Ingatlanosok kíméljenek

Adott egy XVI. kerületi budapesti lakás. Adott egy kedvezőtlen gazdasági környezet. Adott egy csapat dögkeselyűként lecsapó, hihetetlen összegeket elkérő ingatlanos - és adott az elhatározás, hogy kitesszük a táblát: Ingatlanosok kíméljenek. Csakazértis. Mert a lakásnak mennie kell.

Linkblog

Friss bejegyzések

Home-staging, avagy optikai tuning a válság közepén

2011.03.01. 15:12 - Fuckup_with_marmelade

Címkék: home staging

"Home staging is the act of preparing a private residence for sale in the real estate marketplace. The goal of staging is to make a home appealing to the highest number of potential buyers, thereby selling a property more swiftly and for more money. Staging techniques focus on improving a property's appeal by transforming it into a welcoming, attractive product that anyone might want." Wikipedia

Jó volt ez a mai nap. A blog kikerült a címlapra (nem is értettem mi történt amikor elkezdtek áramlani az emberek), sok hasznos tanácsot kaptam, a másik oldal is megszólaltatott. Hasznos volt és kész. Örülök, hogy ilyen sokan leírták a véleményüket.

Én is sokat gondolkoztam.

Lényeg a lényeg. Vonzóbbá KELL tenni a lakást. Többen megnézték már, tetszett is nekik, az árat is korrektnek tartották, de nem jöttek vissza. Egyszer utólag rákérdeztem, hogy miért nem - a válasz az volt, hogy még gondolkoznak a hitel miatt és, hogy ha teljesen felújítanák a lakást akkor is meg tudnák-e venni. Pedig a lakás az rendben van, azonnal beköltözhető, az ablakcsere az egyetlen amit még a beköltözés előtt érdemes lezavarni. Azt viszont figyelembe vettük az árnál.

Ez persze senkit sem érdekel. Lehet, hogy néhány apróság miatt érzik úgy, hogy kisebb vagyon lenne a lakás lakhatóvá tétele? 

Itt az idő. Jöjjön az optikai tuning. A filléres kis hibák kijavítgatása.

Elkezdtem listát írni a tennivalókról.

  • A bejárati ajtó köré szegőlécet rakni (az ajtó aránylag új, ez valahogy kimaradt)
  • Fehérre festeni az egész lakást. Kíméletlenül. Bútorok nélkül nem is olyan nehéz :)
  • A fehér falakra képeket rakni. Modern képet egyszerű kerettel (ikeja?). 
  • Függönyt szerezni a nappaliba. A régi függöny sajnos már nincs meg, ideje lesz kitalálni valamit.
  • Lebontani a dobogót, eladni, sóval hinteni be a helyét - na nem egészen. A dobogó után a falban maradó lyukakat viszont ki kell javítani. Néhány perces munka, de megéri.  
  • A polcokra üvegvázában bambuszt rakni (ez van otthon)
  • A régi kábelvezető helyére felszerelni a küszöböt (a küszöb ezer éve csak azt várja, hogy felszereljük - még a csavarok helye is megvan, de valahogy soha nem jött össze)
  • A beépített szekrényre ajtót szerelni. Akármilyet. Vagy nem felhívni a vevőjelöltek figyelmét arra, hogy a beépített szekrény tetején egy masszív tolóajtó-szerkezet figyel (Vagy lehet, hogy inkább le kellene szerelni úgy ahogy van? Nemrég készült el a szekrény, mi is azért használtuk polcrendszerként mert feleslegesnek éreztük az ajtót. Jó. Akkor legyen inkább polcrendszer.)
  • Az előszobaszekrénynek is mennie kell. Az előszoba kifejezetten nagy, a hatalmas szekrény összenyomja - mi van akkor ha valaki pont emiatt érzi azt, hogy nyomott a lakás. Bocsi szekrény. Neked lőttek.
  • A konyhából elhozni a gurulós kisszekrényeket, a helyükre széket rakni (a szekrények most a reggelizőpult alatt laknak) - lehet, hogy valaki pont a reggelizőpultot fogja hiányolni.
  • A fürdőszobaablakra ideje lesz bambuszredőnyt szerelni, sokkal hangulatosabb lesz tőle. A fürdőszobaajtót leglettelni (sajnos nem fért be a mosógép). Jobban belegondolva tényleg furán néz ki. Viszont befér egy mosógép :)
  • A gyerekszobát szerencsére már kifestettem, azzal nem lesz sok gond
  • Ablakpucolás - verőfényes napsütésben a poros ablak koszosnak tűnik, felmosás, teljes póktalanítás (most jövök rá, hogy nem is láttam pókot a lakásban - gondolom a bútorok hiánya és a hideg teszi)
  • Ásványvíz a vevőjelölteknek (most, hogy jön a meleg)

Egyéb ötlet?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlanyista.blog.hu/api/trackback/id/tr512701458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fuckup_with_marmelade 2011.03.01. 15:35:52

OK, átjött a másik blogon.

- leszedni a hálószobai szekrényről a matricákat
- élzárásokat megcsinálni (szerintem ez a küszöb hiányára utal)

Pegasus · http://kutyuszoba.blog.hu 2011.03.01. 16:46:31

Üdv

Egy jó videó a témában:
www.youtube.com/watch?v=bUZzH-XcKpQ&feature=player_embedded

Megnéztem a képeidet, nem rosszak bár nekem kissé sterilek élettelenek. A fehér festés nagyon sokat tudna tényleg dobni a dolgon. Növények nagyon kellenek. Egy élénk színű virág vonzza a tekintetet. (a női érdeklődőkre meg különösen tud hatni a dolog.) Igényes otthon látszatát kelti.
Ha vannak könyveid azokkal az üres polcokat meg lehetne tölteni.
Ha jönnek az érdeklődők akkor friss legyen mindig az illat. Szellőztetés kötelező. Főzz kávét, az illat ilyenkor verhetetlen egy lakásban. Otthonossá teszi azt.

Ha mindenképpen a vevők kedvében akarsz járni, akkor legyen otthon mindig alaprajz kéznél, illetve egy rövid leírás a lakásodról. Ezt oda tudod adni nekik. Így ha egy nap 25-öt megnéznek, és csak nálad kaptak ilyet jobban megmarad a fejükben. Ha mutatod a lakásod mindig a legtágasabb helységben kezd a mutogatást. Nincs annál kellemetlenebb, ha egy szűk folyosón toporzékol 5 ember.
A blogomhoz már elkalauzolt barátosném (Brannagh), ha van kérdésed privátban tanácsokat is tudok adni.

Fuckup_with_marmelade 2011.03.01. 16:57:00

Köszönöm :) A Nescafé játszik?

Akkor növény. Bambusz plusz veszek még valami igénytelen jószágot. Vagy még több bambuszt. Lehet, hogy az átlátszó vázákat színesre cserélem.

Az alaprajz + leírás jó ötlet. Köszönöm :)

Alakul. Jövő kedden nekiugrunk a lakásnak. Szétkapjuk. Már csak azt nem tudom, hogy hová visszük a szétszedett dobogót és a szekrényt. Azt hiszem leviszem a dobogó árát, hátha akkor jövő hétig lesz rá jelentkező.

Kb. 2 hetem van még itthon, utána munka ezerrel, semmire sem lesz időm.

Nico67_ 2011.03.01. 21:55:14

Szerintem menj el és nézz meg pár (kb 20-30) hasonló eladó lakást a környékeden. Lehet, néha meg fog lepni, hogy a nálad járt érdeklődő fog ajtót nyitni.
Kezdj el alkudozni a te lakásod minőségével megegyező lakásra. Ha 9,5 M Ft-nál jársz, akkor azonnal vidd le a te lakásod árát is, mivel az egyetlen valódi vevő a környéken, a másik lakást fogja megvenni.!!!!

:-)

A te ízlésed nem egyezik a vevő izlésével.
Sem színvilág, sem formavilág tekintetében. Ez alapvető igazság.
Ne dolgozz feleslegesen!
:-)

Fuckup_with_marmelade 2011.03.01. 23:18:15

@Nico67_: Jó tipp :) Viszont nem járható. Ha lejjebb megyünk akkor nem tudunk építkezni - ha meg nem tudunk építkezni akkor semmi értelme eladni a lakást, egyszerűbb kiadni és 50nm-en élni (vagy mondjuk hozzácsapni egy 20nm-es télikertet, úgy már élhetőbb - a kert már önmagában is minőségi ugrás egy lakáshoz képest). Aztán néhány év múlva eladni.

Ha nem a 4. emeleten lenne a lakás akkor azonnal elvitték volna (amikor emelet megjelölése nélkül hirdettem izzott a telefon - és nem az ingatlanosok miatt). Mintha nem is lenne válság.

Egyébként a lakótelepen 4-5 eladó lakást hirdetnek, ebből kettőt láttam szórólapon is. (Simán beazonosítom őket, azt is tudom, hogy melyik sumákol az ingatlan fekvésével - az olcsók mind az elviselhetetlenül zajos Kerepesi útra néznek, azokat a csúcson is csak olcsón és nehezen lehetett eladni, a HÉV zaja egyszerűen elviselhetetlen)

Ízlés: pont ezért fogom fehérre festeni. Az max. steril lesz, de nem lehet belekötni.

Nico67_ 2011.03.02. 00:37:58

Megnéztem az IC hirdetést.
Több képet és alaprajzot. Azt a marhaságot vedd le nem kell a Csillagok háborúja.
Ajánlott online hirdetési oldal:www. ingatlan.com, www.expressz.hu , www.ingatlanok.hu, vagy www.ingatlanbazar.hu. Ahol lehet emeld ki, mindíg a lista elején legyen a hirdetésed.
Készíts egyszerű szórólapot. Ragazd ki a lépcsőházakban, hév megállóban, Örs vezér téren. Ami fontos, méret, ár, konvektoros fűtés, nagybetűvel! Írd azt is ki, hogy tulajdonostól. Van egy réteg, aki úgy utálja az ingatlanosokat, hogy hajlandó magasabb vételárat is adni, csak tulajdonostól vásároljon. Használd ki az irígységet!

Újsághirdetés: expressz, H, SZ, P. Helyi Téma hetente 1x, Magyar Nemzet, Népszabadság apróhirdetési rovatban.

Ha hirdeted, csak te hirdesd! Nem kötsz senkivel szerződést! Ha valami csak 1 helyen megtalálható, kapható, akkor azt magasabb áron lehet eladni. Ez a kizárólagos szerződés kulcsa! Legyen nálad kizárólagos!

Ha a lakásba érdeklődő érkezik, akkor irány a nappali.
Onnan hagyd, hogy ő fedezhesse fel a lakást! Közben, attól függően milyen személyiségtípusú az érdeklődő, kezeld őt. ( szangvinikus, flegmatikus, kolerikus, melankólikus) Soha ne arról beszélj, neked mi a fontos, neked mi tetszik, inkább finoman érdeklődj, neki mi a fontos, milyen lakást keres, mik a kiválasztási szempontjai.
Ne dícsérd a lakást! Az érdeklődő valószínű több lakást látott mint gondolod, így pontosan látja milyen állapotú a tied. Ha tukmálsz és dícsérsz, nevetségessé válhatsz!
Soha ne hasonlítsd össze a lakásod a telepen lévő többivel. Ne ócsárold a többi lakást, mert visszaüthet. Kezeld semlegesen, mintha nem a tied lenne.
Az érdeklődő nem hülye! Nem tudod honna jött, milyen körülmények között él, mi a fontos számára. Lehet, ami neked érték, az neki szemét. Pontosabb piaci információi mindíg neki vannak. Neked nincs sok mindened, csak egy lakásod. Lehet ahonnan ő jön, ott két családi házat, vagy csak egy garázst adnak ennyiért. Nem a te érzéseidet kell eladni, hanem ő fog az érzéseinek megfelelően választani. Viselkedj úgy, hogy ne legyen rossz érzése.

Fuckup_with_marmelade 2011.03.02. 08:22:31

@Nico67_: Köszönöm szépen! Szuper lista!!!!! :)

Most úgyis lejár a hirdetés, várunk néhány napot, jövő héten rendezzük a képeket (ld. újakat csinálunk,ezek nem jók - mi is belefutottunk, hogy rossz időben fényképeztünk, nem jön át, hogy mennyire világos a lakás) és újra feladom a hirdetést.

Fuckup_with_marmelade 2011.03.02. 08:43:57

Nos, a hirdetés árát is átírtam. Azt vettem ugyanis észre, hogy amióta levittem sokkal kevesebb az érdeklődő (az aki az elérhetőségemig is eljut a honlapon). Valószínűleg azon filózhattak, hogy mi lehet vele a gond amiért ilyen olcsó.

Hála ajó égnek még csak március van, ha áprilisra belövöm a végleges kampányt akkor talán még nem késő.

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2011.03.02. 09:31:03

Jut eszembe, nagyon jó alaprajzokat lehet készíteni 3D-ben, nagyon jó térhatással, színekkel, pár bútor elhelyezésével pedig jól látszanak a méretarányok.
addelahazad.blog.hu/2010/11/26/keszitsunk_alaprajzot
Azt hiszem, legjobban a www.floorplanner.com-ot tudnád használni. Még az ingatlanosok hirdetései közt is a legtöbb 2D-s rosszabb esetben az építésztől származó, átlag ember számára értelmezhetetlen sűrű alaprajz.

Fuckup_with_marmelade 2011.03.02. 09:35:53

Jó tipp :) Köszi :)

Meg tudnánk igazából archicaddel is csinálni... elgondolkoztató... (le kéne normálisan mérnem a lakást. )

Először mindenesetre a lényegre koncentrálunk aztán kiderül. Jövő hétre szerzünk nagylátószörű objektívet.

Most elkezdtem összeírni az eddig felmerült általános tippeket. Jó lesz kicsit rendszerezni őket.

Talán estig el is készülök...

Nico67_ 2011.03.02. 11:04:50

@Fuckup_with_marmelade:
A gond nem ott van ahol gondolod.
Ismerned kell a piac működését:
Ki a motivált vevő? Az aki már egyszer lamaradt egy jó vételről. Ő már döntésképes. A többi csak érdeklődő.
Az ingatlanpiacon van mondjuk 20 hasonló lakás. Van 5 db vevő, ebből 1 motivált. Mikor kikerül erre a piacra egy ingatlan, akkor az újdonság hatásával hat. Mind az 5 elmegy, megnézi a lakást. Az első 3 héten belül. Az az egy motivált, ha megfelelő a lakás azonnal tesz ajánlatot. Ha nagyon jó a lakás akkor lehet, hogy a maradék 4-ből is tesznek ajánlatot. Ha ez nem történik meg akkor baj van, valami nincs rendben. Ezt valószínű, csak az árral tudod később kompenzálni.
Azután senki, vagy csak szórványosan jelentkeznek. Miért? Mert megszokják az ingatlant. Már ismerik, így a maradék 4-et már nem érdekli, megszokják és összehasonlítási alapnak használják.

Na most erre az ingatlan piacra jelenleg több eladó lakás érkezik mint vevő. Úgy vettem észre, ők valahogy hullámszerűen jönnek, de általánosságban el lehet mondani hogy 3-6 havonta cserélődnek.
Így egy lakást kampányszerűen jobban el lehet adni mint folyamatos értékesítéssel. 3 hónap intenzív kampány után, ha lehet 3-4 hónapra el kell tüntetni a piacról.

Fuckup_with_marmelade 2011.03.02. 11:10:46

@Nico67_: Akkor most azt ajánlod, hogy várjunk egy kicsit? A kik megnézték a lakást mind február elején jöttek, ha április elejéig várunk akkor eltelt két hónap.

Akkor egy teljesen megújult lakás kerül majd fel a netre - kicsit más stílusban, más képekkel.

A hullámszerűséggel egyetértek, nekem is feltűnt már. 2 napig sokan jöttek, azóta szó szerint semmi. Igazából én is arra várok, hogy kifussanak a jelenlegi érdeklődők.


süti beállítások módosítása