Ingatlanosok kíméljenek

Adott egy XVI. kerületi budapesti lakás. Adott egy kedvezőtlen gazdasági környezet. Adott egy csapat dögkeselyűként lecsapó, hihetetlen összegeket elkérő ingatlanos - és adott az elhatározás, hogy kitesszük a táblát: Ingatlanosok kíméljenek. Csakazértis. Mert a lakásnak mennie kell.

Linkblog

Friss bejegyzések

Tömör helyzetjelentés egy hűvös tavaszi napon... csak úgy, a naplómnak :)

2011.04.11. 22:23 - Fuckup_with_marmelade

Érdeklődő hívások száma az elmúlt néhány napban: 0

Zaklató ingatlanosok száma az elmúlt néhány napban: 2

Folyamatban lévő ügyek: 2

Ebből:

  • egy érdeklődő még függőben (várjuk, hogy bejelentkezik-e 3. körre)
  • egy érdeklődő ma visszaírt, hogy még mindig meg szeretné venni, de...

Eladott lakások száma: 0

ingatlan.com hirdetés látogatottsága: béka feneke alatt (maximum 6-8)

Honlap látogatottsága: meglepően jó (gugli az én barátom)

A kampány tervezett végső dátuma: 2011. május vége

Tulajdonlapügy állása: hivatalos panasz jegyzőkönyvezve és beadva a bankhoz, bank befenyítve. A doksik pöcsétes másolatai a kezünkben, amikben fehéren-feketén az áll, hogy beismerik, hogy bizony ezt ŐK szúrták el. Kapkodni fognak. Hála a jó égnek ez nem a lótépé és nem is a zerszte. Kulcsszó: Six Sigma - erre halál büszkék :)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlanyista.blog.hu/api/trackback/id/tr862818841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nico67_ 2011.04.12. 12:39:52

Engem megint megtalált egy okoska.

Idézem:...nem akarom megvenni a lakást, de szeretném megnézni."
Hát miután informáltam, hogy ez nem múzeum, amit csak úgy meg lehet nézni, felkapta a vizet és rámcsapta a telefont.

Nem vagyok én tárlatvezető.

A másik meg a pénteki lakáseladó! Ő tukmálja rám a kizárólagos szerződést. Én meg rohadtul nem tudtam, hogyan hárítsam el ezt a kérést. Hogy mondjam el, hogy túlárazott ingatlan kizárólagos szerződése egyenlő az öngyilkossággal.
Aztán szombaton überkorrekten küldött egy sms-t, hogy mégsem engem választanak erre a nemes célra. Ekkora kő még nem esett le a szívemről. Meg akartam szóban köszönni, de azóta sem veszik fel a telefont. Ja és a kitöltött szerződés példányt, amit elvittek, arról sem nyilatkoztak, hogy küldik vissza. Na mindegy, ha jön a NAV ellenőrizni, majd jól elküldöm hozzájuk.

Legalább hétvégén pihentem egyet.
:-))

Fuckup_with_marmelade 2011.04.12. 22:10:35

@Nico67_: Te Nico...

Nem vagy Te véletlenül ingatlanos? Nem ez a munkád?

Nekem ez magas.

Te mintha folyamatosan szívességet tennél ha szóba állsz egy vevővel vagy eladóval.

Lehet, hogy tényleg zseniális vagy, de... ott a de. Fogalmam sincs. Elméletek, elméletek, elméletek... A gyakorlattól megfutamodtál. Csak a könnyű és egyszerű eseteket vállalod. Csak semmi kihívás, semmi kockázat.

Nico67_ 2011.04.12. 23:31:07

@Fuckup_with_marmelade:
Az én munkám az, amivel megbíznak. Minden esetben a megbízó érdekeit tartom szem előtt.
Ha csak annyira vagyok jó, hogy 12.-nek megbízzanak egy lakás eladással, bizony kétszer is meggondolom, mennyi energiát fektessek bele.
Ki szeret ingyen dolgozni?
Te mit tennél, ha lenne a birtokodban valami, amit más el akar lopni?

Neked van egy eladó ingatlanod, az ingatlanosnak 50. Neked van átlag napi 1 telefonhívásod, az ingatlanosnak 50. Te hetente 2x mutatod a lakást, az ingatlanos 50x. Amikor pörög a piac és eladni lehet, akkor ebédelni sem tudsz, de néha vacsorázni sem. Ha nincs vevő a piacon, akkor pedig ingatlanokért szaladsz, mert valamit el kell adni.
Egy ingatlan felvétel a telefonhívástól az értékesítés kezdetéig minimum 8 óra. Van úgy, hogy 1 nap 5 ingatlant hozok be. Az 5x8 óra munka. Szerinted? Átlagosan 15-20 lakásmutatásonként van egy eladás. Átlagos értékesítési időtartam 6 hónap-1 év.

Amikor pörög a piac, akkor fél óránként szaladok ingatlan bemutatókra. Szerinted, ha kési egy kedves vevő ügyfél, akkor a többi szívja meg? Vagy tegyem 2 órás közökkel az ingatlan bemutatókat? De akkor meg maximum 6 ingatlant tudok megmutatni egy nap, akkor meg azért megy a panasz, mert két hétre előre tudok csak időpontot adni.
Szerinted egy ingatlanos csak ül az irodában és a tökét vakarja?
Az eladó, ha feleslegesen ugrasztom, szerinted kire lesz dühös? Te megmutatnál egy ingatlant egy olyan ügyfélnek aki előre közli a telefonba, hogy nem akar vásárolni, csak nézelődni?
Te mit tennél, ha egy vevő ügyfél az egyeztetett időpontot elfelejti? Adnál még egy esélyt? Szerinted komoly vásárló az ilyen?
A vevő ügyfél előre közli, már ha közli, hogy 9 M forintot szán lakásvásárlásra és emiatt szeretné a te 11 M-ért árult lakásodat megnézni? Én nem viszem ki. Legyek inkább szemét, ge...i ingatlanos a szemében, de én nem pazarlom rá sem a saját, sem az ügyfelem drága idejét.

Igen, szívességet teszek, ha mégis, ezek után időt szakítok valakire. Van egy halom kezdő ingatlanos, pazarolják azok idejét.
Azért, mert valakinek van pénze lakás vásárlásra, még ne higgye azt, hogy ő az isten, neki aztán ugorjon mindenki azonnal. Bírom azt, amikor 1 M Ft készpénzetl a zsebében, 10 M Ft-os ingatlanokat szeretne nézegetni a vevő és úgy érzi, az az 1 M Ft feljogosítja arra, hogy diktáljon.
Tudomásul kell venni azt, hogy bizonyos feltételeknek meg kell felelni, ha lakást szeretne vásárolni.
Ez van!

eszterencs 2011.04.13. 00:22:45

Nico, azért én beszéltem néhány ingatlanossal az elmúlt időben, szóval az "1 nap 5 ingatlant hozok be" - na ez messze nem a hétköznapi realitás mostanság...

Tedd már fel ide a linkedet, hadd nézzük meg a portfoliodat...

whitew0lf 2011.04.13. 08:05:48

Pont ez a gond az ingatlanügynökökkel: azt hiszik, hogy az eladónak tesznek szívességet azzal, hogy hajlandóak értékesíteni az ingatlant. Kicsit fordítva ülnek a lovon, főleg a mostani időkben. Arról nem is beszélve, hogy (tisztelet a kivételnek) a legtöbb csak ül az irodában, aztán nagy kegyesen kimegy fotózni az 5000 Ft-os fényképezőgépével (nem érdekes, hogy homályos meg életlen), felrakja a .com-ra valami számára viccesnek ítélt szöveggel együtt és várja, hogy a sült galamb a szájába repüljön.
Az internet korában az ingatlanos nem is értem miből él meg. Ki az aki még bemegy egy irodába és ott érdeklődik?
Mint kiderült nekem csak rossz tapasztalatom van velük, de biztos majd jön valaki és rámcáfol.

marcangoló 2011.04.13. 09:30:51

Minden szakmában van egy csomó kókler. Az ingatlanos kókler csak azért irritáló, mert sokan azt gondolják, hogy kevés munkával (vagy nulla munkával) baromi sokat keres.

Fuckup_with_marmelade 2011.04.13. 09:54:06

@Nico67_: Az ÁLTALAD felállított követelményeknek kell megfelelni?

"Átlagosan 15-20 lakásmutatásonként van egy eladás" ja, ha nem vagy elég hatékony...

Tudod... aki ku*vának áll...

Egyébként századszor is leírom: nekünk egy büdös vasunk nem volt lakásvásárláskor (és megsúgom, iszonyú sok ismerősünknél /családtagnál pont ugyanez volt) és igencsak komoly vevőjelöltek voltunk. A 2. megtekintés után adtuk az ajánlatot és 1 hónapon belül a miénk volt a lakás.

Megteheted, hogy nem veszed komolyan azokat akiknek nincs elég kp-jük, de a fiatalok közül azért még vannak akik tudják, hogy mit akarnak (és azt is, hogy lesz rá pénzük). Max. máson keresztül fogják megvenni.

Tudom, tudom... megint magamból indulok ki ...

Nico67_ 2011.04.13. 10:35:20

@whitew0lf: Íme egy vélemény, amit ezerszer kiveséztünk már. Azért, mert te nem látod azokat, akik szívesen veszik egy ingatlanos segítséget, azért még léteznek. Elég sokan. Sokkal többen jönnek be az irodába és kérnek tanácsot mint gondolnád. Még az is bejön, aki utál minket, mert puhatolózik az árak felől. A hirdetési árak messze nem fedik a valóságot, azt pedig csak olyan helyen tudhatod meg, ahol valóban tömegesen van eladás és statisztika.
Az én fényképezőgépen spec 75000 Ft volt, de a lézeres távolságmérőm is 32000. Ezenkívül iránytűvel szoktam riogatni az eladókat, mert az nem hazudik és ilyenkor kiderül, hogy a délinek mondott lakás északi!

:-)))

Nico67_ 2011.04.13. 10:55:36

@Fuckup_with_marmelade: Igen, jól látod. Én szolgáltatok, ezért én szabom a feltételeket, követelményeket. Ezt a szolgáltatást lehet igénybevenni. Van akinek tetszik, van akinek nem. Mondom, én 10 éve ezt csinálom, ne gyere nekem azzal, hogy ez így nem fog működni.

Pénz nélkül te sem tudsz bármit megvenni. Ne forgasd ki a szavakat. 0 Ft önerővel már nem kapsz lakást. Két éve adtak, meg is lett a következménye. A legtöbb mára bedőlt.
Hitelszűrés nélkül nem mutatunk lakást. Minek? Álmodozóknak? Nem tudom, mit szólnál, ha 1M Ft-os kp-vel 9 milliós ajánlatokat tennének a lakásodra. Az meg a legszebb, ha szerződéskötés után derül ki az, hogy hitelképtelen, vagy korlátozottan hitelképes a vevő. Miközben te azzal leszel elfoglalva, hogy tiszta tulajdoni lapot teremts, az igazi vevő meg elmegy, megvesz mást.
Szerintem te lennél a legjobban felháborodva.

Minden eladó elvárja az ingatlanostól, hogy szűrje meg az ügyfeleket, mielőtt kiviszi őket a lakásra. Én megszűröm!
Igen, én állítom fel a követelmény rendszert, a tapasztalataim szerint. Nekem ez jött be, majd ha változik a világ, akkor változtatok én is.

"Max. máson keresztül fogják megvenni."
Ez egy elég cinikus megszólalás volt. Például a kizárólagosan értékesített lakást nem tudod máshol megvásárolni. Ha össze csinálod magad akkor sem. Ezért tudjuk mi ingatlanosok a kizárólagosan értékesített lakásokat 10-15 %-al a piaci ár felett eladni, mert ez az egyediség, az hogy egy terméket csak egy helyen tudsz megvásárolni és ha az kell neked, akkor hajlandó vagy érte többet fizetni.
Amúgy pont ezért javasoltam neked, hogy ne köss szerződést ingatlanossal, áruld egyedül, ha már ennyi energiát fektetsz bele. Emlékezz azt is mondtam, hogy max az ingatlanirodákban megjelenő 30-40% vevőt fogod elveszíteni.
Én ezért nem foglalkozom a te lakásoddal. Kűzdj meg egyedül az eladással, lásd a nehézségeket, mert van aki saját hibájából tanul, van aki máséból.

Fuckup_with_marmelade 2011.04.13. 11:41:55

@Nico67_: ezért van a foglaló. ha ugrik a hitel, ő bukott 1 millát, én pedig megkapom a vígaszdíjat (aztán ha akarom akkor lejjebb viszem a lakás árát ezzel a pénzzel, hogy hamar elvigyék). Ennyi a kockázat. Ez ezzel jár. Ne mondd, hogy te teljesen (!) leinformálod az érdeklődőket.

Ha ingatlanoson keresztül megy az ügylet, akkor ebből a vígaszdíjból elég kevés marad - hiszen az ingatlanost mindenképp ki kell fizetni.

Solid214 2011.04.13. 16:26:52

Én sem vagyok ingatlanos-párti, de szerintem sok igazság van abban, amit Nico mond. Miért kellene ugrania bemutatni egy lakást, amit előre deklaráltan nem akar megvenni az érdeklődő, csak nézelődne? Miért kellene egyáltalán erre időt szánnia?
És ha tudja, hogy egy ingatlan ebben a gazdasági helyzetben az eladó által megadott és kért áron eladhatatlan, akkor miért kellene bevállalnia a hirdetés és egyebek költségeit, ha a sikerdíjra esély sincs?
Persze kockázat nélkül nincs siker, de vannak az ésszerűség határain belül bevállalható kockázatok és az azon kívüliek. Ha valami eleve esélytelen, akkor miért kellene vállalkozni rá?

Fuckup_with_marmelade 2011.04.13. 20:56:03

@Solid214: Nem ezzel a konkrét esettel van a gond. Ha engem hívna fel így valaki akkor én is elhajtanám. Van ilyen. Ez ennek a munkának a része.

Érdekes módon engem nem szoktak így megkeresni. Gondolom azért, mert anélkül is hozzájutnak az őket érdeklő információhoz.

Ezért is lehet, hogy én nem futok bele turistákba. Igaz, a héten érdeklődőkbe sem futottam bele. Ez van. Most jönnek a nyomtatott hirdetések.

Nekem úgy tűnik, hogy Niconál a magas ár csak egy tényező a sok közül, ezen kívül a potenciális eladó millió+1 más szempont alapján is elhasalhat a vizsgáján. Mondjuk mert van pofája emilt írni. Vagy hitelből vásárolni. Vagy nem bemutatni a bankszámlakivonatát, a munkáltatói igazolását és a fogairól készült panorámaröntgent.

Nico az elmúlt 10 év tapasztalatát emlegeti. Milyen 10 év is volt ez? Mindenki csak vásárolni akart. Roham volt. Venni, venni, venni. Pörgött a piac. Valóban megengedhette magának az ingatlanos az akkora arcot ami már ki sem fért az ajtón.

Ennek most vége. Mindenki meggondolja, hogy belefér-e az ingatlanos jutaléka az eleve nyomott árba, hogy belefér-e egy ingatlanos jutaléka a költségvetésébe.

Valóban gratulálok Nicónak, hogy ilyen sokra vitte és az emberek a válság és a mélypont na meg a megváltozott piaci körülmények ellenére ölik egymást, hogy ő adhassa el az ingatlanukat és, hogy kemény teszteken mehessenek át amire eljutnak odáig, hogy szóba áll velük, de valami miatt ezt azért nem hiszem.

(az irodája falára kirakni egy hirdetést azért nem egy nagy összeg... max. nem kizárólagosan köti meg és nem csinál semmi egyebet az eladás érdekében - aztán ha valaki mégis lecsap rá akkor eladja... mindenféle arcoskodás nélkül)

Nico67_ 2011.04.13. 23:04:11

@Fuckup_with_marmelade: Akkor most beszélgessünk a te munkádról, munkahelyedről.

Milyen munkahely az, ahol annyi időd van, hogy a gyerekek és család ellátása mellett, még lakás árusítás, blog írás, szórólapozás, hirdetéskezelés, fotózás, lakásvásárlás, építkezés, tervezés, festés mázolás, dobogószerelés...stb is ennyi időd van, hogy egy ingatlanost, aki egyáltalán még szóba áll veled, sértegess?
Nagyon rossz életed lehet, ha ez a legfontosabb számodra, ez a szélmalomharc, amit az ingatlanosok ellen folytatsz. Szomorú és sajnálatra méltó.

Nico67_ 2011.04.13. 23:15:20

Amúgy mielőtt leírsz dolgokat gondolkozz egy picit.
Eladó nem ír emailt telefonszám nélkül, mert neki érdeke, hogy megtaláljam. Van aki egyből fotókat is küld a lakásáról, de címet, elérhetőséget biztos.
Eladó nem vesz hitelre lakást, mert elad! Csak vevő vehet hitelre lakást. Természetesen eladóból később lehet vevő, de akkor neki is tisztázzuk az anyagi helyzetét, igényét.
Ez bizalom kérdése, ha ez nincs meg, akkor csak az időnket pazaroljuk.

Nico67_ 2011.04.13. 23:18:03

@Fuckup_with_marmelade:

..........................................? Saját blogod címe fel sem tűnt neked?

Fuckup_with_marmelade 2011.04.13. 23:29:52

@Nico67_: A vevőről beszélünk per pillanat.

A vevő megteheti, hogy csak 1-2 dologra kérdez rá. Pl. adott lakótelepen keres lakást, a fekvés érdekli - mert az alapján már mindent tud és eldöntheti, hogy érdekli-e. Nálam többször is megkérdezték, hogy páros vagy páratlan oldal (jogos!). Csak ennyit. Nem hőbörögtem, tényleg millió+1 dolgot elmond.

Én is hívtam anno ingatlanost, hogy a meghirdetett lakás 52 vagy 54nm-es (ez határozza ugye meg, hogy hol van a WC). Vagy, hogy kocka ház vagy sorház (ismét: 2, teljesen eltérő alaprajz). 3,6 méteres vagy teljes szélességű a terasz (49 vagy 54nm-es a lakás). Ha valaki adott környéken keresgél pillanatok alatt megismeri a lakástípusokat, olyankor egy apró infó kell, hogy egyáltalán elgondolkozzon-e adott lakáson.

Ha nem tetszett amit hallottam akkor bye. Ha nem válaszolt volna, akkor is. Akkor keresek egy olyat, aminél nem sumákolnak.

Főleg akkor amikor tele van minden eladó lakásokkal.

Ha valaki nem hajlandó olyan alapvető infókat megadni amik alapján az ember azonnal be tudja azonosítani a lakás típusát akkor az felejtős. Van helyette 100 másik.

Engem az sem izgat ha a konkurencia hív 1 apró infó miatt. Hívjon. Csacsogni úgysem fog.

Bizalom: az átlagos hétköznapi vevő ritkán szerződik le egyetlen ingatlanossal. Nézi a netet, olvassa az újságokat, szórólapokat, nézi az ingatlanosok üvegvitrinjeit. Esetleg bezuhan és rákérdez a neki tetsző lakásra. Ha nem kap infót akkor vagy megijed és boldogan átadja az összes papírját az ingatlanosnak - vagy hátat fordít.

Na meg persze vannak a nagyon elfoglalt, gazdag biznyicmenek. De az más kategória.

Én pl. most az egyik érdeklődővel emilben tartom a kapcsolatot. Igen, úgy egyeztetjük a részleteket. Kizárólag azért, mert így praktikus.

Gyorsan pötyögök, nem gond. (Blogot írni is gyorsan tudok ám :)

Nico67_ 2011.04.13. 23:44:04

@Fuckup_with_marmelade: Honnan tudod, hogy milyen egy átlagos vevő? Van neked fogalmad erről?
Én tudom milyen egy átlagos vevő, mert naponta találkozom velük. De te??
Én, én, meg az Irén!!
Miért magadból indulsz ki?Még mindíg!! Már megint!!
Egyvalamit elárulok! Az átlagos vevő egyáltalán nem olyan, amilyennek gondolod!

Más:
Tőled idézet!

"Nekem úgy tűnik, hogy Niconál a magas ár csak egy tényező a sok közül, ezen kívül a potenciális eladó millió+1 más szempont alapján is elhasalhat a vizsgáján. Mondjuk mert van pofája emilt írni. Vagy hitelből vásárolni. Vagy nem bemutatni a bankszámlakivonatát, a munkáltatói igazolását és a fogairól készült panorámaröntgent."

Ez így ok?

Fuckup_with_marmelade 2011.04.14. 00:16:00

@Nico67_: Nekem semmiről nincs fogalmam, ráadásul nem is izgat :) És ez marha jó :) Boldog tudatlanság :)))))

(ÉN -megint csak ÉN- azért anyázódtam anno a legtöbbet amikor az ingatlanos elkezdte mondani, hogy telefonban semmilyen infót nem ad - miközben én csak annyit kérdeztem, hogy ez akkor most A vagy B típusú ingatlan, mert én kifejezetten B-t keresek ... a fenének van kedve / ideje egy ilyen infó miatt bemenni egy irodába. Ha nagyon nem akart válaszolni akkor húztam egy strigulát a kamu hirdetések kategóriába)

Solid214 2011.04.14. 10:33:50

@Fuckup_with_marmelade: Ez mind igaz, én is csak erről a konkrét esetről beszélek. A szerződés az ingatlanost is kötelezi, nem csak az eladót (gondolom, de lehet, hogy tévedek), tehát, ha aláírtad, már hirdetned kell, és nem csak az irodafalon.
Ettől függetlenül én - de persze lehet, hogy túlságosan egyszerű vagyok -, egyenesen, de nagyon kedvesen és udvariasan elmondtam volna, hogy miért nem vállalom az ingatlan kizárólagos szerződését. Így nincs para és kínlódás, hogy úristen, nehogy kapjak egy melót, amit nem akarok... de én nem vagyok ingatlanos. Nincs meg hozzá a túldimenzionált arcméretem :)
Különben meg a kérótoknak tényleg jó az ára. Nekem nemrégiben esett le, hogy az unokatesómék vettek a lakótelepeteken kb. 4 éve lakást, szerintem ugyanolyan fícsörökkel (4.emelet, jó állapotban, plafon leszigetelve), mint a Tiétek, annyi plusszal, hogy a nyílászárók ki voltak cserélve műanyagra, na ők 13.5-ért vették anno.


süti beállítások módosítása