudod, aki a kicsit nem becsüli a nagyot nem érdemli.

A jutalékot mindenképpen a vevő fizeti, de nem kellene a lakás vételárába baépíteni.

Mi 2%-ért dolgozunk, úgyhogy jónak mondod. :-))

tip 2011.03.10. 11:30:57

@Nico67_: 30 M Ft-nál meg 600 ezer Ft az a többlet, amit azért fizet a példabeli vevő, mert nem 3% hanem 5% a jutalék. Mert az eladónak mindegy, és nem törte össze magát azért, hogy olcsóbb ügynököt találjon. Ennél jobban már nem tudom elmagyarázni.

Nem azért mondom, mert 2%-ért dolgoztok, hanem mert megtiszteltél a kommentemre írt válasszal.

Nico67_ 2011.03.10. 11:43:40

Én 3% közvetítői jutalékkal számoltam. Lehet ez elkerülte a figyelmedet.

:-)

Amúgy, ha az eladónak mindegy, akkor miről beszélünk. Akkor te csak a vevők érdekeit nézed? Az eladó érdeke nem lényeges?
Érdekes.
Akkor aki köti a szerődést, annak az érdeke nem számít?

Fuckup_with_marmelade 2011.03.10. 12:15:19

@Nico67_: :)
Tény.

Ha nem ezért csinálnám nem xaroznék ezzel ennyit, valóban belőnék egy árat, azon meghirdetném néhány helyen és annyi.

Számszerűsítsünk (de most vonjuk le belőle a szórakozás részt, az nem kötelező). Számoljunk nettó 1000Ft órabérrel, ez szerintem teljesen átlagosnak mondható. Nem manageri szint, de nem is mekis.

Cetlizés:
- hazafelé menet a vonulási útvonalon (Örs forgalmas részei, lakótelep) - 10 perc kitérő. Eddig az összes cetlizés össze volt kapcsolva valamivel (ld. gyereket oviba vittem, hazafelé ráragasztottam ide-oda, bevásároltam, kipakoltam ide-oda - egyszerűen az a titka, hogy mindig ott a táskámban egy adag cetli és egy tekercs cellux - így percekben mérhető az extra időráfordítás, nem kell rákészülni). Tudod mit? Legyen egy óra. Az eddigi összes időráfordítás. (A szórólap elkészítése 10 perc formázással - jó, ha újat csinálok akkor lesz még 15 perc - legyen akkor fél óra)
Egy óra: 1000Ft
Szóval cetlizés: 1,5 óra - 1500Ft

Pénzben: 1 oldal kb. 2,5Ft, ez 2db. hirdetés. Na jó, legyen 2Ft/cetli. Számoljunk 500Ft/eddigi teljes kampánnyal (max. 100 cetlit pakoltam egyébként szét, több részletben)

Anyag: 500Ft

Hirdetésfeladás: 3 hirdetést készítettem, van nagyon rövid, közepes és hosszú (kb. 10 perc, a nagyon faragtam) - ezeket pillanatok alatt feladja az ember a neten. Mondjuk, hogy legyen egy óra.Tudod mit? Szorozzuk be öttel.
5000Ft

Honlap: legyen ez is egy óra (bár ez túlzás, 10 perc alatt testre lehet szabni egy wordpress blogot, ez a blog, új fejléccel sem tartott tovább 15 percnél - ez azért minden csak nem komoly munka).
1000Ft

Fényképezés: szerintem 10 perc volt. Átméretezés, esetleges barom képek készítése (bár ez már szórakozás kategória): 15 perc. Legyen együtt fél óra. De tudod mit, legyen egy óra.
1000Ft

Amit a lakásra költünk az mind megy a későbbi házunkba, az anyagot stb. mind úgy vettük, hogy bizony megy tovább. Vagy ha kiadjuk és benne hagyjuk akkor behozza az árát.
Mindegy, legyen festékkel együtt 15e ft.

Lakás átfestése: ez opcionális. Per pillanat erőteljesen benne van a pakliban, hogy kiadás lesz a dologból. Én úgy gondolom, hogy vagy eladjuk az általunk belőtt áron vagy kiadjuk. Kiadás szempontjából is jobb, ha normálisan néz ki a lakás.
Eddig: 5 óra munka (jóóó, benne pizzarendelés is volt)
Még kb. 5 óra kellene a befejezéshez. Ezt szorozzuk be kettővel. 20 óra.

20e Ft.

De tudod mit? Szorozzuk be még sokkal,

legyen 50e Ft az átfestésre szánt idő.

(A dobogót azért nem érdemes beleszámolni mert az tényleg bútor kategória volt és beígértük a vevőjelölteknek, hogy lebontjuk - tehát így is, úgy is el kellett volna bontani ).

Utazás: ha vevőjelölt jön mindenképp kimegy az ember, ezen nem spórolok.

A lakás az ovi/bölcsi mellett van így naponta kétszer mindenképp mellette megy el az ember. Bár nem tudom, hogy miért mennék el mellette ha nincs semmi dolgom.

Hol tartunk?
Cetlizés: 1500Ft
Cetlik: 500Ft
Eladó táblák: 2000Ft (masszív műanyag - sima papírcetli az ablakba kb. 100Ft
Hirdetésfeladásra szánt idő: 5000Ft
Honlap: 1000
Fényképezés: 1000
Lakásra anyagköltség: 15eFt (ez durva túlzás, eddig kb. 10e-nél tartunk)
Lakásfelújítás idő: 50e Ft

Eddig 76e FT - nagyon durván túlszámolgatva mindent. Nagyon durván. Mindent többszörösen számolva.

Plusz a fizetős hirdetések: 1 hónap .com 1 kép, 1 link, kiemelt: 14.000Ft

Egyéb fizetős: Legyen 20e Ft. Nem is. Legyen 50e Ft (nem lesz...).

Ez 140e Ft, durván megnyomva a ceruzát.

Kamat. 4% kamat. 10 millkónál évi 400e Ft, 33e Ft havonta.

Ha jól emlékszem februárban döntöttük el, hogy VALÓBAN eladjuk, 1 hónapon át hirdettük. Mondjuk, hogy mégiscsak május végéig hirdetjük, több részletben.

Ez legyen 4 hónap amíg nem kamatozik a pénz. Legyen 140e ft.

Plusz a 140e Ft

280e Ft.

Mi ugye egy millkóval drágábban áruljuk mint az ingatlanosok által propagált (ld. a környék legolcsóbb lakása) ár.

Ha bejön, akkor 720e Ft a különbség - és onnantól kezdve annyival több kamatozik - évi 29.000Ft extra.

Ha nem jön be akkor vonjuk le a felújítás költségét, a belefeccölt anyagköltséget - mert az ember bérbeadás előtt is szereti rendbe szedni a lakást. Mínusz 67e Ft (a fényképek ugye újra felhasználhatók).

Onnantól kezdve viszont havi 60.000Ft mínusz adó (vagy ki tudja mennyi, a választott adózási módtól függ - még nem néztem utána) - legyen 50e nettó/hó. Szemben a havi 33e kamattal.

Jó, az eladásra költött pénz elveszett (hirdetések, cetlizés), de ha nem adjuk el durván nyomott áron, közben a kiadás és a kamat különbözetéből néhány hónap alatt bejön a hirdetésekre kidobott pénz, plusz később már stabilabb áron dobjuk piacra akkor miről beszélünk?

Én valahogy így kalkuláltam... (bocsi, valszeg vannak benne hibák, ide-oda rohangálok közben)

Fuckup_with_marmelade 2011.03.10. 12:22:24

Nya. Most hívott egy Tipp ingatlanos pasi (mint kiderült ő volt az aki anno egy éve megnézte a lakást és azt magyarázta, hogy kamu, hogy tavasszal jobb eladni a lakást)

Aszonta, hogy most adott el egy 4. emeletit 11,9-ért - amit 12,8-ért hirdettek.

Azt mondta, hogy ő azt csinálná ha aláírnám velük, hogy 12,8-ért hirdeti, lealkudja 11,9-re és akkor 11,5 a miénk.

Remek.

Határozottan állította, hogy van konkrét vevőjelöltje, neki mutat meg jövő héten 2 lakást a lakótelepen de a miénk az jobb lenne elhelyezkedés szempontjából.

Mondtam neki, hogy meglátjuk, küldjön egy esetit emilben. Mondta, hogy jó.

Az emilcímem nem kérte el.

Ők voltak egyébként akik elrakják a foglalót, hetente hívogatnak mert kötelező (ja, és neki lett hihetetlenül izzadtságfoltos az inge amire felért a 4. emeletre).

Fuckup_with_marmelade 2011.03.10. 12:37:34

á, hazudik. 1 lakótelepi lakás van a kínálatukban, 12,5-ért - borzalmas képekkel meghirdetve (fú... ). Legalább tudom, hogy melyik az (nekem több lakásról kamuzott)

Fuckup_with_marmelade 2011.03.10. 13:06:46

nézem a .com-ot, lényegében ugyanaz a lakás van 10* meghirdetve, 12,5 és 12,8 közti árakon.

Tényleg gázul néz ki, hogy mindenhol ugyanaz a lakás szerepel, ráadásul több áron. Főleg, hogy ezen kívül alig hirdetnek lakást a lakótelepen.

(még gázabbak a fények... ég a lámpa a képeken, közben el van húzva a függöny - ráadásul az összes képen így szerepel - ez még nekem is fura. Ha jól láttam nyugati fekvésű a nappali, tilos lenne délután ablakkal szemben fényképezni! (a nyugati fekvés 4. emeletnél borzalom. Nálunk a konyha és a fürdő nyugati fekvésű, ott nem zavaró, de a meleg miatt nyáron mi is leengedjük a redőnyöket, különben átmelegszik a lakás. Ha a nappali a nyugati fekvésű az azt jelenti, hogy késő estig tilos felhúzni a redőnyt, vagy méregdrága légkondinak kell mennie egész nap. Persze erre csak akkor jön rá az ember ha már beköltözött - vagy ha nyáron végignézi a leengedett redőnyű nyugati fekvésű lakásokat... )

Fuckup_with_marmelade 2011.03.10. 13:10:46

de ezt csak így néhányszemközt mondom... felkapcsolt lámpánál ciki nappal lakást fényképezni...

tip 2011.03.10. 13:58:22

@Nico67_: Csak ismételni tudom magamat: a vevőre terhelt jutalék azért magasabb a példában, mert az eladó nem motivált a jutalék leszorításában, ezért a közvetítő jobban tudja emelni azt, a vevőnek meg már nincs választása. Míg az eladó által fizetendő jutalékot a verseny automatikusan csökkenti, hiszen az eladó erősen motivált az olcsó közvetítő megkeresésében, ha neki kell fizetnie. Ez a mondanivalóm legerősebb állítása, ezt szerettem volna megvitatni.

A másik felvetésre: az eladónak miért lenne érdeke pusztán a magasabb jutalék (még ha nem is ő fizeti?) Persze, kapjon jobb szolgáltatást, de attól nem lesz jobb egy szolgáltatás, hogy drágább (főleg, ha másnak drágább). Komolyan nem értem az érvelést.

Fuckup_with_marmelade 2011.03.10. 15:11:32

@tip: Érdekes ez a téma.

Olcsó lakásoknál: Szerintem a racionálisan gondolkozó eladó továbbra is motivált az olcsóbb közvetítő megtalálásában, mert ha túl drágát választ egy olyan szegmensben ahol az ár fontosabb mint az extrák, akkor a közvetítő senkit sem fog kiközvetíteni. Miért fizetne fél milliót egy lakás kiközvetítéséért egy vevőjelölt ha olyan ügynök is van aki hasonló lakást (vagy pont azt a lakást) 200e-ért is kiközvetít? Most szerintem a vevők hiába tudják, hogy benne van az árban a jutalék, nem igazán gondolnak bele a konkrét összegbe - csak azt tudják, hogy drágább a közvetítő miatt (ha nincs így akkor cáfoljatok meg).

Kivéve persze ha kiemelt szerződése van adott közvetítőnek az ingatlanra és az 6 nyelven beszél.

Na meg ott a lehetőség az eladónak, hogy 10 közvetítővel is leszerződjön és győzzön a jobbik, a vevő egyéni szoc. problémája, ha pont a drágábba fut bele.

Az átlag embernek azért a lakásvásárlás elég meghatározó pont az életében, nem hiszem, hogy csak azért, hogy ne kelljen 10 lakást megnéznie hajlando 2-3% extrát kifizetni egy "menő" ingatlanosnak. Inkább megnézi a lakásokat és fizet 2-3%-ot.

Úgyhogy ha jól sejtem a piac kénytelen lenne saját magát szabályozni.

Vagy egyre több iroda specializálódna 1-1 kategóriára, a lehetséges vevők pénztárcájának megfelelő jutalék mellett - vagy sávos lenne a jutalék - vagy akármi...

Na megyek és gyártok egy KV-t.

A reggeli KV kimaradt - viszont úgy tűnik, hogy mindenki meggyógyult, fene tudja mi volt ez az egész. Na meg azt sem tudom, hogy én hogyan úsztam meg.

Tudtam én, hogy a házipálinka mindent gyógyít :)

telkoe 2011.03.10. 20:48:03

@Nico67_:
Egy kicsit komolyabb ervek kellenenek mint hogy mi volt a szocializmusban meg a muvelt nyugat peldajat kovessuk elvtarsak. A szoci temahoz nem tudok hozzaszolni, de jelenleg ha valaki komolyan uzletet akar annak tudnia kell szamszerusiteni hogy miert eri meg vele dolgoztatni. Aki csak a masikra tud mutogatni hogy o is annyit kap az konnyen nevetsegesse valik ha uzletrol van szo..

Ami a teljeskoru ismereteket illeti ezzel eleg gyorsan diszkvalifikalnad a gyakorlo ingatlanosok zomet. Ami nagyobb baj ha az ingatlatulaj tobbmillios vagyonarol van szo akkor a szakma teljeskoru ismerete mar nem is annyira elvaras.

telkoe 2011.03.10. 21:12:19

@Fuckup_with_marmelade:
A DH sztorirol biztos ir valamelyik a szakmat teljes koruen ismero profi ingatlanos.

A mutogatast eddig csak ket ingatlanosnal lattam hogy onalloan csinaltak: az egyiknel halott volt a tulaj a masiknal meg nem tudott elmenni a regi lakasaig. Ha lakott lakast arulsz akkor evidens hogy bent akarsz lenni, de ures lakasnal is erdemes megnezni az erdeklodot es nem arra hagyatkozni hogz ay ingatlanos majd ugzis mindent elmond. Idot ossze lehet szervezni, altalaban a vevok es eladok is dolgoznak. Kereso oldalon hasonlo a helyzet - a tipikus ingatlanos mindenhova odarangatja a vevot hatha bejon alapon, meg akkor is ha a lakas nem felel meg mindenben az elvarasoknak.

Egyelore a 'klasszikus ingatlanos' messze van attol hogy mindent elvegezzen, mert mar olyan alap dolgokon elbuknak mint meretaranyos alaprajz.

Az arat/befektetet idot tekintve akkor sem nagyon valtozik a helzyet ha magasabb keresetueket nezed, mert naluk az ingatlan erteke is magasabb. Egy atlagos 25M ingatlannal mar erosen el fognak gondolkozni rajta h egy ingatlanos vagy par sajat hirdetes 1M arengedmennyel a celravezetobb.

Nico67_ 2011.03.10. 21:14:02

@telkoe:
Miért gondolod, hogy én bárkit is meg szeretnék itt győzni? A véleményem mondtam el. Ez a fixa ideátok, hogy mi ingatlanosok mindenáron meg akarunk titeket győzni? Tévedtek! Aki velünk akar dolgoztatni az megkeres minket. Mi pedig szolgáltatunk neki. Nem azoknak, akik rögeszmésen utálják az ingatlan közvetítőt. Ott a legjobb érv is süket fülekre talál. Természetesen van szakmai kihívás és bevallom, szeretek olyan hirdetőket felhívni, akik kiírják, hogy "közvetítők kíméljenek'. Ezt szoktuk gyakoroltatni a kezdő kollégákkal is. Jó gyakorlat, semmi több! Sőt, mi sms-t is küldünk! Akit érint az elmenti a számunkat. A prospektusainkat elteszik, az újsághirdetéseinket kivágják és szintén megőrzik. Az emberek nagy része kedvel minket. Ők a mi ügyfeleink és mi boldogan szolgáltatunk nekik.
:-)

Nico67_ 2011.03.10. 22:04:28

@tip:
Ez egy üzlet és a piaci szereplők alakítják.
- Az eladó, aki eladná az ingatlanát és a legtöbbet szeretné az ingatlanáért.
- A vevő, aki megvenné az ingatlant és a legkevesebbet adná ezért az ingatlanért.
- A közvetítő, aki közvetít a felek közt. pl. információt
- Bíróság: Aki dönt, ha a vevő és eladó közt vitás kérdés alakul ki. Nem opcionális.

Az alábbi történések lehetségesek:
1. eladó eladja ingatlanát vevőnek,
2. eladó közvetítő segítségével eladja ingatlanát vevőnek,
3. vevő megveszi eladó ingatlanát
4. vevő közvetítő segítségével megveszi eladó ingatlanát.

A közvetítő lehet:
Ember, nyomtatott sajtó, online hirdetés, tábla, cég, iroda,....stb

Ugye az 1. és 3. esetben nem valószínű, hogy létrejön az üzlet!
A 2. és 4. esetben valószínű létrejön, de nem biztos!

Eladó két féle képpen választhat:
- Nem vesz igénybe közvetítőt
- igénybe vesz közvetítőt

Vevő két féle képpen választhat:
- Nem vesz igénybe közvetítőt
-Igénybe vesz közvetítőt.

Ha Eladó igénybe vesz közvetítői szolgáltatást, akkor választhat:
a. Ő fizet a közvetítői szolgáltatásért
b. Vevőre hárítja a közvetítői szolgáltatást

Ha Vevő igénybe vesz közvetítői szolgáltatást, akkor választhat:
a. Ő fizet a közvetítői szolgáltatásért
b. Eladóra hárítja a közvetítői szolgáltatást

Na most ebből kiragadni azt, hogy egy ingatlanközvetítőt ki fizessen, na az már tényleg vérmérséklet kérdése.
Én erre nem tudok válaszolni.
Úgy gondolom, hogy a kereslet-kínálat ezt el fogja dönteni. Ha egy szolgáltatás eladható 5%-ért, akkor azt el fogják adni ennyiért. Ha meg nem, akkor nem.

Mi a közvetítő érdeke?
Hogy használják és ha ezért pénzt kérhet, kérni is fog. Mennyit? Ezt a forgalom fogja megszabni. Ami viszont biztos: Az ingyenes hirdetési felület sem mindíg ingyenes. Én még soha sem kaptam senkitől semmit ingyen. Ti igen? Előbb utóbb mindet vissza kell adni, fizetni kell érte. Pénzzel, szívességgel, ...stb.

Fuckup_with_marmelade 2011.03.10. 22:26:37

@telkoe: Igen valóban nincs önálló mutogatás. Még üres lakásnál sincs.

Márpedig ennyi pénzért én elvárnám, hogy az ingatlanos mindent magoljon be a lakásról - vagy csináljon jegyzeteket és profi módon képezze ki magát az eladásra. Profi módon, 100% teljesítmény mellett. Ha 100 eladó lakása van akkor 100 lakásból. Csináljon aktákat, benne minden fontos információval. Mindegy, csak oldja meg. Ezért fizetik.

Ne legyen az az eladó érzése, hogy a semmiért fizeti ki több havi nettóját.

Nálam ez a teljes felkészültség sokkal kevesebb pénzért is elvárás. Akármit is csinálok, ha nem készülök fel belőle 100%-ig, akkor elég hamar kezdhetek új munkahely után nézni.

Igazából majdnem mindenkinél így van. Ehhez képest azt érzi az ember, hogy az ingatlanosnál már azért is hálásnak kell lenni ha tudja, hogy hány szoba van a lakásban és, hogy milyen fekvésű.

Túl könnyű ingatlanossá válni. Nem csoda, hogy annyi a szerencsevadász.

Nico67_ 2011.03.10. 22:45:35

A DH-ról pár szó.
Közvetítők harca!
A legnagyobb online közvetítő és egy ingatlanközvetítő franchise hálózat harca a piacért!
Előre megjegyzem, hogy én az ingatlan.com-nak drukkolok.

Valami okos fajta ember kitalálta, hogy az ingatlan piacon lévő, nyilvános hirdetési portálon megjelenő magánszemély eladók és vevők rontják az ő üzletét.
Gondolkodott és az alábbiakat eszelte ki:
Vásárolt egy hatalmas ingatlanhirdetési csomagot az adott portálon. Egy felvett ingatlan hirdetést meghirdette a lehető legtöbb tanácsadó.
Ezzel elérte azt, hogy a magánszemély hirdetése 1x jelent meg, az övé meg min. 10x, azaz megtöbbszörözte a találati arányát. Ráadásul, a magánszemély hirdetése rögtön az utolsó oldalakra csúszott, oda, ahol már a kutya se jár. Sok ingatlan, sok többszörözés.
Ezzel két legyet ütött egycsapásra.
1. A keresők nagy valószínűséggel az ő hirdetését találták meg.
2. A tömeges hirdetési azonosságok, a nehézkes lelassult keresők a hirdetési portál működését nehezítették, így azt elhagyták a magánszemély hirdetők, és átirányítódtak a DH saját oldalára, ahol csak 1x jelent meg minden hirdetés, a keresés is egyszerű lett, gyors és használható. (én úgy gondolom, ezt hívják erőfölénnyel valő visszaélésnek)

De a legnagyobb portál ezt nem hagyta és szabályokat hozott. Azonos hirdetési csomagban nem lehetett ugyan azt a a lakáshirdetést feladni.
Erre megjelentek az irodánkénti hirdetési csomagok, az azonos lakások, más négyzetméter jelöléssel, más emelettel, más utcában, más áron hirdetve.
Ezt is elkezdték kiszűrni. Erre valamelyik okos rájött, hogy a keresők a hirdetések feladási dátuma szerint keresnek. Elfelejtik átállítani alul a dátum szerinti osztályozást, ár szerintire. Így elindult a frissítések kora.
Az ügynökök, feltették, majd levették, majd újra feltették a lakáshirdetést. Így mindíg újként jelent meg a találati lista elején. Aztán ezt is elkezdték szabályozni és fizetős lett ez a szolgáltatás. Ez a prioritás modul vagy napi frissítés. A prioritás modullal az ingatlan hetente egyszer előre kerül a találati listában. A külön megvásárolható kreditekért pedig naponta lehetett frissíteni az ingatlant. De naponta csak egyszer, így az sem volt mindegy mikor. Így maradt a hirdetések törlése és újbóli felrakása, akár az adatok módosításával is.
Na most, ezért már kitiltás járt büntetésül. Azt tudnotok kell, hogy pl. az expressz oldalon olyan előfizetése van pár nagy cégnek, hogy 1 napon belül akár többször tudja a listában frissíteni a hirdetését, ezáltal mindíg a találati lista elejére kerül. Magánszemélynek esélye sincs. Kis irodáknak sincs, csak a kizárólagos szerződéseket tudjuk előre helyeztetni.
Ekkor jött a DH a zsarolással. A DH központ "önként" elhagyta ezt a hirdetési portált. (előtte azért még felkereste az OC-t is hogy csatlakozzon) Így akarták megtörni az ingatlan.com-ot. Most szerződést kötöttek az ingatlanok.hu-val, az ingatlan bazár.hu- val és az expressz.hu val.

Az Urbanista blogon olvasható a komplett DH körlevél, az IC-n pedig a válasz.

Nagy vonalakban annyi, hogy a harc élesedik és nemtelen eszközöket is jócskán bevet mindenki.

tip 2011.03.10. 22:48:20

@Nico67_: Pontosan ezzel szoktak takarózni a vevőre tolt jutalék hívei leggyakrabban, hogy ez a szerződéses szabadság része, meg hogy a szabad piac ezt majd eldönti.

Megmutattam ugyanakkor, hogy ez a szokás éppenhogy a piaci verseny kiiktatásának egy eszköze a közvetítő részéről.

(Számtalan más példa is van a gazdaságban arra, hogy a tisztán piaci logika nem vezet gazdasági optimumra.)

Kár, hogy ezzel az állításommal nem vitatkoztál, ellenben mindenféle más állítást igyekeztél megcáfolni.

A csúcs: ilyet állítani, hogy a vevő dönthet, hogy igénybe vesz-e közvetítőt! Ugyan már! Ha az eladó megbízott egyet, akkor a vevőnek már nincs választása. Kereshet persze másik, tulajdonos árulta lakást, de ezt a jelen piaci viszonyok közepette szabad választásnak nem nevezném.

telkoe 2011.03.10. 22:49:54

@Fuckup_with_marmelade:
Bemagolni azert nem kell, de a minimum lenne:
- alaprajz (meretaranyos, fallal es kemennyel)
- hasznalhato fenykepek
- muszaki leiras (allapot, anyagok stb)
Ez mar nagy segitseg lenne egy vevonek, de ha vegignezed pl az ingatlan.com-ot ez a az ingatlanosok zomenek meghaladja a kepessegeit. Van helyette ures marketingmaszlag es ketsegbeesett erolkodes hogy bekapaszkodjanak az elado es a vevo koze. 60eFtert egy benabb lakaselado is meg tudja csinalni ezt az infocsomagot, 100eft-ert mar egesz sok helyre ki lehet tenni a hirdetest (internet, ujsag, tabla, molino). kb 200eFtert mar egesz messzire lehet jutni az ertekesitesben. es a vevo is ertekelni fogja hogy nem ket sarokkal arebb kell talalkozni egy ugynokkel.

Nico67_ 2011.03.10. 22:50:07

dunaházy 2011.02.04. 11:41:06
@tahu: de, pontosan, copizom a levelüket:

Ezúton szeretnénk tájékoztatni Benneteket az ingatlan.com portállal kapcsolatban történt
megbeszélés eredményéről és az azóta történt fejleményekről.

Ahogyan ígértük, felvettük velük a kapcsolatot és megpróbáltunk mindent megtenni,
hogy újra hatékony hirdetési eszközzé tegyük a portáljukat, több együttműködési ötletet
is vázoltunk számukra, de egyértelműen kinyilvánították, hogy jövőbeni terveik ellentétes
irányba mutatnak a Duna House hálózat céljaival, sőt februártól árazásukat ismét átalakítanák
és egy ún. scoring (pontozási) modul bevezetését tervezik, mely bűntető pontokat róna
az irodákra pl. „helytelen magaviselet miatt”. Mindkét lépésüket egyértelműen hátrányos
helyzetbe hozza a Duna House-t és kedvez a kisebb irodáknak, egyéni hirdetőknek.

Mi ezt természetesen nem akarjuk kivárni, valamint megerősített Bennünket az általatok
adott Kérdőív eredménye – és az azóta érkező folyamatos panaszok, ezért úgy gondoljuk,
most érkezett el az idő, hogy lépjünk. Döntésünket még inkább megerősítette tegnapi
akciójuk, mellyel számotokra gyakorlatilag ellehetetlenedett a hirdetések feladása az oldalon
( többen jeleztétek hogy a hirdetés feladását megtagadták egyes ingatlanok esetében azzal
az indokkal, hogy más már hirdeti az érintett ingatlant). Nekünk nem elfogadható, hogy egy
portál, aki 40-60 ezer egyedi ingatlant jelenít meg oldalán ne vegye figyelembe a piacvezető
szempontjait. A Duna House hozzávetőlegesen 10.000 olyan megbízással rendelkezik, amire
más ingatlanosnak nincsen szerződése és ez által nem is hirdeti.

Amit most kell tennünk az, hogy közösen és egységesen kivonulunk a portálról, akkor is,
ha tudjuk, hogy egyes irodák vagy értékesítők eddig csak ezen a portálon hirdettek és élő
előfizetésekkel rendelkeznek.

Legfőbb célunk, hogy kevesebb pénzért több telefonhívás érkezzen az irodákba, ezért
kompenzációként egy hosszú és nehéz tárgyalás sorozatot folytattunk az ingatlanbazar.hu,
az ingatlanok.hu, és az expressz.hu oldalakkal annak érdekében, hogy megfelelő
mértékben tudjuk számotokra biztosítani a költséghatékony hirdetést. Az ingatlanok.hu
és az ingatlanbazar.hu stratégiai támogatást nyújtott irodáink felé, az Expressz pedig a
piacon mások számára el nem érhető kedvező megjelenési feltételeket biztosított. ( A
megállapodások részleteiről és a hirdetési feltételekről a mellékletben olvashattok.) Mivel
mindenki részére sikerült a kompenzációt elérnünk, ezért azok számára, akik előfizetéssel
rendelkeznek a portálon, igyekszünk majd további központi támogatást is nyújtani (molinók
támogatása és egyéb megoldások).

Célunk továbbá, hogy hálózatunk számára olyan internetes hirdetési csatornákat biztosítsunk,
amelyeknél a szolgáltató(k) figyelemmel vannak hálózatunk nagyságára, piaci súlyára és
jelentőségére, valamint a hálózati működések sajátosságaira ( pl:azonos adatbázis használat,
stb.). Ezért kívánjuk hosszú távon erősíteni azon portálokat, akik stratégiai partnerségben
gondolkodnak a DH-val és hatékony együttműködésre törekednek, és ezért is fontos a
közös és egységes kivonulás a portálról. December 15-től így minden, a Duna House
informatikai rendszerében megtalálható ingatlan meghirdetése az ingatlan.com portálon nem
engedélyezett! Az oldalukon már fent lévő ingatlanok törlése pedig december 20-ig kötelező.

Kérünk Benneteket, hogy ne próbáljatok trükközni, mert mi már minden lehetséges
megoldásra gondoltunk és igyekeztünk azok vizsgálatát előkészíteni. (pl. 3. személy nevében
történő hirdetés feladás). December 20-a után a Belső Ellenőrzési Osztály többek között
próbavásárlások keretében fogja ellenőrizni a hirdetéseket és azonos ingatlanok esetén, ha
fény derül a turpisságra, január 1-je után már azonnali és végleges inaktiválás történik. Fontos
hangsúlyozni, hogy nem azt fogjuk ellenőrizni, hogy ki az előfizető a portálon, hanem azt,

hogy bármilyen DH kínálatában lévő ingatlan megjelenik-e a portálon. Az ilyen ingatlanokat
próbavásárlásokon keresztül fogjuk ellenőrizni, hogy a hirdetés feladása mögött DH-s kolléga
áll (közvetve, vagy közvetlenül), vagy sem.

Tudjuk, hogy drasztikus lépés a végleges inaktviálás, de annak érdekében, hogy sikeres
legyen a kivonulás, nem szabad, hogy a DH kínálat megjelenjen a portálon. Elég, hogy egy
előfizetőn keresztül ott legyen a DH kínálat és már is fölöslegessé válik lépésünk. Ezért előre
elnézést kérünk, hogy ilyen eszközökhöz folyamodunk, de az esetleges szabálysértésekkel
szemben határozottan fogunk fellépni, már csak azért is, mert a további hirdetés etikátlan
lenne a többi, szabályt követő, portálról kivonuló DH-sal szemben is.

Az anyagilag is fájdalommentes változás érdekében átmenetileg a központi marketing
költéseket is jelentős mértékben növeljük, elsősorban a dh.hu látogatottságát erősítve, molinó-
és tábla kihelyezésre vonatkozó támogatási rendszert dolgozunk ki, valamint a fent említett
portálokkal történt stratégiai partnerségen keresztül tudjuk biztosítani a változatlan számú
telefonhívást számotokra. A kedvezményes és ingyenes ajánlatoknál figyelembe vesszük,
hogy kinek milyen időtartamra szóló előfizetése volt a portálon és annak megfelelő mértékben
igyekszünk ellentételezni azt, elsősorban molinók és táblák, valamint hirdetési lehetőségek
biztosításával.

December 16-án és 17-én 16.30-kor szeretnénk Benneteket tájékoztatni az együttműködések
részleteiről, ezért szeretettel várunk minden irodából 2 főt ( Irodakoordinátor +1 fő) az I.
emeleti oktatóterembe, ahol stratégiai partnereinknek ( ingatlanok.hu és ingatlanbazar.hu) is
lehetőséget biztosítunk, hogy jobban megismertessék Veletek oldalukat és a legjobb hirdetési
trükköket.

Bízunk benne, hogy az összes tervezett lépés eredménye egyértelműen az lesz, hogy több
ügyfélhez jutunk kevesebb költésből.

---------------------------------------------------
Forrás:urbanista.blog.hu/2011/02/03/valaki_tomegtuntetessel_reklamozza_a_lakasat_ingatlansalata#comments

Nico67_ 2011.03.10. 23:04:55

@tip: Miért akarod eldönteni TE, hogy az eladó milyen közvetítő szolgáltatást vesz igénybe az ingatlan értékesítéséhez?
Az Eladónak nincs joga? Nem dönthet szabadon?
Ki vagy te, hogy megítélj, egy olyan szerződést, amit nem te kötöttél.
Te egy vevő vagy, akit tájékoztatnak, milyen feltételekkel vehetsz meg egy ingatlant. Ha tetszik megveszed, he nem akkor nem!!
Vedd tudomásul, hogy az ingatlan tulajdonosa monopol helyzetben van. Itt nincs piaci optimum. Nem az ingatlan közvetítő dönt, hanem a tulajdonos!! Ember! Egy szerződést két fél ír alá! Ne csak az egyiket hibáztasd!!

Amúgy szabad a választás! Senki sem tart fegyvert a halántékodhoz, hogy kifizesd a vételárat.
Amikor már befogott kóbor kutyát sem adnak csak úgy oda minden jöttmentnek, hogyan gondolod, hogy valaki a lakását majd a TE feltételeid szerint fogja árulni, neked?
Majd ha egyszer eladó leszel, akkor majd jogodban áll olyan szerződést kötni, amilyet akarsz. De akkor is te döntesz, ezt a felelősséget ne told át másra.

Nico67_ 2011.03.10. 23:09:14

Tájékozattó levél:
Bizonyára Önök is értesültek róla, hogy a Duna House decemberben utasította a hálózatát, hogy vonuljon ki az ingatlan.com-ról. Erről azóta a Magyar Nemzet is írt (itt) és a DH felszólító levele pedig a neten is olvasható (itt).

Szeretnénk minden kedves ügyfelünket tájékoztatni róla, hogy a Duna House kivonulásának oka leegyszerűsítve az, hogy az ingatlan.com nem kíván a Duna House stratégiai partnere lenni a kereszthirdetésekben, duplikációkban illetve a hirdetések törlésében majd újratöltésében (frissítés csalás). Ezt az ingatlan.com nem engedheti meg magának a tisztességesen hirdető partnereivel, illetve az oldal látogatóival szemben.

Továbbra sem szándékunk senkivel sem megkülönböztető módon bánni , a nagyokat tovább erősíteni a kisebbeket tovább gyengíteni. A kondícióink nyilvánosak, mindenki számára elérhetők, senkivel szemben sem alkalmazunk pozitív vagy negatív megkülönböztetést.

A Duna House leveléből kiderül, hogy a DH hálózat egy nagy portálon kiemelt kedvezményeket, két portállal pedig stratégiai együttműködési előnyöket fog élvezni. Ezzel kapcsolatban bennünk az alábbi kérdések merültek fel:

- Az említett portálok a Duna House hálózat hirdetőinek olyan kedvezményeket adnak, amelyek mások számára nem elérhetők?

- Az említett portálok ezzel támogatják a Duna House hirdetési gyakorlatát?

- Milyen hatékonysággal hirdethetnek ott azok, akik ezeket a kedvezményeket nem kapják meg?

A kérdések megválaszolása nem a mi feladatunk. Egy biztos, tisztult az ingatlan.com adatbázisa, és még inkább megéri az ingatlan.com-on hirdetni más franchise hálózatok, illetve független irodák számára.

A Duna House döntését természetesen, ennek ellenére nagyon sajnáljuk, hiszen számtalan olyan iroda van az ő hálózatukban is, amely tisztességesen hirdetett, viszont a Duna House ingatlan.com elleni szankciójában közösen viseli a terhet azokért a dolgokért, amelyeket nem követett el.

Mindezeket, azért tartottuk fontosnak Önökkel tudatni, hogy megcáfoljuk az ezzel kapcsolatos valótlan híreszteléseket és mert ez mindannyiunk üzleti tevékenységére hatással van.

Üdvözlettel:

-----------------------
Magyar nemzet cikke:
mno.hu/portal/762793?searchtext=<br />

Nico67_ 2011.03.10. 23:22:15

@telkoe:
Te néha elolvasod mit írsz?

"Bemagolni azert nem kell, de a minimum lenne:
- alaprajz (meretaranyos, fallal es kemennyel)
- hasznalhato fenykepek
- muszaki leiras (allapot, anyagok stb)
Ez mar nagy segitseg lenne egy vevonek, de ha vegignezed pl az ingatlan.com-ot ez a az ingatlanosok zomenek meghaladja a kepessegeit. Van helyette ures marketingmaszlag es ketsegbeesett erolkodes hogy bekapaszkodjanak az elado es a vevo koze. 60eFtert egy benabb lakaselado is meg tudja csinalni ezt az infocsomagot, 100eft-ert mar egesz sok helyre ki lehet tenni a hirdetest (internet, ujsag, tabla, molino). kb 200eFtert mar egesz messzire lehet jutni az ertekesitesben. es a vevo is ertekelni fogja hogy nem ket sarokkal arebb kell talalkozni egy ugynokkel. "

Hány magánszemély hirdetőtől kapsz méretarányos alaprajzot?
Hány magánszemély hirdetésben találsz képeket?
Hány műszaki leírást találsz a hirdetésekben?
Nézz meg egy projekt hirdetést! 4 oldal műszaki leírás, az érdeklődők 90%-a nem tudja, hogy a Porotherm, az nem egy bogár! a SOFA meg nem zöld növény!
Az érdeklődők 95%-a nem olvassa el a hirdetési szöveget.
Számtalanszor előfordul, hogy megkérdeznek olyan dolgokat, amik világosan le vannak írva! Én ilyenkor mindíg visszaolvastatom a hirdetés szövegét.

Multkor felhívott egy nő, egy alagsori lakás hirdetésre! Elmagyaráztam mit jelent az, hogy alagsor. Más néven szuterén.
Mikor a tudományos szöveg zsákutcába jutott, már nem tudtam csak úgy elmagyarázni, hogy a lakás nagy része a föld alatt található. Erre azt mondja hogy érti, de lenne még egy utolsó kérdése. Mondom: Mondja!
Erkély van?

:-)

Fuckup_with_marmelade 2011.03.11. 00:44:01

@Nico67_: Köszönöm a DH-s leírást. Az urbanistán keresgéltem anno, de nem találtam. Vagyis egy valamit találtam az egyik ingatlansalátában (ahol felvonulók voltak a képen).

Remélem én is, hogy az ingatlan.com nyer. (Plusz a kisebb irodák is esélyt kapnak ezzel).

Fuckup_with_marmelade 2011.03.11. 01:05:13

@Nico67_: A gond csak az, hogy az ingatlanközvetítőnek pont az lenne a munkája, hogy azoknak, akiket valóban érdekelnek akár a legfurább dolgok is megfelelő információt tudjon biztosítani. Ha a tulaj nem tud rá válaszolni akkor nézzen utána, kérjen be papírokat. Én ezt érzem a feladatának.

A jutalékért cserébe elvégezni a tulajdonos munkáját - és eladja a lakást/házat.

Ha ezt nem végzi el akkor nem dolgozott meg a jutalékért. Max. mázlija volt.

Amikor egy tulajdonos hirdeti az ingatlant akkor százszor rá lehet csörögni és rákérdezni a dolgokra. Hiszen nincs ingatlanos, a tulajdonos is szívesebben válaszol - nem érzi úgy, hogy hiába az ügynök, neki kell eladnia az ingatlant, őt zargatják. Kérésre beszerzi a friss tulajdoni lapot (bár sokkal jobb ha az ember maga néz utána), megszerzi az eredeti tervrajzokat, utánanéz a régi iratokban a necces részeknek - vagy ha ezt nem tudja akkor az ember teljesen tisztában van vele, hogy zsákbamacskát vesz. Nincs harmadik fél aki azzal hitegetne, hogy meglesz minden. Ha az ember nagyon zsákbamacskának érez valamit akkor azonnal odébbállhat.

Ezzel szemben az ingatlanosok nagy részének eszében sincs utána nézni a dolgoknak, ha a jövendőbeli vevő őt kikerülve faggatja a tulajdonost akkor márist csalást sejt. Pedig a vevőjelölt csak a számára fontos információkat szeretné megtudni amit ő képtelen volt leszállítani.

Persze, hogy van aki butaságokat kérdez vagy fogalma sincs a dolgokról (különben nem vettek volna lakásokat olyan lakóparkokban amik még a paneleknél is gázabbak lesznek 20 éven belül).

Én, mint konkrét tulajdonos viszont eddig még soha nem szembesültem azzal, hogy az engem felhívó vevőjelölt ne lett volna képben. Az összes kérdésük jogos volt.

Ezzel szemben az ugyanezekre a hirdetésekre reagáló ingatlanosok közül egy sem (!) olvasta a hirdetést. Azt sem tudta a többség, hogy hol van a lakás. Még az sem, aki az ingatlan.com alapján hívott (ott házszámmal szerepelt!). Na ők aztán tényleg alapvető dolgokat kérdeznek.

Fuckup_with_marmelade 2011.03.11. 01:06:03

(közben rájöttem, hogy akkor én ezt a leírást láttam az urbanistán... de azt hittem, hogy van egy másik is)

Fuckup_with_marmelade 2011.03.11. 01:16:41

Egyébként meg nem tudom, hogy ki van jobb helyzetben. Aki valóban profi vagy aki csak az üres marketingdumát nyomja és ingyen nyaralást ígér a lakás mellé.

Valami azt súgja, hogy az ingyen nyaralásos.

Iszonyú sokszor érzem itthon azt, hogy a kutyának sem kell a minőség. Csak az ár és az üres marketingduma számít.

Kérdés, hogy mi lesz azzal a kisebbséggel aki azért másra vágyik. Ők vesznek kizárólag tulajdonostól lakást? Ahol a kevésbé profi tulaj azonnal lebukik ha kamuzik?

Aki profi az profi. Hazudni is profi módon képes.

Jó kérdés.

Nico67_ 2011.03.11. 07:52:30

@Fuckup_with_marmelade:
Na látom kezded érteni.
Ti valóban egy szűk kissebséghez tartoztok. Magatokban kialakítottatok egy szakmát, teljeskörű munkaköri leírással és azt próbáljátok ráhúzni egy számotokra ismeretlen szakmára! Jelen esetben az ingatlanközvetítőre. Miért? Mert a ti érdeketek ezt kívánja? Hát ez nem így működik.

Olyan feladatokkal ruházzátok fel a tanácsadót, ami nem az ő feladata. Mi információból dolgozunk, abból amit a tulajdonostól kapunk. Ha ő elhalgat valamit, akkor azt mi sem tudjuk. Ha egy vevő falat akar bontani, akkor hívjon építészt, statikust, engem nem érdekel, az ő költsége, az ő vágya, ő akar bontani nem az ingatlanos és az eladó. Ha építész alaprajz kell, akkor nem a közvetítő feladata olyat készíteni. A tulajdonosnak pedig vagy van, vagy nincs. Ha van is, olyan régi hogy mindenki kitörölheti a seggét vele.
Gondosan természetesen eljárhatunk, ha túl kevés az információnk akkor beszélhetünk a közös képviselővel, bár ez az utóbbi időben nem működik, mivel kevés közös képviselő tud pontos információt adni, egy-egy házról.
Szóval a csodabogarak, akik sugárzásmérővel és talajvizsgálóval járják az ingatlanokat, ezt a kutatómunkát végezzék saját maguk. Mi meg addíg kiszolgáljuk a többségben lévő, átlag embereket.
Mikor éttermet üzemeltettem, akkor hiába hívtam 5 csillagos étteremből vendégszakácsot, 400 emberből mindíg volt 10 ember, akiknek semmi sem volt jó. Ez a 10 ember jól elkülöníthető volt a többi mosolygós embertől, akik megköszönték a finom falatokat. Ők voltak azok, akik soha sem ettek egy tál gulyáslevesnél többet, viszont az ingyen adott kenyérből 10 szeletet vittek magukkal, mert azt még az irodában szenvicshez felhasználták. Ők voltak azok, akik szívesen véleményt alkottak azokról az ételekről, amiket soha sem fogyasztottak, és akik a kis adagnak szánt salátás tálba a nagyadag tál kétszeresét pakolták, jól felpúpozva. Viszont soha sem ették meg. Figyeltem, mindíg a kukában kötött ki a saláta kétharmada.
Onnan tudom hogy kevesen voltak, mert 400 főre elég volt 4 kg kenyér. Amúgy pedig minden héten kérdőív volt és személyesen is beszélgettünk a vendégekkel. Az érdekesség, hogy ez a 10 ember, irodista volt, nem fizikai munkás, vagy felsővezető. Középszerű irodista, "szürke" tanult ember, aki az életben kapott sérelmelket máshogyan nem tudta levezetni.

Na most talán már értitek, hogy nem ők a meghatározók, hanem a többség.

Nico67_ 2011.03.11. 08:05:22

@Fuckup_with_marmelade: Mindkettő lehet profi, aki az üres süket dumát nyomja, az is.
pl. Egy kolerikus embert nem érdekel a duma. semmilyen. Mivel ő mindent jobban tud, ezért mellette besuzélni sem érdemes. Egy flegmatikust viszont még az is érdekel, hogy a szennyvíz vezeték, ami a házat az utcai főcsatornával köti össze, mikor volt felújítva, mikor lesz felújítve, amérete, és hogy miért akkora, mi van akkor ha nagyobb kell, és amúgy is ő nagyot szarik és annak le kell mennie. Ki is próbálja. Egyszangvinikus mindenre azt mondhja, hogy hó de jó, hú de szép, milyen klassz, de fasza a dobogó, ha ott azonnal pénz lenne nála megvenné, de aztán mégsem, mert miután megnéz egy másik lakjást, az tetszik neki...a végén vesz egy olyat , aminél éppen van nála pénz. A melankólikus meg megveszi azt amiben jól érzi magát, biztonságban, olyat amit ismer. Elad egy garzont mert családi házat szeretne, de aztán mégis egy garzont vesz, mert abban még nem csalódott és ott jól érezte magát. Addig is megnéz 50 családi házat.

Na ilyenek vagyunk mi emberek. Különbözőek, mindenki mást szeretne.

Amúgy a táblára telefonálók nagy többsége nem látja a lakás leírást, így máshogy kérdez. Az ingatlanosok sem, mivel mi listákból dolgozunk. Van egy "Gáspár" lista, amire előfizetünk. Ezt hetente kapjuk és a magán hirdetők adatai vannak benne, sajnos néha nem pontosan, csak kivonatos formában. Emiatt amikor telefonálunk, nem látjuk a pontos hirdetés szövegét.

www.ingatlan-bp.hu/valasztas1.htm

Fuckup_with_marmelade 2011.03.11. 08:05:28

@Nico67_: Ha valakinek ennyire van igénye akkor hagy vigye - viszont ez akkor sem normális. Nulla teljesítmény és a szokásjog alapján vagyonokat elkérni.

Szerintem továbbra is a feladata - lenne. Csak a magyarokat rosszul szocializálták, elhitették velük, hogy az ingatlanos az, akinek semmihez sem kell értenie, viszont sokba kerül - és ez jól van így.

Nincs.

Kérjen sokat, de értsen valamihez.

Igazából semmi sem normális ami itt van. El lehet lébecolni úgy, hogy az normálisnak tűnjön.

Az ingatlan.com is vert egy szöget az ingatlanosok koporsójába. Vagy sokat.

Csak a normális - nem normális kérdéshez. Szerinted normális, hogy neked kell a saját, a bank által hitelként kiközvetített pénzed használata után fizetned? Tőlünk nyugatabbra én ingyen pizzák, mozijegyek és még ki tudja micsoda kuponok tucatjait kaptam anno csórikámként mert hajlandó voltam valahol bankszámlát nyitni.

Itt meg fizetsz. És normálisnak tűnik.

Nem, nem az.

telkoe 2011.03.11. 08:55:07

@Nico67_:
Akkor az en kerdesem:
Hany maganszemely ker +5% szazalekot mert meghirdette a lakasat?
Ha az ingatlanos csak tobbe-kevesbe rosszul visszaismetli amit hallott es talan megjegyzett akkor mi a szakmai tudas amit meg akar fizettetni?

telkoe 2011.03.11. 08:57:57

@Fuckup_with_marmelade:
Amig minimalis onresszel lehetett hitelt felvenni addig az ingyen nyaralasos volt jobb helyzetben. Ha eltunik az olcso es konnyu hitel, esnek az arak akkor az ingyen nyaralas mar nem biztos hogy behozza a fizetokepes keresletet.

Nico67_ 2011.03.11. 11:25:54

@Fuckup_with_marmelade: Ez a te véleményed. Ha úgy gondolod, hogy rossz a rendszer, akkor tegyél azért, hogy ne ílyen legyen. Nyiss egy olyan ingatlan irodát, amit a te meglátásaid alapján irányítasz. Sok sikert hozzá.

Ha gondod van a hitellel, akkor nem kell felvenni. Én úgy gondolom, hogy egy bank, aki pénzt ad kölcsön neked, hadd határozza meg milyen feltételekkel teszi. Ha a feltételek nem tetszenek, el lehet menni az országból nyugatra, ahol pizzát is adnak a bankszámla mellé.

Lehet cinikus a hozzáállásom, de a te gondolkodásmódod is egyoldalú.
Sajnos, az emberek hajlamosak mást hibáztatni, ahelyett, hogy körülnéznének a saját fejükben és feltennék a kérdést maguknak. Jól gondolom? Lehet a másiknak van igaza?
Egyébként ezért van, hogy a 40 év feletti korosztály alkalmasabb közvetítőnek, mert a tapasztalatával közelebb áll a valósághoz. Ő már felteszi ezeket a kérdéseket magának. Csak az tud változtatni a hibáján, aki felismeri azt. Nálunk ez alapvető. Ha jön egy kezdő tanácsadó és hőzöng, hogy ez meg az hülye, akkor én megkérem, előbb saját magában keresse a hibát. Ha belátja ezt és rájön a hibájára, akkor tud változni.

Én sem vagyok tökéletes és megértem miről beszéltek, mi a gondotok. De az ingatlan piac ismeretében mondhatom, hogy a közeljövőben ez nem fog változni.

Tudomásul kell azt venni, ha nem lesznek ingatlanközvetítő cégek, akkor a hirdetési portálok is tönkremennek. A DH kb 20%-ot tett ki az IC-nél. A magánszemély hirdetésekből éhen lehet halni. Ezt sem veszitek figyelembe. Az emberek 10 évente ha vesznek-adnak új lakást sokat mondok.
A www. maganszemélytől.hu és a tulajdonostól.com vagy.hu sem prosperál a legjobban. Miért? Mert pénzbe kerül az is és alapvetően minden, amiért fizetni kell, az a magánszemélyeknek nem elfogadható.
Ezenkíbvül az adatbázis olyan kicsi, olyan kevés magánhirdető van hogy sokan el is pártolnak onnan. Hirdetők és keresők is.

Így a koporsó szög nem a mi koporsónkba fúródott, hanem a sajátjába.
De ha olvastad a levelüket, akkor láthatod, hogy ők keresik az együttműködést az irodákkal, mert belőlük élnek. Nem a magánszemély hirdetésekből!!

Nico67_ 2011.03.11. 11:37:55

@telkoe: Hát, ha hiszed, ha nem, 5%-ért olyan ügyfelet visznek neked, akit te soha az életben magánszemélyként nem fogsz elérni. Ez a szakmai érték hozzáadása.

A hirdetési oldalak csak 60-70%-ban fedik le a piacot!
A maradék 30-40%, közvetlenül az irodákhoz fordul, megbízik bennük, mert a tulajdonosokban már nem bízik. A tulajdonos hajlamos szebb képeket feltenni mint a valóság. A tulajdonosnak jó állapotú a felújítandó lakása. Ezt próbálom elmagyarázni nektek, hogy van egy olyan réteg, aki már nem bízik a tulajdonostól közvetlenül kínált lakásban, csalódik, csak az idejét pazarolja. Ők utálnak benneteket és megbíznak a közvetítő ítéletében. Miért? Mert a közvetítő hasonlóan látja a lakást, úgy, ahogyan ők. Mert naponta több lakást lát személyesen. Helyesebb az értékítélete mint a magánszemély eladónak. Ezenkívül annyiban okosasbb a vevőnél, hogy látja a valóságos eladási árakat.

Ezért!

Nico67_ 2011.03.11. 11:43:29

Ha egy ingatlanközvetítő enged a tulajdonosnak és átveszi annak a stílusát akkor van gond. Ezt az ingatlanost kritizáljátok. Pedig ő csak "simulna" az eladóhoz.
Ez az ő hibájuk, nincs egyéniségük. Így ha őket szídjátok, nézzétek meg, hogy az agresszivitásotokkal őt vonzottátok be. Ezt kaptátok. :-)
Normális és jó közvetítő nem valószínű hogy tud majd nektek segíteni. Mert neki véleménye lesz, amivel ti nem értetek egyet.

XPS 2011.03.11. 16:04:15

@telkoe: ez lenne a normális módszer.
Esetleg valami premizálással megfejelve, hogy ha X Ft.-al többért adja el, akkor pl. 0,03*X Ft-ot kap pluszban az ingatlanos.

XPS 2011.03.11. 16:06:05

@Nico67_: "Ők utálnak benneteket és megbíznak a közvetítő ítéletében."
Ne szedd ezt a gyógyszert, mert hallucinálsz tőle.:-))

XPS 2011.03.11. 16:11:52

@Fuckup_with_marmelade: Szerintem van ezeknek telefonszám kigyűjtő emberük. A listájukban a telefonszámon kívül semmi adat nincs. Vidéki hirdetésnél még a megyét sem tudta, de úgy kezdte, hogy pont ott keres az ügyfele ingatlant, ahol mi hirdetünk :(

telkoe 2011.03.11. 20:16:37

@XPS:
Az abszurd humor gyongye. Mar az is sportertek hogy rohoges nelkul le tudta irni.

Egyebkent erdekes a gondolatmenet:
---
Olyan feladatokkal ruházzátok fel a tanácsadót, ami nem az ő feladata. Mi információból dolgozunk, abból amit a tulajdonostól kapunk. Ha ő elhalgat valamit, akkor azt mi sem tudjuk.
----
illetve
---
van egy olyan réteg, aki már nem bízik a tulajdonostól közvetlenül kínált lakásban, csalódik, csak az idejét pazarolja. Ők utálnak benneteket és megbíznak a közvetítő ítéletében.
---
Teccik erteni - bar semmit mast nem tud mint a mit a tulajtol hall de minden 3. vasarlo csak neki hisz. Hogy is volt azzal a nevetsegesse valassal?

Fuckup_with_marmelade 2011.03.11. 21:04:15

@XPS: Igen, ez a bónusz rendszer az ami szerintem is működőképes lenne.

Fuckup_with_marmelade 2011.03.11. 21:14:19

Hát, lehet, hogy van olyan réteg aki kizárólag az ingatlanosnak hisz - de ha jól sejtem ezek a valóban nagynevű profi cégek ahol az ember biztos lehet benne, hogy igen komoly tudás van a háttérben. Vagy nincs, de legalább úgy tesznek :) Egyébként én, mint eladó inkább az ellenkezőjét hallottam az érdeklődőktől. Az ingatlanost inkább szükséges rossznak tartják, ha kérdezni kell akkor a tulajtól kérdeznek (kivéve ha az a kérdés, hogy mennyire lehetne még lenyomni az árat).

Egy konkrét házvásárlás előtt én egyébként senkinek sem hinnék (se a tulajnak, se az ingatanosnak), bemennék inkább az önkormányzathoz (pl. építési övezet besorolás, egyéb elérhető információk, tervezett fejlesztések a környéken stb. stb.), a takarnetből kérném le az aktuális adatokat, szakembert (!) vinnék magammal. Kicsit túl sok pénzről van szó ahhoz, hogy az ember csak úgy megbízzon egy idegenben. Egyébként meg aki nem így tesz elég sokszor pofára esik, csak utólag jön rá, hogy csúnyán benézte.

Olyankor meg hót mindegy ki volt a ludas. A bíróság majd eldönti.

Fuckup_with_marmelade 2011.03.11. 21:16:56

@XPS: A telefonszámon filóztam én is. Nem emlészem, hogy bárhol is elfogadtam volna olyat, hogy eladhatják a számom bárkinek - de előfordulhat. A DH-sok tutira az expresszből vadásznak, a hirdetls feladása után szoktak tömegével hívni.

Mondjuk engem most a főút mellé kirakott tábla alapján talált meg a Tippes pasi.

Fuckup_with_marmelade 2011.03.11. 21:19:52

@Nico67_: " Így ha őket szídjátok, nézzétek meg, hogy az agresszivitásotokkal őt vonzottátok be. Ezt kaptátok. :-)
Normális és jó közvetítő nem valószínű hogy tud majd nektek segíteni. Mert neki véleménye lesz, amivel ti nem értetek egyet."

Hát, én odáig nem jutottam el, hogy bárkit is bevonzzak a telefonhíváson kívül, akik eljöttek hozzánk azokkal meg nem futottunk össze többet.

Fogalmam sincs, hogy tudtak-e volna segíteni.

Nem kértem meg őket. Se finoman, se agresszíven :) (a szerződést sem bíráltam agresszíven, mindössze közöltem, hogy ilyen formában nem írom alá - ha ettől agresszív kategóriás vagyok, akkor legyen :)

Fuckup_with_marmelade 2011.03.11. 21:45:16

@Nico67_:

"Ha gondod van a hitellel, akkor nem kell felvenni. Én úgy gondolom, hogy egy bank, aki pénzt ad kölcsön neked, hadd határozza meg milyen feltételekkel teszi. Ha a feltételek nem tetszenek, el lehet menni az országból nyugatra, ahol pizzát is adnak a bankszámla mellé.

Milyen hitellel? Azt írtam: "neked kell a saját, a bank által hitelként kiközvetített pénzed használata után fizetned" - Tehát bank használja a pénzed, hitelként kiközvetíti egy vadidegennek - amiért TE fizetsz NEKI. Bejön a pénz a bankszámládra, kamat nem jár mert látraszóló betéted van, viszont fizetsz havi ilyen díjat - olyan díjat, zárlati díjat, pénzfelvételi díjat. Egy átlagos számlánál ez simán felmegy havi 2e Ft fölé. Mindez azért cserébe amiért ŐK használhatták a pénzed. Állat jó üzlet :) (a 0Ft számlavezetési díjas számlák meg feltételhez kötöttek, a legtöbb nem elérhető egy átlag alatt kereső számára)

Ezzel szemben írtam, hogy külföldön mi a hozzáállás. Van ingyen dombornyomott bankkártya, számlavezetés - és még körbe is ugrálnak amiért náluk nyitsz számlát. Csak az extrákárt fizetsz.

Ezek szerint szerinted az a normális, ha te fizetsz amiért a bank használja a pénzed. Értem. Nekem ez nem igazán kerek. Kicsit valóban abszurdisztán.

"Tudomásul kell azt venni, ha nem lesznek ingatlanközvetítő cégek, akkor a hirdetési portálok is tönkremennek."

Vagy nem. Vagy lesznek helyettük újak. Vagy miután a DH kivonult, sokkal több magánhirdető érkezik mert már van értelme fizetősen hirdetni. Ki tudja, ki tudja. Az is lehet, hogy a kisebb irodák lesznek sokkal lelkesebbek, hiszen így már ők is esélyt kapnak. Át kell gondolni az üzletpolitikát, új csomagokat létrehozni, átgondolni az árazást, marketingstratégiát. Ha sikerül, akkor meg fognak maradni.

A többi portál meg pont amiatt szív, hogy ők fix áron dolgoznak - ami bizonytalan. Az emberek meg úgy gondolkoznak, hogy az ingatlanos jutaléka az valami elvont dolog, igazából akkor lesz belőle valóság amikor ki kell pengetni (olyankor meg lehet, hogy sírva fakadnak és falba verik a fejüket - főleg akkor ha kiderül, hogy a szomszéd sokkal többet kapott az ugyanolyan paraméterű ingatlanáért). A hirdetési költség viszont fix és kézzel fogható, bizonytalan a kimenetele. Ők meg félnek kockáztatni.

Lényegében ezt fizetik meg az ingatlanosnak. Ő kockáztat egy ismeretlen összeget (nem kötik az eladó orrára), cserébe ha valóban olyan jó mint ahogy állítja és eladja a lakást, akkor kaszál.

Ez tény. A sikeres eladások után járó jutalékkal fizettetik meg a sikertelen hirdetések kockázatát.

"De ha olvastad a levelüket, akkor láthatod, hogy ők keresik az együttműködést az irodákkal, mert belőlük élnek. Nem a magánszemély hirdetésekből!!"

Ja. És gondolom félnek a Versenyhivataltól.

Nico67_ 2011.03.11. 23:57:17

@Fuckup_with_marmelade:
Ezt akkor félreértettem, bocsánat.

Amúgy nem kötelező a bankba tenni a pénzed. Tarthatod az ágyneműtartóban is. Az nem kerül pénzbe. Valószínű, a bank szolgáltat, ezért pénzt kér. Szabadon választható, nem?
Hasitasi nem kér kódot!
:-)

Nico67_ 2011.03.12. 00:31:38

@XPS: Ezt hívják sikerdíjnak, ma is létezik!
Sőt ,van olyan tulajdonos, aki kereken megmondja: Ő 30 M Ft-ot kér. Ezen érték felett részben vagy egészben az ingatlanosé.

:-)

Nico67_ 2011.03.12. 00:34:07

@Fuckup_with_marmelade:
net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0100108.TV

(Ekertv) 2001.CVIII. törvény és 2008. XLVIII (Grt ) Törvény

Nézz utána!

Nico67_ 2011.03.12. 09:10:47

@telkoe: Látom komoly szövegérétsi problémákkal kűzdesz.. Egy kicsi diszlexiád azért van, látom. Erre utal a sok helyesírási hibád és a szövegértési nehézségeid. Olvasod a szavakat csak nem tudod egységként kezelni?

Hihetetlen. Vagy:
Téged valami elég komoly sérelem érhetett a múltatdban, ha ennyi harag van benned. Komolyan, inkább fordulj szakemberhez és ne vetítsd ki másokra utálat vagy gyűlölet formájában ezt.

Ezzel kezdtem:
"Magatokban kialakítottatok egy szakmát, teljeskörű munkaköri leírással és azt próbáljátok ráhúzni egy számotokra ismeretlen szakmára! Jelen esetben az ingatlanközvetítőre. Miért? Mert a ti érdeketek ezt kívánja? Hát ez nem így működik. "

Ez idáig érthető?

Nico67_ 2011.03.12. 09:31:11

@XPS:
:-)
Szerinted 100-ból 40 ember miért fordul közvetlenül ingatlanközvatítőhöz? Miért köt kizárólagos szerződést és miért nem a hirdetési oldalakat bogarássza?

Valószínű azért , mert megvan ugyan az a rossz véleménye a magánszemély eladóról és vevőről, mint nektek a közvetítőkről.
Ennek megértéséhez semmi hallucinogént nem kell szedni.
Csak olvasni kell ezt a blogot.
Miről szól? A valóságról? Vagy az eladó fantáziájáról? Hány ember járt a lakásban és hány vette meg közülük? Milyen trükkökkel lehet még több érdeklődőt becsábítani, hátha beleszeret? Aki nem szeret bele csalódik! Kiben? Az eladóban.
Az eladó indított egy blogot. Én kiványcsi lennék azon érdeklődők véleményére, akik már látták a lakást.
Lehet meglepődnél.
(halkan azért megemlítem, hogy ez a 40%-os arány a jövőben nőni fog! )

Fuckup_with_marmelade 2011.03.12. 11:58:22

@Nico67_: Gyere el és nézz körül. Csak, hogy lásd, hogy miről is beszélünk. Sok szeretettel várunk :)

Bárkit :)

Utána lehet a legjobban megvitatni, hogy mi a gond a lakással és, hogy ezt mennyiben befolyásolja a piaci környezet és a válság.

(Azért nézzél meg néhány hasonló lakást is a környéken, hasonlítsd össze az árakat is, a lakások fekvését, a zajszintet. Csak, hogy legyen egy kis összehasonlítási alapod... úgy az igazi. Az érdeklődők is ezt teszik :) Megnézik, mennyire van messze a Kerepesitől, ki lehet-e ülni a teraszra, mennyi a rezsi, mennyit kell még beleölni ha valaki teljesen fel szeretné újítani mert mindenképp cirkó és új nyílászáró kell bele.

Egyébként hány érdeklődő szokott megnézni egy nem röhejesen olcsón kínált 4. emeleti lakást egy nem "menő", hanem "családos" környéken mielőtt megveszik? 10-15? Gondolom legalább annyi. Téllel kalkulálj.

Ide azért még jöhet jónéhány, hogy elérjük ezt a számot.

Most azon dolgozunk, hogy jöjjön is. Mi mindenkit arra bíztatunk, hogy jöjjön vissza nappal is, este is, töltsön itt egy kis időt, nézzen be minden zugba, gondolkozzon. Nincs telenyomva bútorral, tényleg csak a lakás látszik. Mindent meg lehet nézni.

Úgyhogy hajrá.

telkoe 2011.03.14. 16:27:14

@Nico67_:
Eleg gyorsan kifogytal a szakmai ervekbol. Szanalmas dolog meg egy ingatlanostol is ha ertelmes ervek helyett csak diszlexiasozasra futja.


süti beállítások módosítása